elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

FACSA i Borriana participen en un projecte de dessalinització d'aigua pioner a Europa

FACSA i Borriana participen en un projecte de dessalinització d'aigua pioner a Europa
  • La iniciativa, denominada REvivED Water i integrada per deu socis de sis països de la UE, combina les últimes tecnologies en electrodiàlisis i osmosi inversa per al tractament de l'aigua

  • El projecte, de quatre anys de durada, inclou el desenvolupament d'una planta pilot situada en la zona de l'EDAR de Borriana, que operarà fins a mitjans de 2020

MÉS FOTOS
FACSA i Borriana participen en un projecte de dessalinització d'aigua pioner a Europa - (foto 2)

L'Ajuntament de Borriana i FACSA, dins la seua aposta per la investigació i la innovació aplicades a la gestió del cicle integral de l'aigua, participen de manera activa en un projecte de dessalinització pioner a Europa que permetrà utilitzar les tecnologies més noves per a convertir l'aigua del mar en apta per al consum.

En concret la iniciativa, denominada REvivED Water, investiga la combinació de tècniques avantguardistes de electrodiàlisis directa i inversa amb tractaments d'osmosi inversa per a dessalar aigua de mar. Un sistema que, a més de recuperar una major quantitat d'aigua, incrementa l'eficiència energètica del procés, la qual cosa permet obtindre aigua dessalada de qualitat a un menor cost. Això és possible gràcia a l'aprofitament indirecte de l'aigua tractada en la depuradora.

En aqueix sentit, deu socis procedents de sis països de la UE, entre empreses, centres d'investigació i universitats, s'encarregaran de desenvolupar aquestes tecnologies i implementar-les en una planta pilot que s'ha habilitat en l'EDAR de Borriana per a posteriorment, en una segona fase, validar la tecnologia desenvolupada en una planta real. Una tasca que serà a càrrec de FACSA.

“Un dels aspectes més interessants d'aquest projecte és que ens permet traslladar a un entorn real les últimes tecnologies en matèria de dessalació, amb la finalitat d'obtindre solucions que permeten afrontar problemes globals com és l'escassetat de l'aigua i fer la dessalació més viable, tant en termes d'eficiència energètica com de recuperació d'aigua”, ha explicat Javier Climent, responsable de projectes I+D+i de FACSA.

Per la seua part Bruno Arnandis, regidor de Medi Ambient a l'Ajuntament de Borriana ha indicat que “continuem avançant en la implementació de projectes que entenem que són tan beneficiosos com necessaris per a respectar el nostre entorn físic, i a més, és una satisfacció veure com les empreses concessionàries de serveis municipals i la gran quantitat d'empreses i entitats que s'han mostrat interessades a col·laborar amb aquest tipus de projectes, continuen implicant-se en iniciatives que busquen optimitzar els recursos naturals sense danyar al medi ambient i millorant i reduint al màxim la possible afecció sobre aquest”.

Aquest projecte d'investigació i innovació, finançat pel programa Horizonte2020 de la Unió Europea, permet investigar noves solucions de dessalinització per a proporcionar aigua potable de bona qualitat a la població en un context mundial en el qual l'equilibri en entre la demanda d'aquest recurs i la seua disponibilitat ha aconseguit un nivell crític en nombroses regions del planeta.

Pujar