elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana viurà a l'octubre les Falles més especials de la seua història

Arxiu
Arxiu
  • Amb la Plantà i la Cremà, les comissions falleres de la capital de la Plana Baixa tancaran un capítol per a donar principi a les Falles de 2022

Mancant dues setmanes per a les Falles de Borriana, les dènou comissions falleres, les seues falleres majors i les seues corts d'honor, les Reines Falleres de la ciutat i les seues corts d'honor, es preparen per a viure unes festes josefinas atípiques però també especials. 

Per a Sara Molina, regidor de Falles, ha assegurat que “quan el dilluns 12 d'octubre cremem les falles, canviarem la idea de dir que són falles atípiques a dir que són especials perquè els artistes fallers estan desitjant veure els seus monuments al carrer i les falleres ja tenen ganes de vestir-se”. 

De fet, l'edil ha assegurat que seran unes falles “especials, necessàries i esperades”.

I és que la pandèmia ha deixat entreveure la importància que les Falles tenen per a l'economia de Borriana. “La pandèmia ha demostrat el motor econòmic que suposen les falles per a Borriana. Comerços, hostaleria, perruqueries, indumentàries, artistes i pirotècnia vivien entorn al món faller”, ha assegurat Sara Molina.

Per això, Borriana celebrarà del 8 al 12 d'octubre les Falles amb l'objectiu de tancar un capítol i donar principi a les festes josefinas de 2022. “Calia tancar un capítol i obrir un altre”, ha remarcat la regidor.

Les normes en els casals

Sara Molina ha explicat que les comissions falleres s'adaptaran a la norma que el Consell fixa per a l'hostaleria. Pel que ara, les falles de Borriana estan a l'espera de la nova normativa que entrarà en vigor el dilluns 27 de setembre.

I és que les comissions falleres hauran de complir les mateixes normes, aforaments i horaris que els bars i restaurants. Això sí, de moment hauran d'esperar les novetats del Consell per a poder adaptar-se.

Sara Molina ha explicat que només dues falles instal·laran carpes, que hauran de tindre oberts els laterals per a garantir la ventilació, i la resta aprofitarà la zona reservada als monuments que ja estarà tancada per a realitzar allí els seus menjars, sopars i les actuacions que tinguen previstes.

Amb tot, l'edil demana “trellat” i que es respecten les mesures sanitàries que exigeix la pandèmia.

Cal assenyalar que en cada falla hi haurà un coordinador covid que s'encarregarà de traslladar a les comissions les normes en vigor i vetlar pel seu compliment.

Programació fallera 

La programació fallera de Borriana començarà el diumenge 25 de setembre amb l'homenatge a l'artista faller Pepet, que rebrà el distintiu com a fill predilecte de Borriana. Per a Sara Molina “no hi ha millor manera que començar les falles que amb aquest homenatge tan merescut perquè aquest artista faller és molt reconegut en tot l'àmbit faller de la Comunitat Valenciana”.

El diumenge 26 de setembre serà l'Anunci de la Festa, “un acte necessari perquè Borriana sàpia que estem en falles”. Es tracta d'una espècie de Crida semivirtual atés que les falleres majors i les seues corts, així com les Reines Falleres de Borriana i les seues corts realitzaran una destil·lada fins a la plaça Major on es projectarà un vídeo que també es podrà veure en el mateix moment a través de les xarxes socials. En finalitzar es dispararà un castell de focs artificials.

El divendres 8 d'octubre, les Reines Falleres i les seues corts d'honor visitaran els 19 monuments.

El lliurament de premis serà el dissabte 9 d'octubre. Aquest acte s'ha adaptat a la situació sanitària i es realitzarà des del saló de plens de l'Ajuntament però també es podrà seguir en directe. Després de conéixer-se el veredicte, les Reines Falleres entregaran els premis a les comissions que seran citades en un horari concret per a rebre el seu guardón enfront del tapís de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Enguany, totes les comissions falleres tindran un premi de manera excepcional. En finalitzar, les Reines Falleres visitaran les falles guanyadores.

El diumenge 10 i el dilluns 11 d'octubre serà la visita oficial de falles i el lliurament del faller d'honor a les Reines Falleres.

Mascletá i Nit del Foc

Borriana ha preparat tres mascletàs els dies 10, 11 i 12 d'octubre en la plaça de l’Hereu. Amb l'objectiu d'evitar aglomeracions, s'han preparat ubicacions per a cada falla i també estarà permés la presència de públic sempre guardat les distàncies i amb l'obligatorietat de portar posada la màscara.

La Nit del Foc es dispararà l'11 d'octubre. El correfoc no es realitzarà, com altres anys, però si es dispararan 19 castells de focs artificials simultanis i per a finalitzar es dispararà una palmera des de la plaça de l'Ajuntament. 

Atípic dia de Sant Josep

Borriana traslladarà la festivitat de Sant Josep al 12 d'octubre, una jornada que donarà inici a les 10.30 hores amb l'Ofrena a la Verge de la Misericòrdia amb el mateix recorregut. Serà obligatori l'ús de màscara tant per al públic com per als participants.

A la nit es realitzarà la Cremà. A les 20.00 hores dels monuments infantils i a les 22.00 hores començarà la Cremà dels monuments fallers.

Doble barrat

Amb l'objectiu d'evitar aglomeracions durant la Nit de la Cremà, les falles tindran doble clos. En el primer es col·locaran les falleres majors i les seues corts, així com els membres de la comissió, i el segon clos serà per al públic que vulga acostar-se a veure la Cremà.

 

Pujar