23 d’octubre de 2020 23/10/20

La cova de la Sarsa de Bocairent protagonitza el llibre de l’arqueòleg Pablo García Borja

La cova de la Sarsa de Bocairent protagonitza el llibre de l’arqueòleg Pablo García Borja - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La cova de la Sarsa de Bocairent protagonitza el llibre de l’arqueòleg Pablo García Borja - (foto 2)

  El doctor en Història i arqueòleg Pablo García Borja acaba de publicar un llibre dedicat a les ceràmiques neolítiques trobades a la cova de la Sarsa de Bocairent. L’edició, fruit de la tesi doctoral de l’autor, ha anat a càrrec de la Diputació de València mitjançant el Museu de Prehistòria i constitueix l’estudi més ampli i profund realitzat fins el moment sobre l’avenc situat en la cara nord de la serra de Mariola, la cavitat natural que va ser ocupada durant el primer Neolític per part d’un reduït grup de famílies.

  El llibre, encapçalat per una portada il·lustrada amb un vas amb ornamentació dipositat al Museu arqueològic municipal Vicent Casanova, porta per títol ‘Las cerámicas neolíticas de la Cova de la Sarsa (Bocairent, Valencia). Tipología, estilo e identidad’ i suposa la plasmació de les investigacions de García Borja sobre aquests tipus de restes en l’àmbit mediterrani de manera que les conclusions són aplicables al conjunt del Neolític antic valencià. Així, arran de diverses campanyes d’excavació s’han anat trobant a la cavitat una quantitat notable de vasos cardials amb una ornamentació rica i diferent a més d’exemples de diverses eines, d’objectes decoratius i de restes humanes.

  La publicació de García Borja corrobora la cova de la Sarsa de Bocairent com un dels jaciments principals del Neolític valencià tal i com constata Bernat Martí Oliver en el pròleg. D’aquesta forma, l’arqueòleg i professor considera que “el llibre ens torna a la realitat d’un jaciment molt important, dipositari d’una documentació arqueològica capaç d’il·luminar el naixement i l’esdevenir d’aquelles comunitats cardials que en uns pocs segles van poblar valls i muntanyes, i van imprimir en el nostre paisatge la petjada dels seus camps i ramats, dels seus poblats, necròpolis i santuaris”.

  El text suposa “l’aportació més excel·lent feta mai a l’estudi de la cova de la Sarsa”, en paraules de l’alcalde de Bocairent, Josep-Vicent Ferre, “donat l’estudi minuciós dels fragments ceràmics i de tots els vasos trobats a més de recollir una bibliografia completa actualitzada i una quantitat important de quadres de classificació i de reproduccions de figures en una edició ben curada”. Per la qual cosa l’Ajuntament “felicita l’autor pel treball realitzat” i ja prepara una presentació pública del llibre a Bocairent passades les pròximes festes de Moros i cristians.

  Pujar