Castellano

Interceptat a Calp un iot amb més de 4.300 quilos d'haixix

Interceptat a Calp un iot amb més de 4.300 quilos d'haixix
Interceptat a Calp un iot amb més de 4.300 quilos d'haixix
  • Els traficants van ser sorpresos en plena nit prop del port esportiu i hi ha sis detinguts

MÉS FOTOS
Interceptat a Calp un iot amb més de 4.300 quilos d'haixix - (foto 2)
Interceptat a Calp un iot amb més de 4.300 quilos d'haixix - (foto 3)
Interceptat a Calp un iot amb més de 4.300 quilos d'haixix - (foto 4)

Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil, en el marc de l'operació conjunta ‘Sutge’, han evitat la introducció en territori nacional d'una partida de 4.380 quilos d'haixix.

El carregament viatjava en un iot de bandera espanyola que va ser interceptat pel patruller ‘Arao’ de l'Agència Tributària just quan els traficants ja es disposaven a alijar la droga en el port esportiu de Calp (Alacant).

Fruit de la coordinació dels mitjans aeronavals i terrestres disposats pels tres cossos, l'aprehensió de la droga ha vingut acompanyada de la detenció de sis membres de l'organització, incloent els dos tripulants de l'embarcació i altres quatre persones que esperaven en terra per a la descàrrega.

L'operació comença el mes de març passat, després d'unes investigacions preliminars de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera d'Alacant a l'entorn de les instal·lacions nàutiques de la província, on els investigadors van detectar la presència d'una embarcació tipus iot, de bandera espanyola, la tripulació de la qual va alçar sospites als investigadors.

Centrada la investigació i convertida embarcació i tripulants en objectiu, la coordinació de la informació a través del CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, va permetre posar en comú les dades obtingudes fins llavors, amb els quals posseïen les unitats de Guàrdia Civil i Policia Nacional, que al seu torn venien també analitzant a aquestes persones.

A partir d'aquest moment, el control i vigilància dels objectius és permanent en els diferents ports que freqüentaven els tripulants amb el seu iot d'esbarjo.

Abordatge i detencions

Els fets es precipitaven l'última setmana en una de les eixides de port, atés que el comportament dels tripulants apuntava al fet que ja estaven llestos per a recollir el carregament en mar oberta.

S'activa llavors l'operatiu, amb un ampli desplegament de mitjans aeronavals i terrestres per a no perdre detall dels moviments i contactes del iot. Donat el mal estat de la mar, durant la nit del dimarts al dimecres s'opta per mantindre a l'aguait, i en constant seguiment de l'objectiu, els mitjans previstos per l'Agència Tributària, el patruller ‘Arao’, l'helicòpter Argos II, amb base en Almeria, i l'avió de Vigilància Duanera amb base en San Javier (Múrcia).

Finalment, l'Árao’ sorprén els tripulants del iot cap a les quatre del matí del dimecres, quan s'encaminaven ja al port esportiu de Port Blanc, Calpe, duent a terme el seu abordatge per a impedir el lliurament de la droga a la resta de l'organització, que esperava en terra amb un furgó de grans dimensions.

El iot va tractar d'escapolir-se del patruller, però els seus esforços van resultar en va, van ser neutralitzats ràpidament per la tripulació de presa de l'Árao’, que en el propi assalt ja es van trobar amb la ingent quantitat de fardells d'arpillera que viatjaven a bord de l'embarcació contrabandista.

Mentre els funcionaris de Vigilància Duanera detenien als dos tripulants del iot, els quatre membres de l'organització criminal que esperaven amb el furgó, emprenien la fugida, ràpidament avortada amb la seua detenció gràcies al desplegament policial en terra disposat per Guàrdia Civil, Policia Nacional i Vigilància Duanera.

Neutralitzats els objectius i assegurat el carregament, el ‘Arao’ emprenia retorn a la seua base a Alacant amb l'embarcació capturada i els seus dos tripulants detinguts, mentre que els quatre restants quedaven sota custòdia de les unitats policials que van actuar en terra.

Seguidament, en la vesprada del dimecres una comissió del Jutjat d'Instrucció de guàrdia d'Alacant feia acte de presència a bord del iot intervingut, amb la presència així mateix del seu patró, una de les persones detingudes, per a dur a terme el registre, comptabilitzant-se 134 fardells d'haixix amb un pes de 4.380 quilos.

Simultàniament, es duia a terme a Calp el registre d'un habitatge relacionat amb un dels detinguts del furgó. Els detinguts i les diligències practicades quedaran a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Dénia, en funcions de guàrdia.

En les investigacions i en l'operatiu de detencions i registres han participat la Unitat Combinada de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Alacant, l'equip EDOA de Guàrdia Civil de la Comandància d'Alacant, el grup UDYCO de Policia Nacional també d'Alacant, i el Grup d'Estupefaents de Policia Nacional a Elx.

Pujar