elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La campanya de la taronja, a la baixa: Castelló assumeix el major descens en la Comunitat

La plaga del cotonet suposa el 12% de la baixada de la producció prevista per a enguany
La plaga del cotonet suposa el 12% de la baixada de la producció prevista per a enguany
  • La plaga del cotonet i un camp envellit, les principals causes del descens de l'aforament

La campanya de 2021 per a la taronja no es preveu gens falaguera en la Comunitat Valenciana. Més aviat al contrari. El secretari general de la Va unir de Llauradors, Carles Peris, ha assegurat que les previsions marquen el descens d'un 9% de l'aforament respecte la campanya de 2020. Això suposa unes previsions de 3,2 milions de tones de taronges.

Per a Peris estem davant un aforament “molt ajustat” per a servir al mercat centre europeu, el principal, i que correspon a països com Alemanya, Itàlia, França, Països Baixos i, per descomptat, Espanya.

Del descens total que es preveu en aquesta campanya, el 3% ho assumeixen València i Alacant. Mentre que a la província de Castelló la reducció es preveu del 28%, assumint aquestes comarques pràcticament tota la baixada a nivell autonòmic i nacional en clemenules, varietat en la qual es nota més el descens d'aforament.

Segons Carles Peris, els motius d'aquest descens és la plaga del cotonet i a causa de l'alternança natural dels arbres. “Castelló té el camp molt envellit, amb arbres de 25 i 30 anys, per la qual cosa “seria ideal plantar arbres nous, més joves, amb major força i vigor”, ha assegurat.

El cotonet suposa el 12% de la baixada

Així mateix, el secretari general de la Va unir de Llauradors assegura que la plaga del cotonet suposa el 12% de la baixada de la producció prevista per a enguany. Això suposa un 2% més que la de la campanya anterior quan el cotonet va minvar el 10% de la producció que no va ser apta per al comerç.

Per això, Peris ha animat als ajuntaments amb grans camps de cítrics que invertisquen en la solta de cliptolemus per a lluitara contra el cotonet com ja ha fet Les Alqueries, el primer municipi de Castelló a sumar-se a aquest combat biològic, o altres municipis valencians com Bétera, Xeraco, Oliva o Xàtiva, entre altres.

El responsable de la Va unir explica que aquest és el moment de soltar aquestes bestioles perquè amb els hiverns càlids sobreviuen bé i ajudaran a contribuir a reduir la presència de cotonet. D'aquesta manera, “a la primavera serà més fàcil de controlar la plaga”.

Pujar