Castellano

El camp valencià tem més sancions en agreujar-se el conflicte Rússia – Ucraïna

El camp valencià tem més sancions en agreujar-se el conflicte Rússia – Ucraïna
  • Al veto de la taronja, caqui i algunes hortalisses es podria sumar ara el vi i l'oli. AVA-Asaja demana que es treballi per arribar a la pau

El conflicte obert entre Rússia i Ucraïna no té vista perquè acabe prompte i amenaça de tenir conseqüències humanitàries i econòmiques a nivell mundial. Els agricultors de la Comunitat Valenciana fa set anys que intenten recuperar el mercat rus que els va tancar les portes el 2014 i la situació actual els deixa en una situació de desemparament total.

Per situar-nos en context, des del 2014 que Rússia va començar a vetar els productes agrícoles i ramaders espanyols, el camp valencià ha perdut setanta milions d'euros a l'any (dades del primer any de veto) ja que ha deixat d'exportar a un país que té 170 milions de consumidors cultius tan importants com el caqui -el més afectat- però també els cítrics i les hortalisses.

A més, el veto rus a part d'Europa va afectar també que s'acumulara l'oferta de la resta de mercats europeus, fet que va minvar encara més les exportacions valencianes. A això se suma que, des de fa un mes, també hi ha el veto de Bielorússia, que també ha estat molt perjudicial per al camp valencià.

“Ens preocupa la inestabilitat actual perquè està ixint molt car l'enfrontament entre Europa i Rússia. Vam perdre aquest mercat fa més de set anys i països com Turquia, el Marroc i Egipte s'estan quedant amb aquest terreny”, lamenta Cristóbal Aguado, president d'AVA-Asaja, en una entrevista amb elperiodic.com.

Des de l'organització agrària expliquen que el conflicte que s'ha desfermat retarda la possibilitat de tornar a aquest mercat: “Fa set anys que som presents a Europa i a Espanya reivindicant sempre un punt de trobada i la necessitat que se'ns compense econòmicament per les pèrdues, una cosa que no ha passat”.

Lamenta Aguado que, al seu moment, Europa es va comprometre a compensar-los donant-los mercats alternatius, però se senten estafats ja que aquesta promesa no es va complir: “Des del veto rus el caqui no ha aixecat cap i Rússia era el segon mercat fora d'Europa que més taronja ens comprava”.

Davant d'aquesta situació, els agricultors només demanen una cosa: “pau”. Des d'AVA-Asaja exigeixen als polítics altura de mires per resoldre el conflicte: “Europa necessita estar unida i en pau”. Temen que la lluita derive en sancions també al vi i l'oli, dos productes molt importants per al camp valencià.

Pujar