elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló

La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló
    MÉS FOTOS
    La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló - (foto 2)
    La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló - (foto 3)
    La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló - (foto 4)
    La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló - (foto 5)
    La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló - (foto 6)
    La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló - (foto 7)
    La història de Burriana més viva que mai gràcies a l'arxiu provincial de Castelló - (foto 8)

    Alguna vegada t'has preguntat com lluïa el centre de Burriana fa 100 anys? O com es va alçar l'edifici dels carmelites? Si la resposta és afirmativa, has de saber que pots buidar tots els teus dubtes sense eixir de casa u organitzant una xicoteta excursió a Castelló, gràcies al treball que realitzen des de l'Arxiu Provincial de la Diputació.

    Situat en ple centre de Castelló, aquest arxiu compta amb un gran tresor històric de Burriana – i de tota la província – que permet a tot aquell que ho desitge realitzar un recorregut per algunes de les parts més significatives de la història de la localitat des de 1822, any de què data el document més antic.

     “L'objectiu principal de l'arxiu és conservar i posar a la disposició de la ciutadania tota la documentació que genera la Diputació, però a més estem obert a conservar el patrimoni documental que tinga vinculació amb la província” explica a elperiodic.com María Jesús Gimeno, responsable de l'arxiu.

    I és que, qualsevol persona pot ‘donar’ documentació – la qual pot anar des de retallades de periòdics o fotografies a plans – per a completar la història de la província. Dels pocs requisits necessaris per a fer-ho és l'interés que puga suscitar aqueix material.

    Per exemple, ens compta María Jesús i el seu equip, fa poc van rebre una documentació que podria dir-se val per dos: una donació de la filla del músic burrianense Abel Mus. Es tracta d'un important fons en el qual es poden veure imatges, entrades de concerts, retallades de premsa i alguns altres records que el músic guardava amb especial afecte.

    “La documentació d'Abel Mus té d'una banda documentació seua i per un altre de quan era director del conservatori de Castelló. Les dues parts són una documentació interessant” explica la directora.

    En la mateixa taula, però una mica més a la dreta ens mostren dos àlbums que conté molta història de Borriana. Són aquells on guarden les fotografies de l'abans, durant i després de la Guerra Civil Espanyola. Dues carpetes – una pertanyent a l'arxiu nacional i una altra a un fotògraf de l'època – que reflecteixen com es va viure aqueixa part tan dura de la història en la capital de la Plana Baixa.

    Però com diem, no sols podem trobar fotografies en l'arxiu sinó que la documentació va molt més allà. Segur que alguna vegada, mentre passejaves pel carrer de Sant Joan t'has parat a contemplar el convent dels Carmelites. L'impressionant edifici fundat l'any 1896 guarda els seus plans originals de construcció també en l'Arxiu de la Diputació de Castelló. Unes fines làmines al llapis on es pot veure al detall com era sobre el paper aquesta gran obra arquitectònica.

    Aquests són només alguns dels tresors més sorprenents que amaga l'arxiu sobre Burriana, imatges que remouen consciències i records, però que són part de la història que ha construït el poble que hui dia coneixem.

    Si vols saber més pots consultar aquests i molts altres arxius acudint en horari d'atenció al públic a l'arxiu o bé consultar alguns dels documents que ja s'han digitalitzat i es troben publicats en la web.

    Pujar