elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Clot de Borriana, un paratge per descobrir

El Clot de Borriana, un paratge per descobrir
  • Jornades de plantació, activitats de seguiment de rates penades o tortugues, estudis de la qualitat de l'aigua…

  • Són solament algunes de les activitats que la regidoria de Medi ambient està duent a terme juntament amb la Fundació Limne per a conservar aquest tresor natural dels borrianencs

MÉS FOTOS
El Clot de Borriana, un paratge per descobrir - (foto 2)
El Clot de Borriana, un paratge per descobrir - (foto 3)
El Clot de Borriana, un paratge per descobrir - (foto 4)

Excursions didàctiques, jornades de plantació o de reciclatge, grups de voluntariat local... Sabies que en el Clot de Borriana es fan activitats de seguiment de rates penades amb detectors d'ultrasò? O que hi ha grups de voluntaris que analitzen la qualitat de l'aigua i capturen xicotets animals per a conèixer la qualitat biològica de l'entorn? Sabies que també es fa un seguiment de les tortugues per a veure quines són autòctones i quins invasores?

El Clot de la Mare de Déu de Borriana és, sens dubte, un Paratge Natural per descobrir. Un espai natural singular en el qual l'Ajuntament de Borriana ha posat el focus per a afavorir la seua conservació i el seu coneixement per part dels veïns, turistes i visitants de l'entorn. Iniciatives com les jornades de plantació que s'han fet aquest cap de setmana -i que es van a tornar a fer diumenge que ve 26 de novembre- són un altre exemple de les accions que la regidoria de Medi ambient està duent a terme en aquesta zona, en moltes ocasions en col·laboració amb la Fundació Limne.

A aquestes últimes accions, subvencionades per la Diputació de Castelló, se sumen les inversions contemplades dins de l'aplicació de l'Estratègia EDUSI pertanyent a Fons FEDER europeu.

"El Clot és una part molt important per als borrianencs, que mostren gran interès per la seua conservació", explica l'edil de Medi ambient, Bruno Arnandis, en una entrevista amb elperiodic.com. Des d'aquesta àrea s'estan duent a terme dos tipus d'actuacions en aquest enclavament, de restauració i de ciència ciutadana, ambdues en col·laboració amb la Fundació Limne, que treballa per fomentar la participació ciutadana i la millora dels ecosistemes aquàtics com aquest de Borriana.

Des de la mateixa fundació expliquen el gran ventall d'activitats que s'estan realitzant en el Clot: "Fem jornades formatives per a crear grups de voluntariat local que ens puguen aportar dades sobre l'estat del Clot i de la seua biodiversitat", detalla David Campos, responsable de Projectes. Ensenyen, per exemple, a analitzar la qualitat de l'aigua o a fer un seguiment de les rates penades amb detectors d'ultrasons, "una activitat a la qual se sumen moltes famílies i que permet, d'una manera lúdica, descobrir la fauna nocturna del municipi".

Però una de les activitats estrella és el seguiment de tortugues: "Des de fa uns quants anys deixem unes trampes que revisem de manera setmanal, mesurem les autòctones i les pesem per a veure com evolucionen mentre que les invasores es retiren i es lliuren a Conselleria". Un esforç, explica Campos, que comencen a donar els seus fruits ja que cada any hi ha menys tortugues invasores i augmenta la presència d'autòctones.

Però el Clot no és l'únic gran tresor de la ciutat: "Borriana també té la sort de conservar entorns privilegiats la desembocadura del Millars o la microrreserva de l'Arenal. És clau continuar acostant aquests espais i involucrar a la ciutadania per a la seua conservació", exposa David Campos.

En el Millars, per exemple, s'estan fent actuacions entre els tres Ajuntaments que ho comparteixen com l'eliminació de plantes invasores, control de senglars, seguiment de mamífers i manteniment de camins. A més, en l'Arenal també s'han fet activitats educatives per a fomentar el reciclatge i fins i tot visites a la depuradora perquè els més joves "coneguen el cicle de l'aigua i aprenguen que hi ha coses que no es poden tirar al vàter", enumera Bruno Arnandis.

Com ser voluntari ambiental?

Per a col·laborar les accions que la regidoria de Medi ambient està duent a terme juntament amb la Fundació Limne, no fa falta tenir formació prèvia: "A voltes ens agradaria dir que Limne és una escola de naturalistes, acostem la ciència des de zero i amb materials al proveïment de tots", assegura el seu responsable de projectes.

Així, per a ser voluntari solament fa falta sol·licitar alguna de les activitats que es realitzen al llarg de l'any, com les jornades de replantació del Clot, que són sempre gratuïtes i obertes a tot tipus de públics. A més, en el marc d'aquestes jornades, també hi ha sessions formatives de projectes de ciència ciutadana: els voluntaris es formen i després, de manera autònoma, realitzen el seguiment en el seu temps lliure. Les persones interessades poden contactar en el mail participa@limne.org o en el telèfon 635475706.

"Projectes com este, on l'administració, les entitats conservacionistes i la ciutadania col·laboren junts són els que obtenen sempre millor resultat: les actuacions es lliguen amb la divulgació i d'eixa manera la gestió de l'espai es dóna a conèixer i s'escolta a la ciutadanía. Visibilitzar açò és riquesa", conclou David Campos.

Pujar