elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Marjal de Nules protagonista en unes 'Jornades sobre Zones Humides'

La Marjal de Nules protagonista en unes 'Jornades sobre Zones Humides'
  • Entrevistem a l'advocat urbanístic, Vicente J. García Nebot, qui ens fa un breu resum sobre els problemes jurídics de La Marjal i les possibilitats econòmiques que guarda la zona

La Fundació FYDU Urbanisme i Axioma Consulting & Ingenieria, organitzen el proper 6 d'octubre unes 'Jornades sobre les Zones Humides' per parlar sobre la problemàtica de la Marjal de Nules i Borriana. El Saló d'actes de la Caixa Rural, entitat col·laboradora de l'acte, acollirà aquest col·loqui instructiu per a tots els interessats que vulguen informar-se sobre les dificultats legislatives que arrossega la zona. Col·laboraran també la Universitat Politècnica de València i la Generalitat Valenciana.

Les jornades acolliran diferents debats des de primera hora del matí, amb tertúlies de diferents experts que debatran sobre les problemàtica de la inundació en aquesta zona humida, la gestió entre diverses administracions, la història, la seva situació jurídica i com tractar el tema des d'un punt de vista municipal.

Des elperiodic.com ens hem posat en contacte amb l'advocat en temes d'urbanisme de Axioma Consulting & Ingenieria, Vicente J. García Nebot, qui s'encarregarà de fer una conferència durant les jornades que porta per títol 'Situació Jurídica dels procediments de la restauració urbanística en les Zones Humides'. García explica que: "La Marjal de Nules-Borriana té una problemàtica que va molt més enllà del que és purament urbanístics; com problemes mediambientals, agrícola, d'ús, etc. Per això hem volgut crear aquestes primeres jornades per estudiar tota aquesta situació".

No obstant això, García posa l'accent com a principal problema en el tema que tracta en el seu col·loqui ja que són "moltes les construccions que s'han dut a terme de manera irregular en aquesta i en gairebé totes les Marjals" per això analitzaran "què solucions pràctiques donar als conflictes jurídics que es produeixen?", perquè són molts els propietaris que creuen que el problema"està prescrit" i es troba amb que" s'han d'enderrocar" les seves cases. Altres edificacions "estan en dubte d'enderroc i els veïns ho defenen davant de l'administració. Altres està molt clar que els han caçat en construcció il·legals; però que també hi hauria molt a parlar. Perquè l'administració ha estat mirant cap a un altre costat durant molts anys i que ara pretenguin l'enderrocament de certa manera és legal; però És moral? És just? Perquè la justícia no va acompanyada sempre de la moralitat".

"Si tú has estat permetent que s'edifiqui i fent-te el suec; passats els anys algú ha anat i t'ha obligat a enderrocar, el mal que fas al ciutadà és molt més gran que si s'hagués denegat des del principi. Si haguessis complit la teua funció de control quan estaven fent els fonaments, ho haguessen paralitzat i no haguessen permès que seguiren cap endavant, el mal que li estàs fent a l'economia d'aquests particulars és moltíssim menor que el que has fet amb la teva pròpia negligència", defensa García.

L'advocat urbanístic explica que aquesta situació es dóna en la majoria de Marjals de la Comunitat Valenciana. García ha treballat en molts d'aquests casos i "en tots es repeteix el mateix missatge". Molts propietaris expliquen que van comptar amb el beneplàcit de les administracions públiques, qui els exposava que només pagarien una multa. Però a l'hora de la veritat "mai apareixen noms i ningú sap qui l'hi va dir". Per això, molts van edificar sabent que tenien que bonificar una sanció econòmica que anys enrere s'ha convertit en "multes coercitives, on et imposen 10 multes per intentar que tu derroquis el teu domicili". Actualment "no és només pagar, és pagar i enderrocar". "Això genera un ambient d'enfrontament entre l'administració i els propietaris" explica García.

Un altre dels esculls que travessa La Marjal és que molts veïns de la zona "no volen conèixer" el que passa legislativament en el terreny perquè "saben que no poden edificar i haurien de demanar una llicència. Però hi ha una certa aparença de que açí no passa res i no la demanen, perquè si van a l'ajuntament saben que els diran que no i per això es posen a construir. Per què? Perquè el veí del costat ho va fer igual i el de l'altre costat també, i com l'administració no deia res i només posaven una multa testimonial" tots feien el mateix.

L'advocat urbanístic, Vicente J. García anima els veïns a participar d'aquestes jornades i que coneguin en profunditat la problemàtica que els toca de ple. Explica que des de l'ajuntament de Nules estan inventant una "nova manera d'entendre la situació, fins ara la forma era l'enfrontament de tots els actors i volen reconduir el problema i com solucionar-ho. Per això s'han de seure tots els afectats: administració pública, propietaris, consistori i experts mediambientals; per donar solucions que passen per fer el Pla Especial de la Marjal Nules-Borriana. Perquè els veïns vegen que tot el que hi ha a la seva propietat no són només desavantatges i perjudicis, sinó que té possibilitats però que no són les de construir-se una casa; però si d'usos esportius, agrícoles, ecològics, etc. Però ¿amb les construccions que hi ha, han de ser només d'ús residencial? Doncs no necessàriament, però es poden buscar altres alternatives com promoure l'ecoturisme que és molt cridaner per als turistes europeus. Altres opcions amb les que podem rebre ajudes d’Europa per dur a terme nous projectes i programes".

"Aquí han estat corresponsables tothom del que ha passat: els que van construir malament, els que van aterrir zones tirant terra en espais humits que no es podia, les administracions que miraven a una altra banda perquè si ho faig no em votarà, etc. Tots aquests coresponsables han de mirar-lo d'una altra manera i aquesta coresponsabilitat posar-se a treballar per fer una zona d'interès econòmic important per a la Comunitat Valenciana i Castelló. Aprofitar per orientar aquestes polítiques des de l'administració i animar a aquests propietaris per a realitzar aquests projectes "conclou García.

Tots els que vulguin informar-se més extensament de les dificultats i possibilitats que amaga la Marjal poden animar-se a participar d'aquestes jornades que tindran lloc el 6 d'octubre des de 09.00 hores fins a les 20.00 hores. Aquesta és la primera edició però s'espera que properament es puguen repetir amb la participació d'altres ajuntaments que pateixen la mateixa problemàtica i que puguien aportar idees per solucionar entre tots el problema de la Marjal Nules-Borriana.

Pujar