elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana rehabilitarà el Molí de la Tanda i demolirà els edificis sense valor

Borriana rehabilitarà el Molí de la Tanda i demolirà els edificis sense valor
  • L'Ajuntament sanciona als propietaris després d'una reclamació d'Esquerra Unida

L’Ajuntament de Borriana ha decidir rehabilitar el històric Molí de la Tanda, situat a la sèquia del mateix nom. Una denúncia feta per Esquerra Unida Borriana ha dut a iniciar un procés per rehabilitar i protegir el Molí, segons han informat des de la pròpia formació.

L'estat d'abandonament, deteriorament i l'acumulació de deixalles perilloses com pneumàtics dins eixe emblemàtic edifici va portar fa unes setmanes a Esquerra Unida a denunciar la siituació per escrit i per registre, davant l'Ajuntament que, ara, ha iniciat el procediment per sancionar els propietaris privats de l'edifici i impulsar un procés de rehabilitació i protecció del conegut popularment com a Molí de la Tanda, tot i que està catalogat oficialment com Antic Molí de l'Hospital.


Segons explica Gabriel Ferràndiz, portaveu local d'EUPV, "durant aquesta setmana l'Ajuntament ha comunicat l'inici dels treballs de neteja de la brossa i els residus acumulats allí i posteriorment, durant el mes següent, es procedirà a tapiar portes i accessos ara oberts a tothom i a desmuntar, catalogar i posar baix la protecció del servei arqueològic municipal la maquinària del molí. També es desmuntarà el forjat interior i el sostre guardant les peces recuperables per a, en un futur, rehabilitar l'edifici amb el seu aspecte original".

A més, l'Ajuntament s'ha compromés a redactar en 90 dies el projecte per a la rehabilitació i per a demolir els edificis annexos sense valor històric i, en un any a comptar des d'ara, a iniciar les obres de rehabilitació del Molí de la Tanda que suposaran una inversió de 600.000 euros (als quals s'han d'afegir els 76.000 euros de totes les operacions anteriors de neteja, desmuntatge i tapiat dels edificis).

Responsabilitzar els propietaris del Molí la Tanda

D'altra banda, l'Ajuntament ha comunicat a Esquerra Unida la voluntat d'imputar les despeses i treballs als actuals propietaris del Molí de la Tanda, l'empresa La Senia S.L., en cas que no actuen ells per realitzar tots els treballs esmentats anteriorment. El consistori els ha donat un termini de temps d'un mes per al·legar allò que consideren oportú davant la decisió administrativa.

"Som conscients que la denuncia elevada per Esquerra Unida ha sigut imprescindible per mobilitzar el Govern local i protegir eixe edifici històric de Borriana com correspon”, han explicat des de la formació.

“Moltes vegades no som conscients del poder que té la mobilització social i les denúncies publiques i, ara si, sembla que el Molí de la Tanda se salvarà de la ruïna total a la que el conduïa la desídia dels equips de govern actuals i passats, que havien deixat caure en l'oblit i la misèria aquesta joia arquitectònica i industrial” ha explicat el coordinador local, Cristian Veses.

La Farinera

Aquest antic molí arrosser, pròxim al paratge de la Bota de Borriana, es troba en la séquia de la Tanda, que porta aigua des de la vora del Millars fins a la zona de Nules. En aquesta mateixa séquia va haver-hi en el seu moment fins a 4 molins arrossers i fariners.

A l'origen hi havia un molí islàmic dedicat a la farina i des del segle XIII se'n diu el Molí de l´Hospital, pel fet que l'edifici va ser donat a l'ordre de l'Hospital per part de Jaume I. El molí ha passat en la seua història per diferents fases, arribant a ser també una serradora.

Conegut també com Molí de l´arròs o La Farinera, ja que allí es va instal·lar la fàbrica de farines La nostra Senyora de la Misericòrdia, va començar a funcionar a meitat del segle XX i va tancar les seues portes en els anys 70.

MÉS FOTOS
Borriana rehabilitarà el Molí de la Tanda i demolirà els edificis sense valor - (foto 2)
Borriana rehabilitarà el Molí de la Tanda i demolirà els edificis sense valor - (foto 3)
Pujar