10 d’abril de 2020 10/4/20

Les falles de Burriana i Junta Local projecten la seua “fusió”

Les falles de Burriana i Junta Local projecten la seua “fusió” - (foto 1)
  • La Federació de Falles de Burriana i Junta Local Fallera treballen en un nou model de gestió de la festa

MÉS FOTOS
Les falles de Burriana i Junta Local projecten la seua “fusió” - (foto 2)
Les falles de Burriana i Junta Local projecten la seua “fusió” - (foto 3)

Treballar conjuntament, evitar duplicitats i, sobretot, sumar esforços per a millorar la festa més important per als borrianencs: les falles. La Junta Local Fallera i la Federació de Falles de Burriana porten setmanes negociant el nou model de gestió de la festa que pretén “fusionar” totes dues entitats per a actuar com un només en les qüestions que concerneixen a les festes josefines.

A pesar que no és una cosa nova -fa tres anys que es va llançar el plantejament- sí que ho és la voluntat que hi ha des de totes dues parts perquè el projecte fructifique. De fet, la pròpia alcaldessa de Burriana, Mª Josep Safont, està present en totes les reunions, tal com ha explicat a elperiodic.com: “Crec que el de les falles és un assumpte prou important com per a estar present en aquests avanços”.

Unes reunions en les quals hi ha diferències de criteris, reconeixen des de Junta i Federació, encara que res que no puga salvar-se, com succeeix en qualsevol negociació. El principal punt de desacord en aquests moments és el que es refereix a les dimensions de la Junta Local, és a dir, el nombre de persones de cada institució que formarien part d'aquesta: “Aquest dilluns vam tindre una reunió i aquest dimecres he convocat als presidents de les Falles per a explicar-los el procés i plantejar-los això en persona”, explica l'alcaldessa de Burriana.

 Cal recordar ací que el 90% dels presidents de falla són membres de la Federació i que, a més, el 70% d'ells té un lloc directiu en aquesta, explica a aquest digital el seu president Salvador Doménech: “Estem tots per treballar per la festa i la Federació sempre està oberta a negociar, a presentar propostes i a sumar en conjunt”.

Una voluntat de sumar, encara que hi ha qüestions que depenen de cada entitat i que no poden ser transferides. Per exemple, les contractacions, els pagaments, les aportacions a les falles i l'elecció de les Reines -màximes representants de Burriana en les falles- són competència exclusiva municipal. Per l'altre costat, la gestió de les subvencions depén de la Federació, qui actua en aquest cas en representació de totes les falles.

Subvencions de la Diputació de Castelló com la incorporació de bandes musicals en l'ofrena o ajudes per a la il·luminació i que l'ajuntament va aconseguir fa tres anys. Cal recordar ací també l'esforç que fa la Federació en temes com les assegurances, la compra de material i molts altres treballs que realitza l'organisme en nom de totes les falles.

En qualsevol cas, Doménech reconeix que no pot ser que existisquen les duplicitats que hi ha ara en les falles de Burriana: “Som dos ens en els quals s'han duplicat molts treballs quan podrien fer-se junts, per això no volem una altra cosa que no siga el consens. Valorem a més que l'alcaldessa estiga venint quan fa falta”.

I precisament per a “unir” forces es va plantejar una col·laboració o espècie de fusió entre Junta Local Fallera i Federació de Falles de Burriana fa ja anys: “Des de 2015 es va plantejar aquesta possibilitat d'intentar treballar junts, ens portem reunint des de fa molts mesos i ara estem veient com tindre aqueixa interrelació més àmplia que tots volem”.

Precisament, aquesta setmana l'alcaldessa s'ha reunit tant amb Junta Local Fallera com amb la Federació de Falles de Burriana i amb els seus respectius presidents. A més, aquest dimecres està previst que Mª Josep Safont mantinga una trobada amb els 19 presidents de falla per a fer-los partícips de tot el procés: “Burriana no seria el mateix sense les falles i les falles no serien les mateixes si no estigueren a Burriana. Aquesta és la línia en la qual hem d'estar tots -i estic convençuda que així és- perquè aquest nou projecte que plantegem és per a portar avant la millor festa que té Burriana, que són les falles”, conclou la primera edil.

En clau de Falla

En clau de FallaEntrar en el especial
Pujar