elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les llúdries conquisten nous trams de la desembocadura del Millars

Les llúdries conquisten nous trams de la desembocadura del Millars
  MÉS FOTOS
  Les llúdries conquisten nous trams de la desembocadura del Millars - (foto 2)
  Les llúdries conquisten nous trams de la desembocadura del Millars - (foto 3)
  Les llúdries conquisten nous trams de la desembocadura del Millars - (foto 4)

  Les llúdries estan trobant en el tram baix de la desembocadura del riu Millars un hàbitat immillorable per a viure. Recentment la guarderia rural del Consorci riu Millars ha trobat nous rastres de la presència de llúdries en el tram baix de la desembocadura, molt a prop de la mar Mediterrània. Es tracta d'un fet important que demostra les bones condicions ecològiques que presenta el riu en els últims 15 quilòmetres de recorregut. Les llúdries necessiten aigües netes i menjar en abundància per a poder viure en condicions. ‹‹Hem trobat uns rastres de llúdria bastant recents i en els voltants 4 o 5 senyals més. Es tracta d'una zona on fa molt de temps que no localitzàvem els seus rastres. Aigües amunt d'aquest lloc sí que hem detectat molts rastres de llúdria però en aquesta zona més baixa de la desembocadura feia més d'1 any i mig que no trobàvem res››, ha indicat Gonzalo Juan, guarda rural del Consorci riu Millars. Des de fa més d'1 any el riu Millars porta aigua de manera ininterrompuda en la desembocadura, una situació que ha convertit el Paisatge Protegit del riu Millars en un hàbitat replet de vida i no sols per a les llúdries sinó també per a molts altres grups d'animals com les aus aquàtiques, els peixos, els crustacis, els amfibis, els macroinvertebrats, diverses espècies de rapinyaires i diferents carnívors de grandària mitjana com les raboses, els teixons o les genetes.

  Nous rastres de llúdria a la vora de la Mediterrània

  La guarderia rural ha trobat nous rastres de llúdries consistents en excrements dipositats damunt de les roques en la part del riu pertanyent al terme de Borriana. L'anàlisi de les deposicions dóna pistes de l'aliment de les llúdries consistent bàsicament en crancs rojos americans, amfibis i alguns peixos. Aquests nous senyals estan a uns 8 quilòmetres de distància dels localitzats fa unes setmanes aigües amunt de l'assut de Vila-real. És complicat descobrir si es tracta d'un sol exemplar de llúdria o de diversos individus. Les llúdries transiten aigües amunt i avall del riu en recorreguts que les du a recórrer diversos quilòmetres a la recerca d'aliment, tranquil·litat i aigües netes. ‹‹No sabem quantes llúdries hi ha al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Per a això hauríem de fer un estudi força ampli, ja que la llúdria es mou molt, té molt recorregut. Llavors determinar si es tracta d'un exemplar o de diversos és complicat››, hi ha puntualizat Gonzalo Juan.

  El Millars de les llúdries

  La llúdria es troba en expansió a molts rius de la conca Mediterrània espanyola com és el cas del Millars. Aquests mamífers aquàtics són bioindicadors de la qualitat de les aigües fluvials. Significa que la seua presència en un riu com el Millars és indicativa no sols de la qualitat de les aigües sinó també de l'existència d'un cabal ecològic que permet l'abundància d'aliment. Els primers rastres de llúdria van aparéixer a la desembocadura del riu Millars l'octubre de 2015. Des d'aleshores la guarderia del Consorci realitza un seguiment actiu d'aquesta espècie tan rara i escassa en els trams baixos dels rius valencians.

  Pujar