Castellano

Educació adjudica 12,7 milions d'euros més d'inversió a Calp per a la construcció del segon institut

  • La Conselleria remet a l'Ajuntament de Calp la proposta de delegació de competències de l'IES N. 2 perquè l'aprove el Ple municipal

  • Dels 67,6 milions d'euros que inverteix el departament en la modernització dels centres educatius de la Marina Alta, se'n destinen 19,7 milions a Calp

La Conselleria d'Educació ha adjudicat 12,7 milions d'euros per a construir el segon institut de Calp. Amb aquesta nova inversió, la Conselleria d'Educació ja té adjudicats 19,7 milions d'euros per a la millora de set centres educatius de Calp a través d'Edificant.

En aquesta nova tramitació mitjançant Edificant, que Educació ha remés a l'Ajuntament de Calp, només queda que l'aprove el Ple municipal perquè el consistori puga començar a preparar la licitació de la redacció del projecte d'execució de les obres.

El nou IES N. 2 de Calp serà un edifici de planta baixa i dues altures que comptarà amb 20 unitats d'ESO, 6 de Batxillerat i un bloc específic per a allotjar estudis d'FP de la família professional maritimopesquera, que inclourà tallers de xarxes i de maquinària naval, així com instal·lacions per a fer simulacions de primers auxilis, seguretat marítima i lluita contra incendis en embarcacions.

Es construirà sobre una parcel·la municipal de 16.251,16 m2 del polígon de Gargasindi. Serà un centre de baix consum energètic i adaptat a les exigències de sostenibilitat del segle XXI, que comptarà amb una superfície útil construïda de 9.344 m2 i 8.365 m2 més de superfície a l'aire lliure amb pistes esportives, zona de jocs i hort escolar.

El departament destina a la millora dels centres educatius de Calp prop d'un de cada tres dels 67,6 milions d'euros que inverteix en la modernització de les infraestructures educatives de la Marina Alta.

A més de l'IES N. 2 de Calp, l'obra més destacada en aquest municipi és la demolició i la construcció, de nou, del CEE Gargasindi, amb una inversió superior als 5,9 milions d'euros. L'Ajuntament va concloure el març passat la demolició de l'antic col·legi i té pendent traure a concurs públic la redacció del projecte de construcció del nou centre.

Una altra intervenció destacada és la construcció del gimnàs i l'adequació de la casa del conserge del CEIP Azorín, amb una inversió de la Conselleria de més de 652.000 euros. Aquesta obra està delegada en l'Ajuntament des d'agost de 2018. El juliol de 2020 el consistori va adjudicar la redacció del projecte, però encara no ha licitat les obres.

El novembre passat, l'Ajuntament va licitar les obres de dues intervencions: la renovació del cablejat d'internet de l'IES Ifach, amb una inversió de més de 146.000 euros per part de la Conselleria i un termini d'execució de tres mesos, i també el tancament dels corredors del CEIP Mediterrani per a evitar les filtracions de l'aigua de la pluja. Aquesta intervenció, en què la Conselleria inverteix més de 143.000 euros, té un termini d'execució de dos mesos i la Conselleria en farà el seguiment per a comprovar si l'Ajuntament inicia les obres al febrer.

Les dues actuacions del pla Edificant que ja ha conclòs l'Ajuntament de Calp són la reforma dels banys de l'edifici principal del CEIP Oltà, on la Conselleria va invertir prop de 102.000 euros, així com la insonorització del gimnàs, el menjador i l'aula de música del CEIP Gabriel Miró, on Educació va invertir prop de 17.000 euros.

Quasi 68 milions d'euros d'inversió a la Marina Alta

L'IES N. 2 de Calp és una de les 41 actuacions de millora i construcció de centres educatius que el departament del conseller Vicent Marzà està duent a terme a la Marina Alta, amb una inversió assignada que ronda els 68 milions d'euros i que suposa la creació de prop de 1.700 llocs de treball en el sector de la construcció en aquesta comarca.

La inversió de la Conselleria d'Educació a la Marina Alta assegura la construcció de sis centres educatius nous, el ja esmentat IES N. 2 de Calp; el nou institut-escola de Xaló, que està construint actualment la Conselleria amb una inversió de 8 milions d'euros, i el CEIP La Xara de Dénia, que va entrar en funcionament el gener de 2021. També es construirà de nou el CEIP Graüll de Xàbia i els dos centres específics d'Educació Especial de la comarca: el CEE Raquel Payà de Dénia i el ja esmentat CEE Gargasindi de Calp.

Pujar