Castellano

Per què visitar Calp a principis d'agost?

Per què visitar Calp a principis d'agost?
  • Se celebren les festes en honor a la Mare de Déu de les Neus del dilluns 30 de juliol al diumenge 12 d'agost, uns dies en els quals la localitat es transforma i ara veuràs per què

MÉS FOTOS
Per què visitar Calp a principis d'agost?  - (foto 2)
Per què visitar Calp a principis d'agost?  - (foto 3)
Per què visitar Calp a principis d'agost?  - (foto 4)

Orquestres, cridà, activitats infantils, cercaviles, actuacions musicals, partides de pilota, mascletà nocturna, Misses en honor a la Patrona, cavalcada i així fins a més de trenta activitats que componen la programació de les festes de Calp en honor a la Mare de Déu de les Neus.

Més de 140 festers i veïns de la localitat treballen incansablement durant tot l'any per a oferir una experiència única a tot aquell que trepitge Calp del dilluns 30 de juliol al diumenge 12 d'agost: "Enguany hem intentat donar-li un toc diferent, com ja ho vam fer en la Cavalcada de Reyes, i enfoquem la festes per a tots els públics", explica Víctor Cazorla, president de la Comissió de Festes de 2018, en una entrevista amb elperiodic.com.

Les festes Patronals en honor a la Mare de Déu de les Neus són una de les més emotives i sentides pels seus veïns: "Tenen una part molt emocional, amb ofrenes a la patrona, misses i mostres tradicionals com quan ens vestim de calpins. Però també hi ha festa i oci i per açò recomane a tot aquell que vinga, que veja les dos parts d'estes festes", convida el president de la Comissió de Festes.

Cal destacar que la Comissió de Festes està composta cada any per un grup. Enguany els toca a les cinquenes de 2010, 2000 i 1980 i, al costat d'ells, també seran protagonistes durant aquests dies les reines de les festes de Calp de 2018, Lucía Tenza i Sandra Simarro.

Així encara que el 30 de juliol ja hi ha actes dins de la programació de les festes, no és fins al dimarts 31 de juliol quan es dóna el tret d'eixida amb el tradicional Volteig de Campanes i Bombardeig en honor a la patrona. Tampoc ens podem perdre aquell dia l'Entrà de la murta a partir de les huit de la vesprada.

Es tracta d'un acte molt entranyable en el qual els membres de la comissió recorren els carrers del municipi amb vestits tradicionals i llançant flors fins a arribar a l'Ajuntament. Allí, els reben les reines de les festes, que procedeixen a llegir el pregó. A la nit tampoc ens podem perdre l'actuació d'una de les orquestres valencianes més populars, 'La Pato'.

Els actes continuen diàriament amb multitud de propostes per a tots els gustos fins a arribar al 4 d'agost, vespra de la festivitat de la patrona. Just dos dies abans, el 2 d'agost, un fester 'prendrà' l'Ajuntament en un divertit acte en el qual es canvia la 'vara de comandament' i seran els festers del 2000 els qui governaran Calp durant un dia.

Així, el 4 d'agost té lloc un dels actes més especials: l'ofrena a la Verge de les Neus en l'Església parroquial, on podem veure als homes amb el tradicional traje calpí i a les dones amb manteletes i teules. Calp es transforma per a la processó i, especialment, per al dia més gran de les seues festes.

Perquè el 5 d'agost, la localitat alacantina clareja ben pronte amb la 'despertà'. Els veïns es preparen des de ben matí per a la solemne missa en honor de la Patrona que dóna pas a una multitudinària mascletà. Ja a la vesprada hi ha processó, amb la imatge de la Verge de les Neus recorrent els carrers del casc antic i rebent honors dels centenars de veïns i visitants.

No ens oblidem d'un altre dels actes més especials de les festes d'agost i que té lloc aqueixa mateixa nit del 5 d'agost: es dispara un espectacular castell aquàtic de focs artificials en la platja del Bo.

Són intensos dies i no hi ha treva perquè el 6 d'agost és la festivitat de San Salvador, i este dia té lloc la tradicional pujada a l'ermita de San Salvador a la part alta del poble. Allí se celebra una senzilla missa i, posteriorment, es recuperen forces amb una 'picaeta' popular al costat de l'ermita. El diumenge 12 d'agost la Gran Cavalcada posarà el punt final d'aquestes festes.

Cal destacar que, encara que les festes acaben, li segueix una setmana de "*bous al carrer". És el tradicional espectacle pel qual els caps de bestiar recorren alguns carrers del municipi amb la seguretat que garanteix l'aventura i diversió per als més valents. Amb tot açò, podem dir que les de Calp són unes festes molt intenses en les quals la devoció, el color, la música i la festa es combinen en una explosió d'alegria que transforma la localitat i a tot aquell que ho visita.

Pots vore el programa complet de les festes ACÍ.

Pujar