elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El càncer d'ovari amb 1.500 morts a l'any és una de les causes de major mortalitat femenina

El càncer d'ovari amb 1.500 morts a l'any és una de les causes de major mortalitat femenina
  • CRIS contra el càncer impulsa projectes d'investigació per a dissenyar tractaments més efectius

CRIS contra el càncer, en el Dia Mundial del Càncer d'Ovari, que se celebra el pròxim 8 de maig, vol posar de manifest la importància d'invertir recursos en la investigació en aquesta mena de tumor, ja que és un dels més silenciosos i complica el diagnòstic precoç. De fet, a Espanya es detecten 3.300 casos nous a l'any, sent un dels càncers que més afecten la dona, provocant 1.500 morts a l'any.

Marta Cardona, directora de CRIS contra el càncer, revindica que no podem parar i que hem de continuar investigant aquesta malaltia que afecta tantes dones: “És important que tots siguem conscients que quants més recursos hi haja per a la investigació, abans arribarem a tractaments efectius. En el càncer d'ovari més agressiu és encara més essencial”, i afig: “El càncer d'ovari sol detectar-se quan ja està molt avançat o estès, per la qual cosa necessitem noves estratègies amb potencial per a curar a aquestes pacients, per exemple, la immunoteràpia. Donem les gràcies als esforços dels investigadors pel seu treball i també als nostres socis i empreses col·laboradores que fan possible que continuem secundant nous projectes en hospitals i centres públics perquè tots els pacients es vegen beneficiats”.

Les cèl·lules Natural Killer, una possible esperança dels càncers d'ovari agressius

CRIS contra el càncer porta des de fa 7 anys finançant diferents projectes d'investigació en càncer d'ovari en diferents centres que treballen de manera coordinada per a arribar a nous avanços amb major rapidesa: entre la Unitat CRIS de Teràpies Experimentals en càncer de l'Hospital Clínic Sant Carles, l'Hospital Universitari d'Albacete i el Centre d'Investigació del Càncer (CIC-IBMCC, Universitat de Salamanca-CSIC).

Segons els investigadors de CRIS contra el càncer, els tractaments d'immunoteràpia han canviat el panorama de molts tipus de càncer, encara que en alguns tumors el seu benefici encara és limitat. Un d'ells és precisament el càncer d'ovari. Per això, un dels principals eixos de la investigació de l'equip del Dr. Ocaña a l'Hospital Clínic Sant Carles consisteix a comprendre millor l'estat del sistema immunitari en els tumors d'ovari agressius i dissenyar tractaments més efectius als actuals.

Amb aquest objectiu, s'estan posant en pràctica diverses estratègies diferents. Una de les més notables part de l'anàlisi de les mostres de més de 60 pacients de càncer d'ovari, on han trobat una possible pista de per què les immunoteràpies més convencionals no funcionen. El Dr. Pérez-Segura, cap d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic Sant Carles i director de la Unitat CRIS de Noves Teràpies Experimentals Hospital Clínic Sant Carles, explica: “Quasi totes les estratègies d'immunoteràpia fins al moment se centren en un tipus de cèl·lules, els limfòcits T. Aquestes teràpies activen i redirigeixen als limfòcits T contra el tumor. No obstant això, els resultats del nostre equip apunten al fet que altres cèl·lules, denominades Natural Killer, poden tenir un paper important a combatre als tumors d'ovari més agressius”.

Amb això en ment, els investigadors de CRIS contra el càncer estan treballant en com estimular les cèl·lules Natural Killer per a combatre els tumors d'ovari. De fet, han participat en diversos assajos clínics en els quals s'avaluen fàrmacs per a potenciar les cèl·lules Natural Killer. Actualment estan a punt d'iniciar la seua participació en un gran assaig clínic internacional, en el qual s'inclouran pacients de la Unitat CRIS de Teràpies Experimentals en càncer de l'Hospital Clínic Sant Carles. El Dr. Pérez-Segura conclou: “Els resultats d'aquests estudis poden ser molt rellevants, ja que l'ús d'immunoteràpia dirigida a altres cèl·lules diferents als Limfòcits T és un terreny poc explorat i que pot proporcionar grans beneficis a les pacients”.

Per la seua part la Dr. Arancha Manzano. de l'equip de la Unitat CRIS de Teràpies Experimentals en càncer de l'Hospital Clínic Sant Carles, assenyala: “Hem d'aconseguir entendre com són aqueixos tumors perquè la immunoteràpia, que són fàrmacs que no tenen funcionament ara mateix en el càncer d'ovari, funcionen igual que funcionen amb altres tumors. Hem de desenvolupar tractaments de combinació i millorar els resultats de les pacients. Gràcies a l'activitat de CRIS contra el càncer i a les donacions podem desenvolupar moltes d'aquestes línies d'investigació, però és important poder mantenir-les en el temps perquè els resultats de les investigacions no són immediats, sinó que són a mitjà termini i es requereix inversions d'anys per a poder mantenir les línies que estan ara mateix iniciades”.

Per aquest motiu la investigadora assenyala la importància d'Unitats CRIS com la que recentment es va inaugurar: la Unitat CRIS de Teràpies Experimentals en càncer de l'Hospital Clínic Sant Carles, que ofereixen l'oportunitat d'un tractament més integral de les nostres pacients i permeten desenvolupar estudis que permeten comprendre millor els tumors de cadascuna de les pacients.

Pujar