18 de gener de 2021 18/1/21

L'escriptor burrianense Joan Pla rep el guardó dels Premis Fundació Bromera

L'escriptor burrianense Joan Pla rep el guardó dels Premis Fundació Bromera - (foto 1)
  • En reconeixement a la seua trajectòria literària i a favor de la lectura per la seua activitat infatigable com a escriptor

MÉS FOTOS
L'escriptor burrianense Joan Pla rep el guardó dels Premis Fundació Bromera - (foto 2)

L’escriptor borrianenc d’adopció Joan Pla va rebre anit en el transcurs d’un sopar literari al saló Siglo XXI de l’Alcúdia, el guardó dels Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura 2020, que reconeixen enguany la seua trajectòria literària, i on va estar acompanyat pel regidor d'Educació de l’Ajuntament de Burriana, J. Ramon Monferrer.

Al lliurament dels premis van assistir representants del món polític, cultural i de l’ensenyament, així com familiars i amics, que van acompanyar els guardonats en una nit tan especial.

Els guardons, impulsats per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, distingeixen aquelles persones i institucions o iniciatives que, gràcies al seu impuls vital, representen els valors i els objectius que promou l’entitat, com ara, la promoció de la lectura i la difusió del valencià.

Monferrer ha destacat de l’escriptor «la seua trajectòria, i la profunditat i passió  de la seua prolífera producció literària en valencià, que es resumeix en més de seixanta obres publicades, tots els estils cultivats i per a totes les edats». Igualment, ha recordat que es «fill adoptiu de Burriana, professor i escriptor que ha residit a Burriana durant la major part de la seua vida, reconegut en multitud d'ocasions per la seua trajectòria literària, i amb produccions que han traspassat fronteres i s'han traduït a diferents idiomes».

També s’ha referit el regidor als nombrosos premis i diversos reconeixements de l’escriptor i entre ells ha al·ludit al premi Enric Valor de narrativa juvenil, el premi Malva-rosa de l’Ajuntament de València, el premio Fundación Bancaixa de narrativa infantil, el premi Vicent Moliner per part del PSPV de Burriana, així com diversos reconeixements per part del seu poble natal, Artana, o que en 2010 va ser homenatjat per l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Joan Pla, nascut a Artana i docent de professió, ha publicat més de 60 novel·les, entre les quals destaca ‘Mor una vida, es trenca un amor’, un dels clàssics per excel·lència de la literatura valenciana. Editat en 1981, ha venut més de 200.000 exemplars. Les seues obres han rebut diversos premis literaris, com l’Enric Valor de Novel·la, el Bancaixa de Narrativa Juvenil o el Vicent Silvestre de Narrativa Infantil, però el millor premi, sense dubte, ha estat el reconeixement i la fidelitat dels lectors.

A més de l’escriptor Joan Pla, anit van ser guardonats en la modalitat col·lectiva l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, que amb més de 600 socis i 35 anys al servei de la cultura, s’ha convertit en una de les entitats culturals més prestigioses i antigues de les comarques d’Alacant.

A més, a l'inici de vetlada de lliurament dels premis, es va retre homenatge a l’escriptor, contacontes i docent Llorenç Giménez, que va faltar l'estiu de 2019. Va ser un dels impulsors de la renovació pedagògica a l’escola valenciana i un dels màxims exponents de la narració oral valenciana.

Pujar