elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Guàrdies civils condemnats i una persecució per uns polps: Així va ser la gran entrada de droga en el Port de Borriana

Guàrdies civils condemnats i una persecució per uns polps: Així va ser la gran entrada de droga en el Port de Borriana
  • La sentència ha condemnat a dos agents i a altres sis persones per entrar dues tones d'haixix des d'alta mar

Com va aconseguir un pesquer entrar una partida de dues tones d'haixix en el port de Borriana sense despertar sospites?

Aquesta és la qüestió que s'ha hagut de dilucidar en el judici celebrat en les últimes setmanes en l'Audiència Provincial de Castelló i que ha condemnat a vuit persones, dues d'ells guàrdies civils, per participar en un pla per a entrar la droga des d'alta mar.

La sentència, a la qual ha tingut accés elperiodic.com, condemna als els dos agents per un delicte contra la salut salut pública i per integració de grup criminal a 2 anys i 11 mesos de presó en una fallada en el qual també han sigut condemnades les altres sis persones que van participar en el desembarcament.

La falle relata els fets que van ocórrer en la matinada del 17 de juny de 2015, quan els condemnats van tractar de dur a terme el seu minuciós pla, que no era un altre que descarregar la droga en alta mar des d'una llanxa semirígida a un vaixell pesquer amb amarrament a Borriana.

Per a això la banda va estar ajudada pels guàrdies que treballaven en la Patrulla Fiscal de la Companyia de Borriana i que tenien com a missió la vigilància del Port per a garantir que es poguera descarregar la droga sense contratemps i sense ser descoberts per altres patrulles de la Guàrdia Civil. A més, una altra persona estava encarregada de vigilar la zona des del Grau de Castelló per si es mobilitzava un altre patruller.

Els compinchados ho tenien tot planejat minuciosament i per a comunicar-se sense deixar rastre van comprar diversos mòbils en una botiga de Mislata amb les targetes SIM a nom de terceres persones, que no sabien res d'aquest cas.

La nit dels fets, el vaixell, propietat de l'empresa burrianense Calador Ponent, va eixir del port de Borriana cap a les coordenades on esperava la llanxa amb la droga.

No obstant això, el desembarcament dels fardells d'haixix no es va poder completar conforme al pla establit per un imprevist. I és que, alertat pels moviments nocturns, un pescador va pensar que el pesquer on anava la droga li estava robant el seu polp i els seus aparells, per la qual cosa va decidir perseguir-los.

Una persecució que va durar dues hores per la mar fins que el pesquer amb les dues tones d'haixix va aconseguir entrar en el Port de Borriana.

Perseguits per l'altre patró propietari dels polps, que volia comprovar la càrrega que portaven, no van tenir més remei que atracar el pesquer deixant els fardells de droga en el seu interior sense poder descarregar-los.

Després de l'avís per l'ocorregut, diversos patrullers de la Guàrdia Civil van ser alertades i es van dirigir fins al Port de Borriana on descubieron els 70 fardells, que hagueren tingut un valor en el mercat de 3’3 milions d'euros.

No hauria sigut possible sense els agents

La sentència assenyala també que “l'operació de narcotràfic no era possible sense comptar amb el suport dels referits agents, que eren coneixedors dels avatars de la zona per mitjà de les comunicacions de la ràdio-patrulla, la qual cosa els permetia dotar de seguretat al transport de la droga”.

“No oblidem que el Port de Borriana és un recinte tancat amb vigilància de persones físiques i de càmeres de seguretat, per la qual cosa resulta inconcebible organitzar tota l'operativa necessària per al transport de més de dues tones d'haixix amb un valor econòmic elevadíssim sense comptar amb el suport dels acusats” explica la fallada judicial, que recorda que “en major mesura l'accés nocturn al port en la barca de pesca seria sens dubte percebuda pel soroll dels motors”.

A més, la sentència, que es pot recórrer, explica que “segons els enregistraments telefònics” es desprèn que aquesta entrada de droga “no era una cosa aïllada” sinó que va haver-hi més en el passat i estaven previstes més en el futur i que aqueixa nit “casualment va ser descoberta pel fet imprevist que un altre mariner va pensar que l'embarcació li havia sostret aparells i polp”.

Pujar