elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Falles de Bétera tornen a la seua essència: Molta pólvora i "germanor"

Les Falles de Bétera tornen a la seua essència: Molta pólvora i "germanor"
  • L'olor de pólvora ja es respira pels carrers de la localitat, i Claudia Alemany i María Càceres, Falleres Majors de Bétera, ja esperen amb molta devoció aquestes festes josefinas

MÉS FOTOS
Les Falles de Bétera tornen a la seua essència: Molta pólvora i "germanor" - (foto 2)

Bétera ja ho té tot llest per a viure una Falles úniques, especials i plenes de màgia i il·lusió després de la volta a la normalitat després d'uns anys complicats a conseqüència de la pandèmia. L'olor de pólvora ja es respira pels carrers de la localitat, i Claudia Alemany de la Pau i María Càceres Soriano, Falleres Majors de Bétera, ja esperen amb molta devoció aquestes festes josefinas. Un fervor compartit amb les cinc comissions falleres que ja calfen motors per a fer vibrar a tots els beteranos i beteranas.

“Estem desitjant que arribe la setmana fallera a Bétera per a viure amb els nostres veïns i veïnes aquestes festes josefinas que tant ens identifiquen com valencians i valencianes” ha destacat el regidor de Festes, Manuel Pérez.

Unes festes que, tal com assenyala l'Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, “estan carregades de bon ambient i “germanor””. Al seu torn, l'alcaldessa ha volgut agrair “la gran faena de la nostra Junta Local Fallera, de les cinc comissions de Bétera i de les màximes representants d'aquestes festes: les Falleres Majors, perquè sense vosaltres seria impossible mantindre vives les nostres tradicions, els nostres costums, les nostres festes i nostra valencianía”.

Després de les presentacions de la Falla Carraixet, Falla l’Albereda, Falla Gran Via de l’Est, Falla Gran Via del Sud i Falla La Barraca durant aquests últims mesos, el món faller de Bétera ja es prepara per a gaudir aquest dissabte dia 4 de l'Exposició del Ninot. A partir de les 17:00h pels carrers del municipi passejaran els ninots que formaran part d'aquesta Exposició fins a arribar a l'Albereda on el jurat procedirà a verificar que es compleixen els requisits. Tot seguit es procedirà a la inauguració de l'Exposició que es podrà visitar del 4 al 14 de març de dilluns a divendres de 17:00h a 20:00h.


Dissabte que ve 11 de març, Bétera cridarà als quatre vents que “ja estem en Falles” als peus del seu Castell, emblema de la població i senyal d'identitat com les festes que ja celebren. Amb aquesta Crida es dona principi a una setmana fallera repleta d'actes entre els quals destaquen l'Ofrena al Xiquet de Bétera el pròxim dia 16 on s'homenatja el veí, Joan Casanoves (Xiquet de Bétera), un dels “cantaors” més representatius del “cant valencià” del segle XX.

Aqueix mateix dia, el jurat donarà el veredicte dels premis als monuments d'aquest 2023, un acte que alça passions entre les cinc Comissions. El dia 17 la Cavalcada serà la protagonista mentre que el dia 18 se celebrarà un dels esdeveniments més esperats, l'Ofrena a la Verge dels Desemparats, on l'emoció i els sentiments estaran a flor de pell.

El dia 19 tots els fallers i falleres de Bétera ofrenaran a San José en el seu moment amb flors però també amb molta pólvora. Les mascletás sonaran per tota Bétera durant aquest dia que culminarà amb la Cremà dels monuments.

Sens dubte, unes Falles que combinen a la perfecció l'essència de la festa i que conviden a participar d'elles a Bétera.


Programació completa de les Falles de Bétera 2023

4 març

17.00 hores en l'Albereda, lliurament dels Ninots. En finalitzar, inauguració de l'Exposició del Ninot.

23.00 hores, Cantà a la porta de l'Ajuntament, i a continuació, en cada comissió fallera.

11 març

17.30 hores. Signatura en el llibre d'honor.
19.00 hores. Crida en la plaça del Castell.

23.30 hores. Festa de la Crida amb discomóvil en la Falla La Barraca.

15 de març

00.00 hores. Plantà oficial dels monuments fallers.

16 de març

17.00 Ofrena al Xiquet de Bétera. En finalitzar, a la Casa de Cultura, lliurament de premis dels monuments 2023.

17 de març

17.00 hores. Inici de la Cavalcada al carrer del Calvari.

18 de març

17.00 hores. Ofrena

19 de març

10.15 hores, a l'església de la Puríssima, comiat de les Falleres Majors en la Glorieta després de l'ofrena a San José.

12.00 hores. Missa a l'església dels Desemparats.

13.30 hores. Mascletaes en cada comissió fallera

21.30 hores. Cremà monuments infantils

23.30 hores. Cremà monuments grans

Pujar