23 de setembre de 2020 23/9/20

'En la biblioteca de Burriana va nàixer la meua inquietud per la física'

'En la biblioteca de Burriana va nàixer la meua inquietud per la física'  - (foto 1)
  • Entrevistem al catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València, Josep Navarro

  • Ha obtingut junt amb dos companys d'investigació un prestigiós premi internacional atorgat per la Gravity Research Foundation després de descobrir un nou efecte de la gravitació sobre la llum

MÉS FOTOS
'En la biblioteca de Burriana va nàixer la meua inquietud per la física'  - (foto 2)

Josep Navarro ha vist complit un somni que portava perseguint durant molt de temps. Als seus 54 anys, este catedràtic de Física Teòrica natural de Burriana ha rebut, junt amb dos companys d'investigació, un prestigiós premi en el camp de la gravitació atorgat per la Gravity Research Foundation.

Es tracta d'un reconeixement mundial que ha premiat el treball d'investigació sobre la gravitació dut a terme per este catedràtic i professor de la Universitat de València junt amb Iván Agulló i Adrián del Río. Els tres han descobert un nou efecte de la gravitació sobre la llum, en concret sobre la polaritat, la qual cosa obri un nou espectre en este camp. La investigació ha sigut realitzada a l'Institut de Física Corpuscular (centre mixte de la Universitat de València i el CSIC)

Després de tant esforç, com se senten al rebre tal reconeixement?

Estem molt contents. Vam passar molts nervis i de fet el mateix dia que es fallava el resultat tenia jo classe i quan vaig poder vaig anar a l'ordinador a comprovar si havia rebut algun mail i ahí estava...

No era la primera vegada que es presentava a este certamen.

No, vaig aconseguir el quint premi amb altres col·laboradors en 2001 i en 2009 vam aconseguir un quart premi.

La Gravity Research Foundation és una institució molt cèlebre a nivell internacional, quines implicacions té este guardó?

És un premi molt prestigiós en general en física i en particular en l'àmbit de la gravitació. Físics molt destacats i premis Nobel han concursat. De fet en els últims tres anys han sigut reconeguts la flor i nata de la física mundial i la veritat és que no ens imaginàvem ni de bon tros emportar-nos el primer premi. Estàvem molt contents amb la investigació però amb un tercer premi ja haguérem firmat (riu).

En este projecte ha treballat vosté amb els que eren els seus alumnes, veritat?

Sí. I és una de les coses de què em sent molt orgullós. El fet de treballar amb persones molt vàlides, dirigir les seues tesis doctorals, espentar-los i fer-ho sempre com iguals és el que fa que l'equip funcione. Crec que açò és clau per a haver aconseguit un premi tan reservat per a una minoria. Iván Agulló va fer la tesi amb mi fa uns deu anys i és ara professor als Estats Units i Adrián del Río està acabant ara la tesi amb mi.

En què ha consistit la seua investigació?

Hem descobert un nou efecte de la gravitació sobre la llum, en particular sobre la polaritat de la llum. Fins ara es coneixia que la trajectòria de la llum es desvia lleugerament quan passa per un camp gravitatori intens i també la freqüència de la llum, per exemple els colors. Nosaltres proposem ara que hi ha una característica extra, la polarització, que podria ser afectada de forma molt xicoteta per certs camps gravitatoris.

Què recorda vosté de la seua Burriana natal?

Jo vaig estudiar en els Carmelites d'allí i un any al acabar el curs em van regalar tres biografies. Una d'elles era d'Albert Einstein i després de llegir-la em va entrar la curiositat i vaig començar a anar a la biblioteca a buscar més llibres sobre el tema. Va ser ací on va començar a nàixer la meua inquietud en este camp.

Continua tenint relació amb la localitat?

Sí, vaig prou perquè tinc familiars i amics. Precisament esta setmana vaig estar allí invitat pel consistori per a participar en l'entrega d'uns premis a jóvens promeses. Va ser un plaer poder estar present i veure'm reflectit en ells, poder parlar amb ells i transmetre'ls la motivació de seguir avant.

 1 comentari
JPE
JPE
16/06/2017 01:06
Felicidades

Felicidades, aunque no tenga el gusto de conocerte. Al leer el articulo he recordado que hace un año estuve en el Inst. de Fisica Corpuscular para reunirme con un compañero de curso de los salesianos. Se llama Eulogio Oset Baguena y me hablo del trabajo tan apasionante de la física teórica que desarrolla. Seguro que os conocéis. Felicidades a personas como tu y como él que ayudais a hacer un mundo mejor.

Pujar