2 de desembre de 2020 2/12/20

Deu milions d'euros per a 'transformar' Borriana

Deu milions d'euros per a 'transformar' Borriana  - (foto 1)
  • D'esta quantitat, la meitat va a ser aportada per la Unió Europea per a finançar el desenvolupament de la localitat en matèria de transports, energia, medi ambient o urbanisme

MÉS FOTOS
Deu milions d'euros per a 'transformar' Borriana  - (foto 2)

L'Ajuntament de Borriana acaba de presentar els pressupostos municipals per a 2018. Dels quasi 30 milions d'euros que ho conformen, prop d'un milió aniran destinats a engegar un pla a curt i mig termini que millorarà la ciutat de Borriana en matèria d'urbanisme, energia, transport, medi ambient i recerca.

Aquest pla, dependent de la Unió Europea, se li coneix com l'Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI). Però, què és?, com funciona?, durant quant de temps es desenvolupa? i, la pregunta més important, com van a notar els veïns de Borriana esta 'transformació' en la ciutat? A continuació anem a explicar en què consisteix este projecte, que va a significar una injecció de 10 milions d'euros en la capital de la Plana Baixa fins a l'any 2020.

EDUSI és l'estratègia de la Unió Europea que promou la millora duradora i a llarg termini de les condicions socials, econòmiques i ambientals d'un àrea urbana. Amb la finalitat de contribuir a aconseguir estos objectius, els Fons Estructurals i d'Inversió Europeus financen part dels projectes que presente cada ciutat i que complisquen una seriosa de requisits. De fet, en la província de Castelló solament s'han seleccionat tres projectes, entre ells el que va realitzar l'Ajuntament de Borriana.

D'esta manera, el projecte presentat per Borriana contempla 10 milions d'euros en plans destinats a la millora tecnològica de la ciutat, la disminució de l'emissió de carboni, la conservació del patrimoni històric i cultural així com la inclusió social i la lluita contra la pobresa. Són quatre troncs, quatre grans objectius que es componen de moltes branques o objectius específics.

Qui aporta què? El projecte conjunt, que es desenvoluparà fins a 2020 -encara que tal com ha explicat l'edil d'Urbanisme, Bruno Arnandis, no serà fins a 2022 quan vegem el resultat final-, té una estimació pressupostària de 10 milions d'euros. D'ells, cinc els aporta la Unió Europea a través dels Fons FEDER i l'altra meitat depenen de l'Ajuntament. No obstant açò, el consistori pot finançar-se a través de subvencions, concursos o qualsevol altra font d'ingressos, és a dir, no tenen per què ser recursos propis.

La veritat és que l'engranatge per a transformar Borriana ja ha començat a rodar, tal com aclareix l'edil d'Urbanisme: "Al novembre vam obrir l'oficina EDUSI i vam contractar a un tècnic que va a treballar exclusivament per a aquest projecte". Un projecte del qual es van donar a conèixer algunes pinzellades esta mateixa setmana en la presentació dels pressupostos municipals per a 2018, encara que podem veure l'informe amb totes les actuacions generals que es contemplen en este enllaç.

D'esta manera, per a 2018 Borriana va a destinar 1.024.000€ a articular l'estratègia DUSI. Què es va a fer? Es va a condicionar l'entorn de Sant Blai, es va a regenerar en la seua globalitat el barri de la Bosca, es van a instal·lar plaques solars en els edificis municipals, es va a rehabilitar la coberta del Mercat, es van a desenvolupar nous carrils bici en la ciutat i en l'entorn, es va a ampliar el pàrquing de l'estació de tren per a afavorir el seu aspecte intermodal, es va a crear una xarxa de connexió entre totes les seus municipals per a millorar la comunicació, es van a seguir millorant parcs i jardins com ja es va fer en la plaça Santa Berta o es va a redefinir l'Arenal sobre la base dels resultats que s'obtinguen en la consulta ciutadana, entre uns altres.

Són, a grans trets, algunes de les actuacions concretes que es van a dur a terme el pròxim any i que se seguiran complementant i afegint més en els següents amb l'objectiu de millorar la ciutat de Borriana "en tots els seus aspectes".

Per a saber més:

Mapa de les actuacions

EDUSI a Borriana

 3 comentaris
Peaton
Peaton
03/12/2017 11:12
Pasear

Para mejorar Burriana solo hace falta que el Sr. Bruno se pasee un poco por las calles.

Pujar