elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana traurà la Font del Vi per Sant Blai 2022, però de manera simbòlica

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu
  • La capital de la Plana Baixa es prepara per a viure les seues festes patronals adaptades a la pandèmia

Borriana honrarà a Sant Blai aquest 2022, el seu patró, amb unes festes adaptades a la pandèmia en les quals l'Ajuntament i la Confraria de Sant Blai han prioritzat la seguretat en aquests temps, segons ha explicat aquest matí l'alcaldessa, Maria Josep Safont.

Com és tradició, ja ha començat la Novena a Sant Blai, una activitat organitzada per la Confraria de Sant Blai, a qui Safont ha agraït la seua dedicació “perquè la casa del nostre patró estiga oberta a la gent de Borriana”.

Així, aquest 3 de febrer de 2022 s'instal·larà la tradicional Font del Vi però serà de manera simbòlica. Per precaució, i per a evitar aglomeracions i contagis, la font s'instal·larà com de costum però no emanarà vi, així ho ha confirmat la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer.

“Serà un acte reinventat i adaptat a les actuals circumstàncies”, han manifestat, perquè “ el nostre patró i els nostres veïns es mereixen que comencem a reprendre les activitats festives, però ateses les recomanacions sanitàries”.

Així, l'esmorzar popular serà distribuït en envasos individuals i en lloc de suc de taronja es repartiran malles de clementines de la Plana’, seguint amb la campanya municipal de la posada en valor de la qualitat de la ‘Clemenules de la Plana’.

En l'acte participaran l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, i les Reines Falleres de 2022, Sandra Candau i Ana Giménez, així com una àmplia representació municipal. Com altres anys, seran les corts d'honor de les Reines Falleres les que oferiran l'esmorzar a totes les persones que s'acosten, tot això seguint el protocol de distàncies de seguretat i màscares.

Prèviament, tindrà lloc la lectura de poemes de Batiste el Bessó dedicats al patró per part de les persones que tradicionalment els reciten, evocant tradicions i històries del passat, antics oficis, la vida en el camp o la tradició del dia de Sant Blai. Posteriorment i fins al final del matí, els xiquets i les xiquetes també podran gaudir de les activitats i tallers programats en la zona al costat de la Font del Vi.

Igualment, aqueix mateix matí a les 11h també se celebrarà la Missa Solemne en honor a Sant Blai en la basílica d'El Salvador, seguint les mesures sanitàries i complint amb el protocol i l'aforament permés. Enguany, la processó, un dels actes religiosos més seguits i multitudinaris, alhora que solemne i emotiu, serà substituïda per un acompanyament de retorn de la imatge del patró des de l'Església del Salvador, després de la missa de les 18h, i amb un breu recorregut que es realitzarà pel carrer Major fins a l'església de Sant Blai.

Posteriorment, l'Ajuntament té previst un espectacle de focs artificials que es llançarà a les 20.00 hores des de la ubicació tradicional en el riu, que serà el fermall de la jornada festiva.

També està previst que se celebre el tradicional concert de Sant Blai de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca en honor al patró, i que tindrà lloc el diumenge 6 de febrer a les 18 hores en el Teatre Payà. I, a més, emmarcada en les festes es desenvolupa del 28 de gener al 13 de febrer, les XIII Jornades Gastronòmiques de la Taronja a Borriana, en 10 restaurants del municipi.

Lluïsa Monferrer ha explicat que a causa de la “difícil situació sanitària que estem vivint per la pandèmia hem hagut de decidir celebrar de manera diferent les populars festes que congreguen a centenars de persones, seleccionar i adaptar alguns actes i cancel·lar molts altres”.

Segons ha lamentat Lluïsa Monferrer, “enguany Sant Blai es queda sense molts dels tradicionals festejos en honor al nostre patró que dinamitzaven la ciutat amb una àmplia programació d'oci i cultura, en els quals el teatre, la música, la tradició i el patrimoni es fonien durant més d'un mes”.

Així, hauran d'esperar fins a abril per a celebrar la festa de les Paelles a la terrassa Payà, amb actuacions musicals en directe, i l'Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, totes dues activitats molt arrelades en el municipi.

Igualment hauran d'esperar per al 2023, entre altres activitats la processó, la Trobada de Boixeteres, el Tardeo de Sant Blai en la plaça de la Mercè, la clàssica Cursa de Sant Blai al Pla o la Ruta a cavall de Sant Blai amb la concentració de cavalls i carruatges, entre altres activitats festives.

Pujar