1 d’octubre de 2020 1/10/20

Amado Granell i la ciutat de Borriana protagonistes de la quarta edició del Memorial Democràtic

Amado Granell i la ciutat de Borriana protagonistes de la quarta edició del Memorial Democràtic - (foto 1)

    El Departament de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Borriana, ha presentat hui la que ja és la quarta edició dels Jornades Memorial Democràtic de Borriana, que van nàixer a la ciutat en 2016 per a, com ha explicat el regidor de l'àrea, Vicent Granel «recuperar, posar en valor i no deixar en l'oblit parteix de la història més recent de la nostra ciutat, i sobretot perquè no tornen a repetir-se les guerres i penoses situacions de repressió i postguerra, sempre a través de les exposicions, projeccions, presentacions o mostres culturals que durant quatre anys han aportat la dignitat i record que aquesta etapa històrica de la ciutat de Borriana mereix».

    El mateix Granel ha detallat que «en aquesta quarta edició de 2019 hem apostat de nou per una línia temàtica de recuperació d'històries i moments viscuts a la nostra ciutat que prendrà forma la setmana vinent en fins a sis actes i iniciatives que componen enguany els Jornades Memorial Democràtic”. La diversitat de la programació amb la qual cada any es busca realitzar aquestes Jornades Memorial Democràtic, fa que, per exemple “les activitats s'inicien el mateix dilluns amb l'espectacle de titelles GERONTOSHOW, que tindrà lloc a la Biblioteca Municipal i en la qual es busca que siga la gent gran de Borriana acompanyada de néts i nétes els qui gaudisquen de forma compartida d'aquesta proposta”. I en la mateixa Biblioteca i també el dilluns s'obrirà l'exposició sobre les “Publicacions sobre Amado Granell”, qui no necessita presentació a Borriana i que també serà protagonista en diversos actes més del Memorial”. La jornada del dilluns es tancarà en el *CMC La Mercè amb l'exposició “Bombardejos a Borriana durant la Guerra Civil”, gràcies al treball de recerca i recopilació del Museu Arqueològic dels dos bombardejos més significatius i nefastos per a la ciutat de Borriana en els anys 37 i 38”.

    Ja el dimarts, la figura d'Estimat Granell es tornarà a convertir en protagonista amb la projecció del documental “Amado Granell, el valencià que va alliberar París” que tindrà lloc en el *Auditori Juan Varea a partir de les 19.30 hores, “amb direcció de Juli Esteve i guió de Laura Bayarri i a través del qual es podrà conèixer molt millor la figura d'aquest borrianenc”. Una altra de les activitats que més expectació ha alçat és la que tindrà lloc el dimecres 10 d'abril a partir de les 18.30 hores amb “La Borriana de la República”, un recorregut pels llocs més emblemàtics de la ciutat en aqueixa època i que serà a càrrec de l'historiador borrianenc Guillem Rios, amb eixida des de la Plaça Major”.

    Per a finalitzar aquesta quarta edició del Memorial Democràtic, el dijous 11 d'abril i en el Saló de Plens Municipal tindrà lloc la presentació del llibre “Un país en gris i negre. Memòria històrica i repressió franquista a Castelló”, una obra de Juan Luís Porcar, en un treball que com ha explicat Granel “sempre és interessant de portar fins a la ciutat, ja que són treballs i investigacions realitzades a les comarques de Castelló i per tant són la millor forma de continuar contextualitzant i coneixent més a fons aquesta part de la nostra història”. Granel ha tancat la presentació anunciant que “en els pròxims mesos també publicarem la investigació i treball realitzat per a la recuperació del refugi antiaeri de Borriana, dins del treball de recuperació de la Memòria Històrica i la investigació del nostre passat més recent que en els últims anys hem dut a terme a la ciutat”.

    Pujar