elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Sara Molina: "El món faller de Burriana està demostrant que les Falles són molt més que una festa"

Sara Molina: "El món faller de Burriana està demostrant que les Falles són molt més que una festa"
  • Emotiva entrevista amb la regidora de Falles i presidenta de Junta Local Fallera de Borriana a l'complir-se un any de la suspensió de la festa

MÉS FOTOS
Sara Molina: "El món faller de Burriana està demostrant que les Falles són molt més que una festa" - (foto 2)

365 dies sense falles. Un any que la pandèmia obligara a suspendre la festa i parara en sec les nostres vides. Moltes coses han canviat en aquest complicat any que també ens ha ensenyat a valorar: les reunions en família o amics, els esdeveniments culturals, els viatges i la forma de relacionar-nos. La normalitat tornarà algun dia i amb ella festes tan esperades com les falles.

Coincidint amb la setmana gran que hauria d'estar celebrant-se ara a Burriana, i a tan sols unes hores de l'esperada homenatge de la Reina Infantil de Borriana, elperiodic.com ha entrevistat la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera de Borriana. En aquesta entrevista mostrem una mirada al recent passat de la suspensió de les falles -tot i que és llunyà que sembla- i una mirada al futur plena d'esperança. A continuació poden llegir-la:

Fa just un any que es van suspendre les falles i molt ha canviat tot. Quin sentiment li envaeix en aquests dies en què els carrers estarien plens de festa?

Sembla que aquest any ens hem acostumat a tot. Et vénen a la memòria una infinitat de records i de coses que no has fet, des de no veure la família i als amics i, en tema de falles, ha sigut un any sense actes, sense música fallera, sense presentacions, sense monuments ... és un sentiment de pena perquè no es pot qualificar d'una altra manera.

Com es va assabentar que les falles s'havien cancel·lat?

Jo estava a la pleitesia d'Elena, és molta l'amistat que m'uneix a la seua família i jo era el seu mantenidora. Recorde anar al sopar que va organitzar per a la Cort d'Honor i els amics i uns minuts després els mòbils van començar a sonar. En el moment van començar a desfilar al Teatre Payà es va fer oficial, a principi de l'acte. Va ser un moment tristíssim, crec que si ens haguerem assabentat a casa no hauria estat igual. De fet, Elena no es va assabentar fins a acabar l'acte, estava a l'escenari, disfrutant sense adonar-se de res però els fallers que estàvem asseguts a les butaques, estàvem veient a la nostra reina coneixent ja la notícia. Va ser un moment molt trist i ara que ho miro amb perspectiva -s'emociona- és molt commovedor perquè l'homenatjat aquest dia va ser el gran Quino Puig. Les últimes paraules del món faller de Burriana van ser per a ell i crec que això quedarà aquí per sempre.

Com quedarà per sempre la força que està demostrant el món faller a tots els nivells i també els seus representants.

El món faller té molta il·lusió per tornar i el vam veure sense anar més lluny amb el vídeo de 'tornarem' que vam publicar l'altre dia, com es va difondre de ràpid i fins on va arribar. Pense que el proper homenatge serà al món faller que ha estat a peu del canó i que ens estem preparant per tornar, quan es puga, amb la dignitat que la festa mereix. I no em vull oblidar d'Elena i Julia, que estan demostrant una fortalesa enorme i moltíssima il·lusió. L'altre dia preparant l'homenatge de Julia Elena comentava el contenta que estava per tenir l'acte i per pansar que algun dia tornarem a viure la festa.

Hi ha d'haver estat emocionant haver-ho preparat en aquestes circumstàncies

Jo encara no em puc creure que es vaja a celebrar. S'ha fet amb un gran protocol de seguretat, perquè la gent no es creue, que hi haja ventilació i que siga dinàmic. Ens hauria agradat que es poguera haver fet la desfilada i que haguera públic però ara sabem que no es pot. Per suposat la gent la podrà veure per la TV des de casa.

La setmana que ve vos reuniu tots els ajuntaments que celebreu falles per analitzar la situació de la festa. Què espereu de la trobada?

Pense que serà una reunió molt interessant per veure com ha afectat la situació a cadascun. A Burriana, per exemple, el faller de tota la vida ha continuat pagant la quota tot i que sí hem notat un descens en el cens jove. Les comissions han fet un esforç molt gran baixant la quota per poder cobrir, almenys, les despeses mínimes de lloguer de llum i poc més.

Què ajudeu a el sector faller s'han donat des de l'Ajuntament?

Hem seguit amb les subvencions a les falles. Tots els anys se signa un conveni amb la Federació de Falles per repartir els diners. L'any passat es va donar i aquest, encara que siga el mateix monument també s'ha donat.

Li agradaria llançar un missatge final als fallers i veïns de Burriana que llegeixin aquesta entrevista?

Vull començar com acaba el vídeo en homenatge a les falles de Burriana: tornarem! Com a regidora de Falles i presidenta de Junta Local Fallera estic segura que el magnífic equip que tinc treballarem per seguir fent actes amb tota la seguretat, sempre que les autoritats sanitàries ens ho permeten. Volem dinamitzar el sector de les floristeries, la pólvora, la música i d'altres que ho necessiten per demostrar que les falles són molt més que una festa: són cultura i són patrimoni.

Pujar