elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es planta la falla més integrativa de Burriana

Es planta la falla més integrativa de Burriana
  • Ha sigut realitzada per persones amb malalties mentals al costat d'artistes locals

Galeria de fotos
Burriana - Falles 2019 - Plantà AFDEM
Burriana - Falles 2019 - Plantà AFDEM
MÉS FOTOS
Es planta la falla més integrativa de Burriana - (foto 2)
Es planta la falla més integrativa de Burriana - (foto 3)
Es planta la falla més integrativa de Burriana - (foto 4)
Es planta la falla més integrativa de Burriana - (foto 5)
Es planta la falla més integrativa de Burriana - (foto 6)

Hui Burriana ha vist plantar una falla molt especial, la que han realitzat persones amb trastorn mental greu dins d'un projecte de rehabilitació de A.F.D.E.M. Es tracta de l'Associació de Familiars per als Drets de les Persones amb Malaltia Mental que va obrir la seua seu a Burriana fa uns mesos i que ha col·laborat amb artistes fallers i entitats locals per a alçar un monument únic pel seu significat i pels qui hi ha darrere d'ell.

Però, quina història ens conta el monument? Reflecteix tots els obstacles que han hagut de sortejar cadascun dels usuaris des que van ser diagnosticats. Des dels ninots amb poc color, que representen aqueixa època fosca, fins a arribar a l'estabilització amb ajuda dels artistes fallers. Aquest dijous s'ha alçat al tombe des de primera hora del matí.

No han volgut perdre's aquest moment les Reines Falleres de Burriana, Mar Zamora i Anne Alós així com l'alcaldessa de Burriana, María Josep Safont. Fins al lloc s'han desplaçat també representants de la corporació municipal així com protagonistes del món. I per descomptat els membres de l'associació: “Estem molt contents, ha vingut molta gent i els usuaris estan nerviosets per veure com queda tot. És un orgull haver arribat fins ací”, declarava orgullosa Cristina Vilar a elperiodic.com mentre veia alçar-se el monument.

Ella i Rafael Balaguer -els dos psicòlegs- són els pares d'aquest projecte, que ha superat amb escreix tots les seues expectatives: “Un dels objectius que teníem era donar visibilitat a la salut mental a Burriana. Hui molta gent ja sap que existeix una unitat de salut mental en la localitat, alguna cosa que abans no es coneixia. A més, els usuaris han millorat moltíssim en fer pràctiques en tallers fallers o haver col·laborat des de l'associació. Se senten més apoderats, independents i capaços, això és molt important”.

Un monument amb molts artistes darrere

El monument es titula 'La nostra Falla'. "És una falla feta per i per a ells, un canvi de visió de la malaltia mental i de les persones diagnosticades amb aqueixes malalties". A més, des de l'associació no volen oblidar tampoc que la crítica que ho acompanyarà estarà escrita completament amb llenguatge inclusiu.

De base del monument trobem el pont que han format l'ajuntament i les empreses col·laboradores per a ajudar-los com Alejandro Abaso Mapfre, Satine o Pirotècnia Martí. També està present en aquest monument el professional de A.F.D.E.M. donant-li la mà per a guiar-ho en la seua recuperació. Al final del monument està el ninot representat amb molt de color, amb una posició que demostra apoderament.

L'autor de l'esbós és l'artista faller Xavi Ribes, qui ha tingut un gran repte en el seu disseny pel fet que s'havia de manifestar gràficament la malaltia mental i les seues etapes fins a la rehabilitació, expliquen des de l'associació. A més, s'han hagut de dividir les escenes entre els tallers fallers col·laboradors i reorientar cada escena a l'estil en què treballa cadascú dels artistes.

Tot va nàixer d'un Treball Final de Màster. Com poden participar les persones amb malaltia mental en un programa de rehabilitació a Burriana? Tenint en compte la importància que tenen les falles en una localitat com aquesta, la resposta els va eixir a Cristina i Rafael quasi sola: treballar en tallers fallers per a plantar un falla aquest març.

Una idea que no existeix en tota la Comunitat Valenciana i que torna a demostrar com a Burriana les falles són molt més que una festa. La cremà serà el pròxim 19 de març a partir de les 19.30. Pots visitar la falla en la intersecció de la Carretera de Nules amb el carrer Francisco Fuentes, prop del Centre de Salut on es troba la Unitat de Salut Mental de Burriana.

Sobre l'associació

A.F.D.E.M és una associació sense ànim de lucre, formada per Familiars de Persones amb Malaltia Mental (PCEM). Es va fundar en 1994 amb la finalitat de defensar els drets del malalt mental. La seu social està Castelló però l'associació atén persones amb malaltia mental i familiars de tota la província. L'any passat va obrir la seua primera delegació a Burriana.

Pujar