elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana celebrarà el EMAC, o l'Aplec de Gegants i Cabuts però adaptat a la situació sanitària

Borriana celebrarà el EMAC, o l'Aplec de Gegants i Cabuts però adaptat a la situació sanitària
  • L'Ajuntament continua endavant amb la programació cultural i reivindica la seguretat d'actuacions properes com la del violinista Ara Malikian o els humoristes Joaquín Reyes i Jaume Caravaca

L'Ajuntament de Borriana, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat aquest dilluns la programació cultural dels pròxims mesos, una aposta ferma per donar suport al sector cultural greument afectat per la crisi i una reivindicació que la cultura és segura si es compleixen les mesures sanitàries.

Sota aquestes dues premisses, el regidor de Cultura, Vicent Granel i el tècnic de Cultura, Rafael Marañón, han presentat el programa dels propers mesos amb més de 25 activitats eque fusionen artistes internacionals, nacionals i locals. Destaquen actuacions internacional com el violinista Ara Malikian, o nacionals com els humoristes Joaquín Reyes o Jaume Caravaca i Grison Beatbox amb els seus espectacles al Teatre Payà.

Actes tradicionals adaptats a les circumstàncies sanitàries

Totes les actuacions han de complir les mesures sanitàries i els que s'han celebrat anys anteriors s'adaptaran a la situació del moment. Per exemple, l'edil Vicent Granel ha confirmat que esdeveniments com el emac.Borriana, al Festival d'Arts de Carrer, el XIV Aplec de Gegants i Cabuts sí se celebraran però adaptats a la situació sanitària. Per exemple el Festival d'Arts es farà en un espai tancat i l'Aplec es transformarà en exposició.

L'objectiu és poder complir amb tota la programació cultural si les circumstàncies sanitàries ho permeten. En cas que no fora així, l'Ajuntament ha estudiat alternatives per ajornar tots els actes possibles: "Els esdeveniments que no depenen de nosaltres com Ara Malikian o Joaquín Reyes són més difícils de quadrar però els que sí, els readaptaremos perquè estiguen en la programació i mantenir així el contracte ".

Dansa, música, teatre i art que pretenen "donar suport als actors culturals perquè és el moment de fer-ho ja que estan sent molt afectats per la pandèmia", ha explicat Vicent Granel qui també ha destacat que aquesta programació pot ser una "via d'escapament" per als borrianencs.

Tòtem

D'altra banda, Cultura ha apostat per seguir millorant la difusió de la programació amb la instal·lació de huit tòtems repartits per tota la ciutat per donar a conèixer les activitats que es realitzaran aquest trimestre.

El Payà, al camí d'Onda, el Pla, la Mercè, la plaça Quarts de Calatrava, les Monges, la piscina i la zona portuària són les huit zones on s'han instal·lat i als tòtems. Iniciativa que s'uneix a el servei de missatgeria cada setmana través de l'App Whatsapp, i a què es poden subscriure enviant noms i cognoms al 691.674.083.

Mesures sanitàries

Al costat de la programació, el departament de Cultura ha treballat amb la resta de seccions municipals i la Policia Local amb el protocol sanitari pertinent per a cada activitat cultural. El teatre Payà redueix el seu aforament a la meitat, a l'igual que l'CMC la Mercè, tot, ha puntualitzat Vicent Granel, perquè els assistents "no tinguen dubtes d'acudir als actes organitzats i vinguen amb total seguretat a disfrutar de la cultura" .

Control d'accés, gel i distància, entrada i ixida per portes diferents, són algunes de les mesures, a més d'obrir al públic als espectacles una hora abans per poder accedir sense problemes, ni aglomeracions. A més, els horaris de les actuacions es canviaran segons les restriccions de mobilitat de cada moment.

Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a les normatives sanitàries vigents en el moment en què es realitze cadascuna d'elles. Qualsevol canvi que es puga produir tant en la programació com als horaris dels actes serà comunicada amb l'antelació pertinent pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Ara Malikian, Joaquín Reyes i Jaume Caravaca & Grison Beatbox

  • Divendres 5 de febrer a les 21.30h al Teatre Payà, actuarà Ara Malikian. Les entrades a la venda des del dimecres 23 de desembre a la web aramalikian.com.
  • Dissabte dia 27 de febrer a les 21.30h a Teatre Payà Joaquín Reyes. La venda d'entrades des de dimecres dia 23 de desembre a la web yalastengo.com.
  • El diumenge dia 7 de febrer a les 19h al Teatre Payà tindrà lloc l'actuació de Jaume Caravaca & Grison Beatbox. La venda d'entrades tindrà lloc a Buraudio des del dia 29 de desembre, dimarts de 10 a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h.

EMAC. i FAC

emac.Borriana aquest any s'adapta a la normativa vigent i ha plantejat un format reduït per al cap de setmana del 12 al 14 de febrer amb caps de cartell com Soledad Vélez, Califat 3/4 o Rigoberta Bandini, als quals acompanyen diferents artistes locals i exposicions artístiques.

D'altra banda, al Festival d'Arts de Carrer de Borriana també es reconverteix per adaptar-se a les circumstàncies sanitàries i tindrà lloc al CMC la Mercè els dies 19 i 20 de febrer, on es podrà gaudir de quatre espectacles tots ells gratuïts.

Exposicions

Pel que fa a les exposicions, cinc seran les propostes per aquest trimestre, la primera d'elles Claustrofobia de l'borrianenc José Carlos de la Torre que proposa intervencions amb fusta a al Pla ia l'interior de l'CMC la Mercè, s'inaugurarà el divendres 22 de gener a les 19h.

El mateix divendres a les 19.30h, els alumnes de Pintura i Fotografia de l'Grau de Belles Arts de la Facultat de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València inauguraran De memòria, una proposta que explora el concepte de la memòria des d'un punt de vista contemporani , comissariada per Carlos Peris, Pilar Beltrán i José Luis Cueto.

Una altra activitat que es transforma és el XIV Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana en una exposició dels gegants de diferents localitats de la província i una mostra de fotografies sobre les trobades que s'han celebrat a Borriana organitzats per l'Associació de Gegants i Cabuts, al costat de l'nomenament de l'Geganter d'honor de 2021.

També aquest any, en el que serien les dates en què se celebraria l'Exposició del Ninot, es realitzarà una exposició en aquest cas sobre llibrets de falla i fotografies.

Finalment, dins del Memorial Democràtic tindrà lloc l'exposició Gestes bèl·liques de l'Equip Realitat la projecció de la pel·lícula Mentre dure la guerra d'Alejandro Amenábar, el dimarts 23 de març a les 19h, amb entrada gratuïta.

Pujar