elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos joves denuncien que van ser punxades amb una substància en el FIB

Dos joves denuncien que van ser punxades amb una substància en el FIB
  • Sara, veïna de Dénia, relata la seua odissea per a ser atesa després de l'agressió

Dos joves denuncien que han sigut punxades amb una substància durant el Festival Internacional de Benicàssim (FIB), després de la qual cosa van sentir símptomes compatibles als de les drogues de submissió química.

Es tracta de Sara, una jove de de 26 anys i natural de Dénia que ens compta el seu cas i d'una altra jove de la província de València que prefereix mantenir l'anonimat i que creu que va viure un cas similar durant el festival de Benicàssim, del que va donar compte a la Guàrdia Civil.

Del nerviosisme als jutjats

Sara ha explicat a elperiodic.com l'odissea que va viure des que va patir l'agressió durant els concerts del dissabte en el festival i fins que, finalment, va interposar una demanda en el jutjat de Dénia.

Segons explica, tot va començar sobre les cinc de la matinada del dissabte al diumenge, quan es trobava gaudint de l'últim concert amb uns amics fins que “un grup de 5 o 6 xics vestits de negre, cosa que em va cridar l'atenció, van començar a donar-me colps i colzades en passar enfront meu”.

Va ser en aqueix moment quan, segons relata, un d'ells la va punxar amb el que podria ser una xeringa i, minuts més tard, va començar a sentir símptomes “com els d'una baixada de sucre”. “Sentia una baixada i formigueig en la llengua i a les cames, de genolls per a baix”. A més, reclama que s'atenga millor les afectades perquè se'ls facilite l'ajuda necessària, més encara en situacions com aquestes, que es produeixen en ambient d'oci a la meitat de la nit.

“Havia begut poc alcohol aqueixa nit”, explica Sara, que creu que els símptomes van ser conseqüència de la punxada rebuda. En viure aquesta situació, la jove li ho va explicar als seus amics, encara que assegura que “no em van fer molt de cas”.

“Em sentia submisa i passiva i no volia molestar a ningú”, explica Sara, per la qual cosa van passar uns minuts més fins que es va notar un punt en el lloc de la burxada, on s'havia originat un embalum “similar a la reacció d'una injecció”.

Després de notar-se el bulto, va decidir acudir al punt violeta que la la Conselleria d'Igualtat ha instal·lat en els grans festivals de música valencians per a posar límit a les agressions masclistes. No obstant això, Sara es mostra “incrèdula” davant el que va ocórrer, ja que denúncia que “no em van prendre de debò”, per la qual cosa va reclamar parlar amb un superior.

Després d'això, va fer un pas més: acostar-se als agents de la Guàrdia Civil que feien guàrdia en el festival, que van prendre nota de la descripció dels atacants però que li van explicar que abans d'interposar una denúncia necessitava fer-se una analítica en el centre mèdic per a testificar que havia sigut drogada i que, una vegada allí, sanitat faria les gestions.

Sara admet que els propis agents es van oferir a acompanyar-la fins al centre mèdic, encara que, pel nerviosisme de la situació, ho va refusar i va preferir acostar-se ella mateixa després de tornar amb els seus amics fins a Castelló, on pernoctaven.

Una vegada en el centre de la ciutat va aprofitar per a desplaçar-se fins al centre de salut més pròxim, el 9 d’Octubre d'Hort dels Corders, per a demanar l'analítica, com li havia indicat la Guàrdia Civil.

No obstant això, Sara explica que els sanitaris que allí estaven de guàrdia li van indicar que ells no tenien mitjans per a realitzar-li una anàlisi, per la qual cosa li van recomanar acostar-se fins a l'hospital general.

Des de la Conselleria de Sanitat expliquen que, quan succeeixen aquests casos, “si fóra necessari, els centres de salut realitzaran l'atenció sanitària imprescindible i d'urgència”, encara que “en tot cas, cal remetre com més prompte millor a la víctima a un centre hospitalari, on se li realitzarà l'exploració i presa de mostres conjunta de personal sanitari i personal forense per a garantir la custòdia de les mostres”.

A més, segons el protocol d'atenció a les víctimes d'agressions sexuals, “davant la sospita d'intoxicació o ús de substàncies facilitadores d'assalt sexual o drogues de submissió química, s'establirà contacte “de manera urgent” amb el departament de medicina forense i s'haurà d'indicar en el comunicat del triatge aquesta circumstància.

En aqueix moment, després del seu pas per l'ambulatori, Sara va tirar la tovallola, ja que explica que es va sentir “abandonada” al no obtenir facilitats i davant la passivitat dels seus amics i no va ser fins unes hores després, ja a Dénia, quan va anar fins a l'hospital de la Marina, el seu centre de referència, on li van fer les anàlisis pertinents i van activar el protocol contra la Violència de Gènere.

A més, li van iniciar el tractament general contra les punxades accidentals, per a frenar un possible cas d'hepatitis o VIH. No obstant això, les anàlisis no han mostrat cap rastre de drogues. I és que els experts recomanen realitzar-se les anàlisis com més prompte millor, ja que aquestes substàncies poden desaparèixer en qüestió d'hores de l'organisme.

Finalment ja amb el comunicat de l'hospital, es va acostar fins als jutjats de Dénia per a interposar una denúncia, on ha explicat fil per randa l'odissea viscuda des que va rebre la punxada en el FIB.

“Ara tinc por, no sé com reaccionaré quan isca de nit la pròxima vegada”, explica Sara, que encara que no va patir cap agressió sexual recalca el mal psicològic i la “por en el cos” que se li queda a les víctimes. A més, reclama que s'atenga millor les afectades perquè no hagen de desplaçar-se a diversos llocs a la meitat de la nit per a ser ajudades.

 

Pujar