elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana construirà una passarel·la de formigó en el Clot per a evitar que desaparega pels temporals

Borriana construirà una passarel·la de formigó en el Clot per a evitar que desaparega pels temporals
  • La Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Costas donen llum verda a aquesta demanda històrica

MÉS FOTOS
Borriana construirà una passarel·la de formigó en el Clot per a evitar que desaparega pels temporals - (foto 2)
Borriana construirà una passarel·la de formigó en el Clot per a evitar que desaparega pels temporals - (foto 3)
Borriana construirà una passarel·la de formigó en el Clot per a evitar que desaparega pels temporals - (foto 4)

El govern municipal de Borriana ha rebut la resolució amb l'autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), així com l'autorització de Costas, per a l'obres de construcció de la passarel·la del Clot en la desembocadura del riu Anna, que dona accés a la zona dels Terrasses, segons ha anunciat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont. Cal assenyalar que l'Ajuntament de Borriana porta anys treballant en la idea d'una passarel·la fixa i per fi s'ha donat llum verda per part de les administracions competents.

L'alcaldessa ha mostrat la seua satisfacció perquè el permís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i de Costas posa fi al “llarg procés de tramitació” de les autoritzacions necessàries per a executar el projecte de construcció d'una passarel·la fixa de formigó que servisca per a connectar els dos costats del llit, que evitarà “haver de reparar-la sempre que queda inutilitzada per episodis de fortes pluges o temporals marítims, cada vegada més freqüents”. I és que això és el que ha succeït en nombroses ocasions, arribant fins i tot a desaparéixer la passarel·la actual després d'un intens episodi de pluges.

“Hem posat totes la facilitats i tot el necessari de la nostra part per a agilitar el màxim possible els permisos”, ha assegurat l'alcaldessa, i ha defensat que des de l'executiu municipal “continuarem treballant amb totes les conselleries i entitats implicades per a facilitar-los en tot moment la documentació que ens requerisquen en els projectes que falten per materialitzar”.

Amb l'execució del pont fix, ha insistit Safont, se solucionarà definitivament aquest problema”, i ha recordat que encara que l'Ajuntament de Borriana des de fa ja temps té tot preparat per a escometre la infraestructura, aquesta ha patit “els envits de la burocràcia” que ha alentit la materialització d'un projecte que consideren “prioritari”.

Actualment, l'única manera de creuar el Clot a l'altura de la desembocadura és una passarel·la de terra compactada que compleix la seua funció quan el nivell de l'aigua és baix, però amb les crescudes per fortes pluges, amb els temporals marítims i amb l'augment del cabal per l'aigua registrada en localitats de l'interior, acaba destrossada. Aquesta problemàtica afecta de ple als residents dels Terrasses que es queden pràcticament aïllats fins que el consistori repara de nou l'accés.

Per la seua part el responsable de la zona marítima i Serveis Públics, Vicent Aparisi, ha precisat que l'inici de les obres “és qüestió de pocs mesos, després de l'estudi geotècnic i la redacció del projecte”, i es contempla la construcció d'una passarel·la fixa de formigó amb un cost estimat de més de 300.000 euros que connectarà tots dos costats del llit, amb comportes mòbils per a facilitar l'eixida de l'aigua cap a la mar. L'estructura estarà preparada per a suportar tant el pas de vehicles de vigilància i salvament com de vianants.

Altres actuacions

Així mateix, ha recordat que, recentment, l'Ajuntament ha finalitzat les obres d'implantació de la xarxa de drenatge per a la millora enfront d'inundacions en la plaça dels Mariners i encara que aquestes actuacions “reduiran sensiblement la inundabilitat de la zona per les fortes pluges”, per si soles “no solucionaran el problema”, ja que van aparellades a altres treballs en altres zones.

Per això, ha assegurat, precisament, l'equip de govern té planejats diversos projectes encaminats a minimitzar els efectes de les inundacions que pateix la ciutat amb cada episodi de fortes pluges, i ha citat el pla de construcció de “un col·lector en l'avinguda Tarancón i Jaume I, a fi de reduir les crescudes que també pateix el nucli urbà, especialment la plaça de la Generalitat i l’Escorredor, que serà escomés en breu.

En l'actualitat, l'Ajuntament roman a l'espera de l'autorització de la sol·licitud de concessió administrativa d'ocupació de domini públic marítim-terrestre per a la construcció d'un sistema de drenatge d'aigües pluvials mitjançant la instal·lació de dos caragols d'Arquimedes en la zona de la Serratella, amb la finalitat d'evitar inundacions en els habitatges per l'evacuació de les aigües pluvials a la mar en períodes de fortes pluges.

Amb els dos caragols d'Arquimedes, s'augmentarà considerablement la velocitat d'evacuació a la mar de les aigües pluvials, en una zona amb una capa freàtica molt pròxima a la superfície que precisa d'un ràpid drenatge i, d'aquesta manera, s'evitaran els efectes de les inundacions amb les quals han de bregar els veïns i les veïnes d'aqueixa zona del litoral burrianense.

Pujar