Castellano

Un PAI més verd: redissenyen part del projecte de Sant Gregori per integrar-lo en l'entorn

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu
  • Avancen els treballs del projecte urbanístic de Borriana amb importants novetats en el seu disseny, que vira cap a un aspecte molt més natural

El futur PAI Sant Gregori de Borriana va prenent forma. En els últims mesos s'han avançant els treballs després d'adjudicar-les obres a finals de l'any passat i ho han fet centrant-se en diverses línies, des del redisseny de vials per a fer-lo més verd, continuant els treballs de desbrossament i neteja; i aixecar la Vila Romana després de descobrir valuosíssims restes arqueològiques en una de les zones.

Així, a hores d'ara s'estan redefinint els vials estructurals, és a dir, carrers i avingudes, per fer el projecte més sostenible, natural i coherent amb l'entorn. Una de les novetats és que s'està estudiant afegir als bulevards jardins longitudinals que donen un aspecte molt més verda al traçat així com la construcció de carrils bici. Es tracta, en definitiva, de dotar el projecte urbanístic més important dels pròxims anys d'un aspecte més natural, integrant-lo en l'ambient mediterrani que l'envolta.

Així mateix, es vol donar protagonisme al valuós jaciment arqueològic que es va descobrir fa uns mesos durant uns treballs a la zona. L'objectiu és incloure-ho en el projecte i que la societat ho puga conèixer. Es tracta d'un jaciment que ara mateix es correspon a la vila marítima excavada més gran de la Comunitat Valenciana, i tota la zona mediterrània, i en la qual encara queden mesos de treball per poder descobrir-la. El Museu Arqueològic Municipal de Borriana va dissenyar una visita virtual a aquest jaciment amb imatges preses amb dron. Es pot visitar AQUÍ.

El PAI més important de la costa llevantina

Cal recordar que el passat mes de novembre les obres van ser adjudicades a l'alacantina CHM i la castellonenca Durantia (Becsa). Una unió temporal d'ambdues constructores va guanyar per 86 milions d'euros la urbanització de el projecte més important de les properes dècades a la costa llevantina. El pressupost era de 96 milions d'euros pel que la diferència repercutirà en benefici dels propietaris de terra.

Sant Gregori contempla l'edificació de 2,5 milions de metres quadrats (l'equivalent a uns 360 camps de futbol) davant la costa de Borriana i crearà dos quilòmetres de noves platges. Es construiran 6.000 habitatges, centres comercials, hotels, un camp de golf d'uns 800.000 metres quadrats, així com a sector terciari (botigues, restaurants, oci ...).

A més, el projecte consolidat podria tenir un enorme impacte directe en l'ocupació local: Fins mil persones es necessitaran per aixecar el projecte i altres 1.000 més treballaran indirectament de Golf Sant Gregori. En principi les obres principals duraran tres anys però l'impacte laboral es planteja a mig termini ja que està previst que fins d'ací a deu anys no estiga totalment aixecat.

Pujar