elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El crit desesperat d'una família de Burriana per un malalt de covid crític a la Plana

El crit desesperat d'una família de Burriana per un malalt de covid crític a la Plana
  • Demanen aplicar un assaig tècnic amb ozó encara que Sanitat nega l'autorització al no estar aprovada en cartera de serveis

La cinquena ona de la pandèmia està deixant testimoniatges de gent jove i d'edat no gaire avançada als quals el covid els ha enxampat de manera intensa i veuen com han de ser ingressats, i els més greus, intubados en UCI.

Una família de Borriana ha llançat aquest matí un crit desesperat davant la gravetat del pare de família que va ser ingressat a mitjan juliol a l'hospital La Plana de Vila-real per una pneumònia greu per covid i ara, vint dies després, es troba en estat molt crític, sense millora i amb empitjorament progressiu.

Els familiars d'aquest pacient han demanat a l'adreça del centre sanitari que els permeta aplicar-li oxigen-ozó com a “ús compassiu”, una tècnica que sí que s'està usant en altres hospitals d'Espanya i en altres països però a la qual la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s'ha oposat perquè “aquesta tècnica no està aprovada en la carta de serveis”, segons han informat a elperiodic.com. Fonts de Sanitat asseguren que es tracta d'una “pseudociencia” i que “no existeix evidència científica que siga bona”.

No obstant això, la família, desesperada, ha convocat aquest matí una concentració a les portes de l'hospital de Vila-real, on aquest pacient es debat entre la vida i la mort”.

Passos donats per la família

La dona del malalt assegura que “un company i metge de professió em va comentar que que tenia coneixement que hi havia una teràpia que estava sent molt efectiva en els pacients covid, que era innòcua, fàcil d'administrar i amb uns resultats extraordinaris en la millora de la malaltia”.

En aqueix moment, la família es va posar a la feina i va traslladar a l'hospital La Plana la sol·licitud per a aplicar al seu marit el tractament com a “ús compassiu” segons consta en el Reial decret 1015/2009, de 19 de juny en el qual s'indica que “es possibilita la prescripció i aplicació de medicaments no autoritzats a pacients no inclosos en un assaig clínic amb la finalitat d'atendre necessitats especials de tractaments de situacions clíniques de pacients concrets; aquest accés a medicaments en investigació es coneix com a ús compassiu”.

Així, la família va mantenir una reunió amb el director mèdic de la Plana i sempre segons la dona “em va expressar que ell no em posarien cap impediment sempre que aquesta sol·licitud fóra autoritzada pel Cap de Servei de l'UCI d'aquest hospital”.

En la següent trobada en el qual va estar present un doctor vingut des de Pontevedra i un altre per videollamada per a explicar la tècnica, encara que “res més van acabar totes dues exposicions va dir rotundament que després d'haver-ho consultat amb tot el seu equip mèdic, la seua decisió estava presa: no m'autoritza en cap concepte una teràpia que no estiguera inclosa en les guies d'actuació dels protocols per al covid”.

Com a alternativa, segons explica la dona, el metge de l'hospital li va autoritzar a traslladar al seu marit a un altre hospital on puguen aplicar-li la teràpia, alguna cosa que l'esposa del malalt apunta que “em sembla un acte molt temerari i perillós donada l'extrema gravetat del pacient intuït i sedat en l'UCI”.

Malgrat la negativa, la família va acudir al Comitè de Bioètica Assistencial del mateix hospital per a demanar a l'autorització i es va posar en mans d'un advocat experts en la gestió de casos similars al seu i van presentar denúncia davant els jutjats de Vila-real.

Segons la dona, “em va dir el director mèdic per a comunicar-me que m'autoritzaven l'aplicació d'aquesta teràpia” encara que dues hores més tard li tornaven a cridar per a “comunicar-me tot el contrari” argumentant que “no es pot autoritzar que facultatius aliens a aquesta administració sanitària, accedisquen a aquest hospital a administrar tractaments a pacients ingressats”.

Queixes de pacients

El crit desesperat d'aquesta família és l'últim cas i, sens dubte, el més cridaner per la mobilització que s'ha realitzat per a donar visibilitat a la seua queixa. Però des d'elperiodic.com hem tingut coneixement del malestar d'alguns familiars de pacients greus amb covid pel tracte rebut a l'hospital de la Plana.

Des de Sanitat han desmentit que hi haja cap tracte desfavorable a pacients per qüestions de vacunació.

Pujar