29 de novembre de 2020 29/11/20

Borriana presenta l'ampliada programació de les II Jornades Memorial Democràtic

Borriana presenta l'ampliada programació de les II Jornades Memorial Democràtic - (foto 1)
  • Des del 25 al 31 de març, la regidoria de Cultura ha preparat dues presentacions de llibres, una exposició fotogràfica, un documental o l'obra de teatre “Les mares Preses”

El regidor de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, ha presentat al costat del tècnic del departament, Rafa Marañón, la segona edició de les Jornades Memorial Democràtic que tindran lloc en diferents punts de la ciutat entre els dies 25 i 31 d'aquest mateix mes.

Tal com ha explicat inicialment Granel, "és tan sols la segona edició, però després de vore el bon funcionament del passat any hem volgut donar una continuïtat a la cita i ampliar la programació per seguir descobrint part de la nostra història encara amagada". Segons ha explicat el màxim responsable de l'àrea cultural, "també com a novetat aquest any s'han implicat en l'organització i realització d'actes diverses associacions i agrupacions que com nosaltres creuen que el dret a recordar i a saber és de tots". Així, ja en el primer dels actes programats per al dissabte dia 25 a partir de les deu del matí en el CMC La Mercè, serà l'IES Benigasló de la població veïna de La Vall d'Uixó qui porte fins a Borriana la xerrada "La repressió franquista a les dones a la presó de Borriana 1936-1950" a càrrec de Teresa Armengot i que s'emmarca dins de les III Jornades d'Història de la Comarca. Segons ha seguit detallant Granel, el dimarts 28 a partir de les 19:30 "serà la borrianenca Lourdes Burdeus Díaz-Tendero qui presente la seua obra "La corrupció impune. Els claveguerams del sistema el 1940" que repassa la situació "desoladora" de Borriana en aquell moment, i exposa tota una recerca realitzada per l'autora sobre com "el nou ordre se les va ingeniar per extorsionar a famílies de presoners i presoneres" precisament tancats en La Mercè. Un dia després arribarà una nova presentació, en aquest cas del documental divulgatiu "Borriana, memòria de carrer", que tindrà lloc en el Teatre Payà a partir de les 19:30 hores. Per al dijous 30, i segons ha explicat Rafa Marañón, arriba una "impactant exposició per ser un treball fotogràfic de caràcter documental i que suposa el testimoniatge de fins a seixanta persones diferents i els seus familiars, i que serveix per constatar una realitat d'aquelles persones que no han estat recordades com deurien, i que d'aquesta forma són, com a mínim, reconegudes". Es tracta de "El llegat de la guerrilla" que s'exposarà en La Mercè a partir de les 19 hores del dijous dia 30.

I per tancar aquesta ampliació de les Jornades, el divendres dia 31 es presentarà en la Mercè la biografia de Vicent Marco Miranda. 1880-1946 de l'autor Francesc Viadel, i en la qual entre altres, es repassen els anys de joventut que Marco va passar a Borriana i les seues idees anarquistes, més tard republicanes i finalment nacionalistes. La cirereta a les jornades la posarà "una obra molt especial de teatre que se celebrarà a partir de les 22:30 hores en el Teatre Payà i que està reservada a tan sols 100 persones de públic, ja que l'espectador forma part de la representació en el mateix escenari, en la peça "Les Mares Preses" que dirigix i interpreta Pilar Martínez sobre l'obra de Manuela Ortega.

Tal com ha volgut acabar Granel, "volem tornar a convidar a tots i totes les borrianenques, a més de gent de poblacions veïnes, a participar de les Jornades i seguir formant part de la recuperació d'una memòria que ha estat massa anys oculta i no ha fet justícia a les històries vitals de tantes i tantes persones, per la qual cosa, de nou cal agrair la implicació d'associacions com la de la Memòria Històrica de Castelló, l'IES Benigasló i aquelles persones que amb els seus llibres, obres, fotografies o peces teatrals han volgut fer créixer aquesta segona edició de les Jornades Memorial Democràtic".

 2 comentaris
vergonya
vergonya
23/03/2017 04:03
guerracivilismo

ante la falta de ideologia quitando los paisos catalans y el catalanismo esta gente solo saben hablar d eun bando como el malo y los otros los malos y abusos asesinatos y encarcelamientos hubo por los dos lados pero claro esta es la desmemoria historica que quieren infundir en la sociedad para enfrentarla y eso tiene mucho delito pero lo pagaran en las urnas por su catalanismo descarado el malgasto de dinero que estan haciendo y lo zafios que son si los asntepasados de estos hubiesen ganado la guerra civil veriamos que hubiese pasado no hubiesen dejado titere con cabeza asi se las gastaban ellos

Pujar