22 d’octubre de 2020 22/10/20

La petjada turquesa del Formigues 2019 en Benicàssim

La petjada turquesa del Formigues 2019 en Benicàssim - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La petjada turquesa del Formigues 2019 en Benicàssim - (foto 2)
  La petjada turquesa del Formigues 2019 en Benicàssim - (foto 3)
  La petjada turquesa del Formigues 2019 en Benicàssim - (foto 4)
  La petjada turquesa del Formigues 2019 en Benicàssim - (foto 5)

  El Formigues Festival de Benicàssim es banyarà, i molt, en la seua setena cita amb Benicàssim, de l'11 al 12 de maig de 2019. A escasses dues setmanes per a l'arrencada oficial de Como el agua, la seua edició més compromesa, la cita musical es prepara per a donar la benvinguda a un mar cultural ple d'activitats relacionades amb la conscienciació, l'aigua i el respecte a la naturalesa i als qui l'habiten.

  L'agenda extramusical que eixirà a escena sobre la quinzena d'espais culturals del festival per a famílies amb ganes de divertir-se té un propòsit clar: submergir al públic en la presa de consciència mediambiental i “protegir el mar que ens envolta” per a retornar-li els seus tons blaus, turqueses i verds, indiquen des de l'organització. Un mar d'accions divertides i educatives per a sensibilitzar als més xicotets “i recordar als majors la urgència d'adoptar nous i bons hàbits per a protegir el nostre entorn”.

  Aquest compromís verd es deixarà notar ja en la pròpia desfilada de benvinguda: un gran cercaviles marí que recorrerà amb Scura Splats els carrers de Benicàssim el divendres, 10 de maig, a les 19.30 hores i amb eixida des del mateix recinte VillaCamp, on a partir de les 18.30 hores el públic podrà acreditar-se i comprar les seues entrades en taquilla.

  Aquesta aposta en verd també tindrà ressò en la primera de les actuacions de l'escenari Formigues: ReCiCiClaTeÁnDo, de la balladora Eva Varela. Un espectacle que adapta el flamenc al públic menut i l'utilitza com a canal per a sensibilitzar sobre la importància del reciclatge per a cuidar el medi ambient. “Ballant el Como el agua de Camarón denunciarem el mal ús del plàstic, que es converteix en un mantó amb molta imaginació”, indiquen des del festival. La petjada turquesa del festival cobrarà forma també a la Platja Formigues. Ací se succeiran les iniciatives per a previndre la contaminació marina i netejar les platges.

  Creu Roja Castelló extrapolarà al recinte VillaCamp de Benicàsim la seua campanya Mediterrani, deixa que et cuide, que mitjançant jocs donarà a conéixer els valors i les problemàtiques del nostre mar Mediterrani i promourà hàbits respectuosos i conscients per a previndre i reduir la contaminació marina. Per la seua banda, l'ONG Pure Clean Earth estarà també molt present per a conscienciar sobre com el plàstic que generem afecta a les nostres platges.

  La zona de jocs Formiguesplash es convertirá en la plataforma de reflexió sobre què fer de manera individual i col·lectiva per a blindar el medi marí. Baobab oci creatiu proposa reutilitzar botelles de plàstic per a transformar-les en peixos, meduses, corals i algues i crear una reserva ‘natural’, a la qual s'uniran els tresors marins elaborats amb fang de la mà de l’Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora i l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana.

  A més, a partir dels contes Dear Greenpeace de Simon James i Shark in the Park de Nick Sharratt que acosta International English School de Castelló el públic coneixerà els diferents animals que viuen en el mar i els que estan en perill d'extinció, com la balena blava. Una gran gimkana per a salvar als animals marins del monstre de la ‘basuraleza’ és la proposta que porta SEO/BirdLife, mentre l'empresa de senderisme interpretatiu Itinerantur impartirà la xarrada Sota el paraigua de les tortugues amb la qual pretén encuriosir per aquests animals tan singulars i amb els quals compartim territori.

  Replet de consciència arriba el taller de fotografia de Mario Zamora i l’Aula Fotocine Lledó, que culminarà amb la creació d'un fotollibre collage fet amb imatges impreses en paper d'animals marins; i el d'elaboració de bosses de paper per part del col·lectiu Bye Bye Plastic Bags Benicàssim. El projecte Salucioso proposa el Repte de 31 dies, 31 accions pel planeta, un joc perquè xiquets i xiquetes aprenguen dia a dia -durant un mes- un xicotet gest que poden aplicar i que ajudarà a reduir la contaminació que ara generen.

  Ecofeminisme i petjada hídrica, a debat en el Fòrum Formigues & Plastic is over

  Quasi el 80% de plàstic que es produeix acaba en el mar i en abocadors. El 80% dels residus que emergeixen en els oceans prové de terra, i el 20% restant, de l'activitat marítima. En els últims deu anys s'ha produït més plàstic que en tota la història de la humanitat. Sobre aquestes xifres enlairen les xarrades i debats del Fòrum Formigues & Plastic is over, una zona comuna per a aprendre a reutilitzar el plàstic i a obtindre eines per a reduir-lo. Mirades ecofeministes per a revertir la guerra contra la vida, amb Yayo Herrero; i el disseny de plats saludables i el foment d'hàbits alimentaris que atenguen la diversitat i la cura del medi ambient, amb Intur Restauración Colectiva, són dos exemples.

  Greenpeace abordarà l’excés de consum de plàstic i el seu efecte en el medi ambient i en la salut, i Arianna Renau, de l'UJI, revelarà en el Fòrum Formigues & Plastic is over l'impacte de l'anomenada ‘petjada hídrica’, la quantitat d'aigua que es necessita per a fabricar un cotxe, un mòbil, uns vaquers o criar qualsevol animal que després ens mengem.

  La Confraria de Pescadors de Sant Pere de Castelló il·lustrarà sobre les Arts de la pesca i La Lulas impartirà un taller de calaix flamenc fet amb fusta de bedoll finlandés amb certificat PEFC, que garanteix la compra de fusta de forma responsable. El ioga en família amb María Pena i els seus Contes sobre l'aigua i sobre la terra en la Carpa Circo s'uneixen a les activitats de Sea Parents, la zona per a mares i pares, un punt de trobada per a reinventar-se i adquirir nous hàbits amigables amb l'entorn i els oceans. La petjada turquesa del Formigues es perfila. L'11 i 12 de maig, trepitjarà fort a Benicàssim.

  Pujar