6 de juliol de 2020 6/7/20

Benissa convoca el Consell Agrari per a coordinar accions davant el positiu per Xylella

  L'Ajuntament de Benissa ha convocat al Consell Agrari local per tal de coordinar accions per tal de fer front al positiu per Xylella que s'ha detectat a 4 parcel·les d'ametlers, 3 situades a Pinos i una altra a Berdica. Domènec Miralles, regidor d'Agricultura, indica que fa dos dies que varen contactar amb l'Extensió Agrària de la Comarca, situada a Pego, on confirmaren que han aparegut aquests positius pel bacteri Xylella Fastidiosa, i que la Conselleria d'Agricultura aplicarà les mateixes mesures preventives que s'han dut a terme en els primers tres brots en territori valencià. Aquest quart brot va ser comunicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, a una resolució del Director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

  El Consell Agrari està convocat pel pròxim dimarts 31 a les 19.00 h i participaran representants de la Unió de Llauradors, Joves Agricultors, ramaders i vocals del mateix Consell, tots ells representants locals. En aquest consell es treballarà la coordinació amb la Conselleria per tal d'informar dels pròxims passos a seguir perquè es minimitzen els efectes d'aquest bacteri. Domènec Miralles ja ha estat visitant in situ les parcel·les afectades: "Aquest quart brot ja ens ha afectat a Benissa, i és una qüestió preocupant, tant per l'efecte devastador del bacteri a l'arbre afectat com per l'efecte visual que pot crear a les parcel·les infectades. Ara anem a recavar tota la informació possible i a realitzar un seguiment de les accions de Conselleria". Cal recordar que la Conselleria és l'òrgan que dictamina totes les accions a seguir, conjuntament amb la Unió Europea. Miralles va destacar que en aquests casos de positius el llaurador o propietari no ha de fer res en concret, ja que és Conselleria qui s'ocupa de tot el protocol: avisar als propietaris afectats, demarcar la zona, tractar amb insecticida, arrancar, destruir i immobilitzar el material vegetal en 100 metres al voltant.

  Igualment, el regidor assenyala que es continuaran realitzant prospeccions, mostres i anàlisis per tal de seguir combatent la Xylella. Junt amb Benissa, aquest quart brot ha presentat positius a Benigembla, Castell de Castells, Murla i Xaló, dins de la marina Alta. Prèviament ja estaven infectades parcel·les a Alcalalí. En aquest sentit, Domènec Miralles indica que s'estudiarà l'inici de conversacions amb representants d'altres pobles veïns, com els esmentats, per a acordar mesures conjuntes i compartir informació important.

  Finalment, cal manifestar la voluntat de l'Ajuntament de Benissa per ajudar a tots els llauradors que vulguen demanar les ajudes corresponents en cas de patir un positiu pel bacteri, sol·licituds dirigides a la Comunitat Valenciana, l'Estat o a la UE.

  A Espanya la Xylella va ser detectada a la fi de 2016 en les Illes Balears, i fa tan sols uns mesos s'ha donat casos també a diverses comarques d'Alacant, afectant pobles com Beniardà, Fageca, Famorca, Balones, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d'En Sarrià, Guadalest, Confrides, Polop o Tàrbena.

  Pujar