elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La regeneració del litoral sud de Castelló: l'assignatura pendent del Govern d'Espanya

La regeneració del litoral sud de Castelló: l'assignatura pendent del Govern d'Espanya
  • El Ministeri només contempla actuar a Almenara, una de les sis àrees de l'estudi elaborat en 2015

MÉS FOTOS
La regeneració del litoral sud de Castelló: l'assignatura pendent del Govern d'Espanya - (foto 2)

La regeneració del litoral sud de la província de Castelló és una de les reivindicacions històriques i una lluita constant dels diferents alcaldes dels municipis afectats que, any rere any, temporal rere temporal, veuen com la mar es menja literalment les platges. Una situació que afecta directament els habitatges de primera línia que cada vegada tenen més a prop la mar.

Amb l'objectiu de frenar la regressió de la costa, en 2015 es va elaborar un informe tècnic per al llavors Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, avui Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Cal destacar que aquest estudi va ser elaborat per l'anterior govern del Partit Popular a Espanya.

Aquest estudi contempla sis grans actuacions des de Sagunt fins a Castelló. I de moment el Govern d'Espanya només es preveu actuar a Almenara amb la construcció de quatre espigons i dos dics. De fet, el Ministeri ha adjudicat les obres per quasi sis milions d'euros el termini d'execució dels quals és de dotze mesos.

L'informe de 2015, al qual ha tingut accés elperiodic.com, contempla a Almassora la construcció almenys de tres espigons o la prolongació d'almenys cinc espigons més; a Burriana seria necessari la construcció de cinc espigons i dos dics; per part seua, a Nules l'estudi contempla la construcció de quatre espigons i l'allargament del dic sud de canalització de la gola de l'Estany; a Moncofa la solució passaria per la construcció de tres espigons i el recrecimiento d'un altre espigó; i en la zona litoral entre Xilxes i La Llosa, quatre espigons nous i dos dics de canalització en la zona de la desembocadura del riu Belcaire.Per al senador del Partit Popular i portaveu de Medi Ambient, Vicente Martínez, “la millor estratègia per a actuar en el litoral sud de Castelló i regenerar la costa seria establir una planificació i que les actuacions es realitzaren de manera encadenada”.

D'aquesta manera, Martínez explica que el Govern d'Espanya hauria de tenir previst escometre les següents fases una vegada acaben les obres de la costa d'Almenara perquè sinó els municipis veïns acabaran patint les conseqüències de l'actuació a Almenara. Alguna cosa, que segons el senador, ja estan advertint els alcaldes afectats.

El senador castellonenc ha realitzat aquestes declaracions durant la visita a la platja de Nules per a comprovar l'estat actual del litoral. A la visita li ha acompanyat el president provincial dels Populars, Miguel Barrachina, qui ha advertit que “hem vingut a verificar que un any més tard, les obres que el Govern es va comprometre a realitzar estan sense fer” i ha comparat aquest abandó amb “l'actuació de l'últim Govern popular que amb un temporal semblant i en només dos mesos va aconseguir restituir la costa castellonenca al complet” i el Govern de Sánchez, amb la peresa que els caracteritza, segueix sense dur a terme cap actuació per a restituir les platges.

Una actuació urgent

Vicente Martínez ha explicat, a més, que “pràcticament tots els mesos presentem tant al Senat com al Congrés des del Grup Popular iniciatives reclamant la urgència i la necessitat imperiosa per a regenerar la costa i en particular totes aquelles que ja apareixen recollides en 2015 en la protecció del litoral que va portar a terme l'últim Govern del PP”.

Un projecte que ja estava en marxa i que amb l'entrada del Govern de Sánchez i els seus socis s'ha paralitzat i, “per desgràcia cada vegada els temporals són més agressius i fan més mal” i ha denunciat que “de totes les obres que estaven programades, ni una s'ha posat en marxa”.

Vicente Martínez ha lamentat “la inacció total del Govern de Sánchez” però ha reivindicat que “lluitarem i insistir des del Grup popular per a reclamar una actuació global per a Castelló”.

Pujar