10 de desembre de 2019 10/12/19

La Policia Nacional deté a Calp al principal responsable d'un grup criminal dedicat a introduir cocaïna a Europa

La Policia Nacional deté a Calp al principal responsable d'un grup criminal dedicat a introduir cocaïna a Europa - (foto 1)

  Agents de la Policia Nacional han detingut en la localitat de Calp a un home de 51 anys i nacionalitat holandesa, com a presumpte autor d'un delicte contra la salut púbica i blanqueig de capitals. Amb aquesta detenció s'ha procedit a la desarticulació d'un grup organitzat delincuencial de ciutadans holandesos establits a la Província d'Alacant especialitzats en el tràfic il·lícit de substàncies estupefaents i el posterior blanqueig de capitals dels beneficis obtinguts a través d'aquesta activitat il·lícita.

  L'operació ha sigut desenvolupada de forma conjunta pel Grup de Blanqueig de Capitals d'Alacant de la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant i l'Equip Nord-oest II de Policia Judicial Holandesa. La primera fase de la investigació va culminar als Països Baixos amb la confiscació al gener de l'any 2017 de 3.279 quilos de cocaïna en un contenidor de plàtans importats des de Colòmbia.

  Els guanys obtinguts pel Grup Criminal es blanquejaven a Espanya a través de l'activitat immobiliària d'una mercantil espanyola situada en la localitat de l'Alfàs del Pi (Alacant). S'ha dut a terme una actuació operativa conjunta a nivell internacional a Bèlgica, Holanda i Espanya, que va culminar amb la detenció dels principals líders de l'organització. A Espanya es va procedir a la detenció un ciutadà holandés de 51 anys, concretament el fill del líder de l'organització delictiva investigada.

  Aquesta persona era l'encarregada de blanquejar el benefici obtingut a través del tràfic de drogues internacional, que segons les autoritats holandeses superaria els 80.000.000€. Una vegada detingut va ser extradit immediatament a Holanda per a la continuació de la investigació en aquest país. En el transcurs de l'operatiu policial a Alacant es va procedir al registre de la residència i caserna general del principal líder de l'organització delictiva a Espanya, un xalet de luxe situat en la localitat de Calp (Alacant). També es va procedir al registre d'una immobiliària a l'Alfàs del Pi (Alacant) des d'on presumptament es blanquejaven els beneficis obtinguts.

   

  Blanqueig de capitals, modus operandi 

  Amb els diners provinents d'Holanda fruit del narcotràfic i simulant l'existència de préstecs entre empreses, finançaven a la mercantil espanyola, que per la seua part adquiria propietats immobiliàries de luxe o terrenys sense edificar en zones de la costa nord de la província d'Alacant.

  En el cas d'adquirir terrenys sense edificar, aquesta mercantil exercia de promotor per a la construcció d'habitatges unifamiliars de luxe, que eren comercialitzades a través de la immobiliària de l'Alfàs del Pi (Alacant) objecte del registre. Si les propietats ja estan construïdes es gestiona el seu lloguer a través d'aquesta immobiliària. El rendiment d'aquestes propietats sufragava l'alt nivell de vida dels principals líders de l'organització, assentats a Calp (Alacant), localitat que havien convertit en el seu centre d'operacions.

  Els agents van procedir a la confiscació de quatre vehicles d'alta gamma utilitzats per l'organització delictiva, així com el bloqueig d'un total de huit propietats immobiliàries el valor de les quals supera els cinc milions d'euros. El detingut va ser extradit a Holanda i lloc a la disposició de la Fiscalia Holandesa per a la continuació de la investigació.

  ocultar
  La Policia Nacional deté a Calp al principal responsable d'un grup criminal dedicat a introduir cocaïna a Europa
  Pujar