elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Salvament marítim amb drons: Així funciona el servei en la Comunitat Valenciana

Salvament marítim amb drons en la Comunitat Valenciana
Salvament marítim amb drons en la Comunitat Valenciana
  • La conselleria ha duplicat el nombre de municipis que compten amb aquest servei que l'any passat va salvar 6 vides

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat a la platja de la Malva-rosa de Borriana el servei de salvament marítim amb drons, un programa implementat en 20 municipis, el doble que l'estiu passat, i que en 2021 va aconseguir salvar sis vides, de les més de 90 actuacions realitzades.

A la presentació ha assistit l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i regidors de la corporació.


Sis municipis de la província de Castelló, sis de València i huit d'Alacant disposen d'aquest servei que a més de realitzar les labors de salvament, també es dedica a la vigilància com a mesura de prevenció.

A l'hora de posar en marxa el dispositiu, Bravo ha assenyalat que “hem tingut en compte des de factors de perillositat, nombre de banyistes, el risc que comporta cada platja i les aportacions que ens ha facilitat la Federació de Salvament i Socorrisme”.

Com funciona el servei?

El dron pot enlairar en menys de cinc segons i aconsegueix una velocitat d'aproximadament 80 quilòmetres per hora, per la qual cosa en trenta segons pot arribar al punt on s'hi haja un banyista en perill.

Amb la persona de la persona encarregada del seu maneig, quan el dron arriba al punt exacte on es troba el banyista, descendeix fins a tres metres i llança un salvavides al qual s'agarra el banyista.


Al mateix temps, s'activa el servei i des de salvament ixen amb una llanxa fins al lloc per a rescatar al banyista i portar-lo a la riba on serà atés pels mitjans sanitaris.


Bravo ha assenyalat que una persona quan comença a engolir aigua tarda seixanta segons a ofegar-se, per la qual cosa “si el dron arriba en 30 segons i li facilita el salvavides, permet que la persona es pose a flotació, reduint el temps d'espera i salvar vides”.

Per tant, el dron permet labors de vigilància i retallar el temps en l'actuació, una cosa fonamental per a salvar vides.

Pujar