9 de juliol de 2020 9/7/20

Mottola, Redzic, Topchii i Fomenko es disputaran la gran final del Tàrrega

Mottola, Redzic, Topchii i Fomenko es disputaran la gran final del Tàrrega - (foto 1)
  • Representants de l'Ajuntament de Benicàssim i el jurat del Certamen rendeixen el tradicional homenatge al compositor i guitarrista

MÉS FOTOS
Mottola, Redzic, Topchii i Fomenko es disputaran la gran final del Tàrrega - (foto 2)
Mottola, Redzic, Topchii i Fomenko es disputaran la gran final del Tàrrega - (foto 3)

La 53a edició del Certamen Internacional de Guitarra Francesc Tàrrega ja té els quatre finalistes que demà divendres es disputaran la gran final.

Dels quatre seleccionats cal destacar en primer lloc la representant femenina, la russa Elena Fomenko. Com ha fet memòria el director del Certamen, José Manuel Morales, des que va començar el festival quatre són les dones que han aconseguit alçar-se amb el primer premi i que van ser Raphaella Smits en 1986, Monica Paolini l'any 1990, Ana Vidovic en 1998 i Anabel Montesinos en el 2002.

L'italià Domenico Mottola, Sanel Redzic de Bòsnia i Herzegovina, i Marko Topchii d'Ucraïna són, amb Elena Fomenko, els finalistes de la present edició del certamen de guitarra més longeu d'Europa i amb una gran projecció internacional.

La decisió del jurat, presidit pel compositor espanyol establit a Berlín, Lorenzo Colom, es va donar a conéixer ahir, després de l'última jornada de sessions. Com va indicar el director del Certamen, “el nivell dels participants ha sigut molt elevat al llarg de totes les sessions”. El jurat el completen la professora i concertista grega Antigoni Goni, el guitarrista alemany Wolfang Weigel, el professor i concertista espanyol Francisco Bernier, el professor i concertista italià Paolo Pegoraro, el professor i concertista alemany Thomas Muller Pering i, finalment, el professor i concertista nord-americà Michael Newman.

Una vegada coneguda la deliberació, els quatre finalistes inicien avui l'assaig amb l'Orquestra Simfònica de Castelló, que estarà dirigida per Salvador Sebastià. Per part seua, membres del jurat, l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, la primera tinent d'alcalde, Cristina Fernández, i l'edil Rosa Mari Gil hhan visitat el mausoleu de Francesc Tàrrega en el cementeri de Sant Josep de Castelló per a retre el tradicional homenatge al mestre vila-realenc que dona nom al certamen. Susana Marqués i Lorenzo Palomo han depositat la corona de llorer al costat de la tomba del compositor i guitarrista i, després d'això, Thomas Muller Pering  i Francisco Bernier han interpretat “Records de la Alhambra” i Antigoni Goni la peça titulada “Endecha i Oremus”. 

Posteriorment, i després de visitar també la tomba de Matilde Salvador i del guitarrista Fortea, la comitiva oficial s'ha desplaçat a Vila-real per a visitar també la Casa Polo, on es troba el Museu Tàrrega.

La jornada d’avui finalitzarà amb la novetat inclosa en el programa del LIII Certamen: el Dia Tàrrega. La iniciativa consisteix en la celebració de diversos concerts que oferiran els vuit concursants que han participat en les sessions però que no han sigut seleccionats per a la gran final. La cita serà a les 20.00 hores en Vil·la Elisa i al costat de la torre de Sant Vicent. Així, Igor Klokov, Simone Rinaldo, Ema Kapor i Pavel Kuhkta protagonitzaran el concert en el palauet municipal de Vil·la Elisa, mentre que Javier García Verdugo, Marco Piperno, Andrés Madariaga i Damiano Pisanello tocaran al costat de la Torre Sant Vicent.

La Gran Final tindrà lloc demà a partir de les 22.00 hores en el Teatre Municipal amb aforament limitat i l'entrada tindrà un preu de 15 euros. L'ordre d'actuació serà el següent: Marko Topchii, Sanel Redzic, Elena Fomenko i Domenico Mottola.

Pujar