6 de desembre de 2019 6/12/19

Bigorra: “El govern de Benidorm ha oblidat commemorar la segona Carta Pobla de la ciutat”

Bigorra: “El govern de Benidorm ha oblidat commemorar la segona Carta Pobla de la ciutat” - (foto 1)

  En el ple d’octubre de 2017 es va aprovar una moció del grup municipal Compromís Los Verdes per la qual l’Ajuntament de Benidorm havia d’ajudar a posar en valor la segona carta de Poblament cada 8 d’abril. Més d’un any després d’aquesta aprovació, el regidor de Compromís i candidat a l’alcaldia en les pròximes eleccions municipals, Josep Bigorra, lamenta que el govern municipal no haja programat cap acte de commemoració de la carta atorgada per Beatriu Fajardo el 8 d’abril de 1666.

  “Que l’Ajuntament de Benidorm done suport a la difusió de la segona Carta de Poblament cada 8 d’abril, en record del document atorgat per Beatriu Fajardo a la ciutat de Benidorm tal dia de 1666”. Així va quedar la moció del grup municipal després d’una esmena del PP que canviava l’obligació de commemorar, com pretenia Compromís Los Verdes, per “donar suport a la difusió”. “En qualsevol cas, tot i que la redacció de la moció que va eixir endavant no és la millor, l’Ajuntament va adoptar per majoria el compromís de donar a conéixer la segona carta de poblament de la ciutat, bé donant suport actes d’entitats i associacions, bé fent actes propis si no hi ha cap previst. Eixe compromís ha sigut oblidat pel govern municipal de PP i CBM”, ha criticat Bigorra.

  Efectivament, l’agenda cultural del mes d’abril de Benidorm no recull cap acte, xarrada o qualsevol altre esdeveniment que recorde la carta atorgada en 1666 i que va permetre la creació d’una infraestructura hidràulica tan important per a l’època com era el “Reg Major de l'Alfàs” o “Séquia Mare”, i que va atraure gent a un Benidorm que portava aleshores despoblat vora 150 anys. Per si de cas l’agenda no havia arreplegat alguna celebració referent a la 2a carta pobla, Bigorra ha preguntat hui mateix al govern municipal en comissió informativa sociocultural i de turisme si hi havia cap activitat programa en aquest sentit. La callada ha sigut la resposta. “El govern de PP i CBM constata amb el seu silenci el desinterès per recordar i posar en valor aquesta fita històrica de la ciutat”, ha subratllat. “Tenim la sort de tindre dos dates destacables per a Benidorm, coincidents amb l’atorgament de la primera i de la segona carta de poblament. Si celebrem la primera, més antiga, amb honors, per què el govern municipal no commemora la segona, incomplint a més una moció aprovada pel ple?”, s’ha preguntat.

  El regidor es refereix així a que cada 8 de maig es commemora l'atorgament de la carta de poblament que l'almirall Bernat de Sarrià va concedir al poble de Benidorm l'any 1325, creant-se el castell i la vila, la qual cosa va marcar la fita històrica de l'origen de la ciutat. En passar els anys, després de patir diferents atacs de pirates i de la Guerra de les Germanies, al segle XVI, quedava només el castell i una escassa població de pescadors a l'època de l’almadrava, deixant la vila de Benidorm despoblada; aleshores era necessària una refundació de Benidorm que vindria amb la segona Carta de Poblament de Beatriu Fajardo, atorgada el 8 d’abril de 1666.

  ocultar
  Bigorra: “El govern de Benidorm ha oblidat commemorar la segona Carta Pobla de la ciutat”
  Pujar