5 de desembre de 2020 5/12/20

El Museu Faller de Borriana obrirà enguany

El Museu Faller de Borriana obrirà enguany - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  El Museu Faller de Borriana obrirà enguany - (foto 2)
  El Museu Faller de Borriana obrirà enguany - (foto 3)

  Un 16 de març de 1928 es plantava la primera falla de Borriana. En la plaça de la Mercè i davant de la incredulitat dels veïns s'alçava un monument que marcaria el començament de la història d'una de les festes més importants de la localitat. D'això fa ja més de 90 anys i des de llavors les Falles de Borriana s'han erigit com un referent en la província, molt més que una festa per als seus veïns.

  I noranta anys després pareix que es marca un abans i un després dins de les Falles de Borriana. El 2017 podria ser l'any en què veja la llum el primer Museu Faller de Borriana, una reivindicació històrica dels col·lectius fallers i que, gràcies al seu interés i als pressupostos participatius ja ha començat a gestar-se.

  De moment ja es té l'espai i el projecte està a punt d'aprovar-se. Però, on?, quant?, què contindrà? El periodic.com ha parlat amb els gestors del pla per a conéixer tots els detalls d'este museu. El lloc triat per a albergar-lo serà la Casa de la Cultura, s'espera poder obrir-ho abans de que acabe l'any i l'objectiu és que siga un museu pedagògic, artístic i didàctic, amb la tecnologia molt present en cada un de les exposicions.

  No és la primera vegada que s'ha intentat obrir un museu faller, tal com explica Salvador Doménech, president de la Federació de Falles de Borriana, però estos intents s'han perdut en el temps. Esta és, per tant, la primera iniciativa, amb vista a donar els seus fruits: "Ho veiem com l'esborrany del que puga ser després un verdader museu faller. Hi ha pocs diners i poc espai però no per això deixarem de fer-ho".

  Efectivament el tema de l'espai pot ser una de les limitacions ja que es limita a 200 metres quadrats. Serà la sala del tercer pis de la Casa de la Cultura la que faça d'exposició: "Fins ara s'estava usant de traster amb mobles, llibres, ninots i hem decidit cedir eixe espai. Estem buidant-lo i només ens queden per reubicar uns pocs llibres", explica el regidor de Transparència, Cristopher del Moral.

  Així i tot, l'obertura d'este museu "marcarà un abans i un després dins de les Falles de Borriana", tal com apunta l'edil de Transparència. El projecte de pressupostos participatius ha sigut precisament el que ha permés la gestació del museu, tal com reconeix -i lamenta- l'historiador i representant del Gremi d'Artistes Fallers de Borriana, Quino Puig: "En dècades d'història fallera cap institució pública ha volgut dur a terme esta iniciativa i ha tingut que ser una iniciativa privada, com els que formem col·lectius fallers, el que tirara endavant el plan".

  50.000 euros d'estos pressupostos participatius es destinaran al projecte del museu, la segona proposta que més vots va rebre. Quant a les dates, es preveu que a finals d'enguany s'òbriga el museu -ja que al incloure's en els pressupostos participatius de 2016 està tot enguany de termini per a dur-se a terme. El regidor de Transparència confirma a elperiodic.com que abans de que acabe l'any el museu obrirà les seues portes encara que no confirma la data exacta.

  De moment, els llibres i materials que havien en la sala s'estan traslladant i queda que s'aprove definitivament el projecte. Des de la Federació de Falles de Borriana reconeixen un cert escepticisme en els temps: "Ens agradaria que fóra enguany però l'administració va lenta i són moltes les coses que cal fer. De fet, la sala en què ha d'albergar-se encara no està buida", reconeix el seu president.

  Museu pedagògic, artístic i didàctic

  En el projecte del museu estan treballant molts actors del món de les falles, des de la Federació de Falles, el Grup Históric dels Falles i el Gremi Faller passant també pels tècnics de de cultura i museus: "És una activitat prou transversal perquè participen la regidoria de Participació a més de Festes i Cultura", afig del Moral. Un treball de reflexió amb l'objectiu de fer un museu "didàcticc", "artístic" i "pedagògic" que permeta al visitant conéixer les falles de Borriana "d'una sola ullada", expliquen els seus promotors.

  El que es vol evitar és fer un museu a l'ús: "Quant un pensa en museu faller li ve al cap el de València, una galeria de ninots indultats. Açò és un error perquè un museu ha de representar tota la informació del tema que es puga", avança Quino Puig alhora que explica que hauran escasses figures, una exposició de trages antics i les pantalles interactives que seran la base del museu.

  "Cada una de les pantalles versarà sobre un tema. La meua exposició serà una recopilació dels monuments fallers en la història de Borriana, hi haurà una altra pantalla de falleres majors, una altra d'encreuaments de Maig i així succesivament", detalla el representant del Gremi d'Artistes Fallers de Borriana. L'objectiu és que la gent puga interactuar i veure d'una forma organitzada per anys, comissions tot tipus de monuments. Hi ha inclús gent que està cedint materials i objectes a l'exposició. Un projecte que podria veure la llum en menys de mig any després de dècades d'espera.

  Pujar