15 de juliol de 2020 15/7/20

Callosa d'en Sarrià acull la junta de seguretat per a la prevenció del robatori del nispro davant l'inici de la campanya

Callosa d'en Sarrià acull la junta de seguretat per a la prevenció del robatori del nispro davant l'inici de la campanya - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Callosa d'en Sarrià acull la junta de seguretat per a la prevenció del robatori del nispro davant l'inici de la campanya - (foto 2)
  Callosa d'en Sarrià acull la junta de seguretat per a la prevenció del robatori del nispro davant l'inici de la campanya - (foto 3)

  Callosa d'en Sarrià ha acollit aquest matí la junta de seguretat ciutadana per a la planificació i coordinació de les actuacions de prevenció del robatori del nispro davant l'inici de la campanya de recol·lecció d'enguany. La Direcció General de la Guàrdia Civil és l'encarregada de la posada en marxa d'aquest pla anual de seguretat en les explotacions agrícoles.

  La reunió ha estat presidida per la subdelegada de Govern a Alacant, Araceli Poblador; el coronel cap de la comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant, José Hernández Mosquera; el comandant de la mateixa comandància, Antonio Darder; i l'alcalde de Callosa d'en Sarrià, Josep Saval. Així mateix, a la trobada han assistit el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Callosa d'en Sarrià, Vicent Llobell; i els regidors de l'Oposició Alfonso Puigcerver, Rosa Mari Savall i Mari Carmen Mascaró. També han participat l'alcalde de Bolulla, Andrés Ferrer; l'alcalde de Polop, Gabriel Fernández; l'edil de Medi Ambient i Agricultura d'Altea, Beatriu Nomdedéu; representants de la Guàrdia Civil, intendents caps de les Policies locals dels diferents municipis afectats; i representants de les entitats agràries de la comarca de la Marina Baixa, entre els quals es trobava el president de la Cooperativa de Callosa d'en Sarrià, Francisco Pérez.

  El pla de seguretat té com a objectiu la prevenció de les accions delictives en l'àmbit rural, no solament quant a la sostracció del nispro, sinó també a la sostracció de material agrícola com a ferramentes i maquinària, gasoil, i fins i tot el robatori de cable de coure, que podria afectar la campanya.

  Per a això s'ha previst un ampli operatiu de la Guàrdia Civil que es desplegarà en tota la comarca de la Marina Baixa i que estarà compost per efectius dels equips ROCA, USECIC (Unitat de Seguretat Ciutadana) i SEPRONA. A més, comptaran amb el suport dels Llocs limítrofs i unitats operatives de la Comandància. Els efectius es coordinaran amb la resta de Forces de Seguretat de l'Estat per a vetlar per la seguretat en les explotacions agràries, especialment, durant la campanya de nispro.

  Els objectius principals que persegueix el pla és el de previndre les principals amenaces detectades per a la seguretat en les diferents zones de la comarca; el de fomentar la confiança de les persones residents i agricultors en les Forces i Cossos de Seguretat i en el desenvolupament de conductes proactives per a la denúncia de les situacions i delictes dels quals puguen ser víctimes; així com el de perfeccionar la resposta policial en la seua actuació.

  Segons les dades facilitades per la Direcció General de la Guàrdia Civil, Callosa d'en Sarrià va registrar l'any 2018 un total de 15 infraccions penals, la qual cosa suposa un lleuger increment respecte a l'any 2017 en el qual es van registrar 10. L'any 2016 es van registrar un total de 19. En el conjunt de municipis de la Marina Baixa es van registrar en 2018 un total de 27 infraccions penals, les mateixes que en 2017. Cal tindre en compte que en 2016 es van registrar 41, per la qual cosa es manté el descens d'infraccions respecte a campanyes anteriors.

  Des de la Direcció General de la Guàrdia Civil s'ha incidit, sobretot, en la col·laboració ciutadana per a alertar als Cossos de Seguretat de la presència de vehicles sospitosos en les explotacions agrícoles, així com de la importància de denunciar robatoris, encara que siguen de poc valor, per a tindre dades reals de l'activitat delictiva existent i per a aportar informació que ajude a esclarir els actes delictius comesos en l'àmbit rural. S'ha recordat que a més de realitzar les denúncies a través dels llocs de comandament de la Guàrdia Civil, també es poden realitzar a través de la pàgina web oficial del cos (www.guardiacivil.es) i a través de l'aplicació mòbil gratuïta Alertcops.

  La necessitat d'aportar el DATA

  D'altra banda, s'ha tornat a insistir en la necessitat de portar el Document d'Acompanyament i Traçabilitat Agrícola (DATA) perquè els agricultors puguen acreditar davant les autoritats competents la traçabilitat del producte durant la campanya del nispro.

  El document es pot descarregar a través de la pàgina web de l'Ajuntament de Callosa d'en Sarrià http://www.callosa.es/data-i-permis-de-rec-2017/

  El DATA és el document oficial que acompanya a l'expedició de productes agraris des del seu origen en l'explotació agrària a la seua primera destinació, acreditant la traçabilitat d'aquests productes en la seua primera comercialització.

  El document és necessari acreditar-lo en expedicions de més de 20 quilos, pes mínim a partir del qual ja no es considera autoconsum. Els agricultors i empreses agràries hauran de facilitar el DATA als treballadors que tinga contractats per a traslladar els seus productes. Quan el trasllat des de l'origen a la destinació siga realitzat amb els mitjans propis de l'agricultor o empresa agrícola no serà necessari, per la qual cosa només estaran afectats els productors agraris amb destinació a la comercialització per tercers.

  Pujar