22 de setembre de 2020 22/9/20

Benicàssim impulsa el Dia Tàrrega dins del LIII Certamen Internacional

Benicàssim impulsa el Dia Tàrrega dins del LIII Certamen Internacional - (foto 1)
  • Un total de 21 participants de 13 nacionalitats es donaran cita en el concurs que se celebrarà del 29 d'agost al 6 de setembre

El Certamen Internacional de Guitarra Francesc Tàrrega de Benicàssim celebrarà del 29 d'agost al 6 de setembre la 53a edició i arriba amb novetats.

L'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, s'ha reunit avui al matí amb el director del Certamen, José Manuel Morales, per a tancar la programació i per a presentar la llista dels participants de la cinquanta-tresena edició. Un total de 21 participants de 13 nacionalitats es donaran cita en el certamen de guitarra més longeu d'Europa i amb una gran projecció internacional.

En relació amb les nacionalitats participants, la italiana és la més nombrosa, amb quatre guitarristes inscrits, seguida de l'espanyola, amb tres concursants. Bòsnia i Herzegovina, Xile i Sèrbia aportaran dos participants cada una i en aquest punt cal destacar que les úniques dues dones que competiran en la present edició són sèrbies. La resta de països de procedència dels concursants amb una inscripció per país són Bielorússia, Eslovènia, França, Israel, Rússia, Síria, Suïssa i Ucraïna.

Pel que fa a la programació, inclou per primera vegada el Dia Tàrrega, que se celebrarà el dijous 5 de setembre. La iniciativa consisteix en la celebració de diversos concerts que oferiran els vuit concursants que hagen participat en les sessions però que no hagen sigut seleccionats per a la Gran Final. La cita serà a les 20.00 hores en Vil·la Elisa i al costat de la torre de St. Vicent. Com ha comentat José Manuel Morales, el Dia Tàrrega naix “amb la finalitat de traure el Certamen del teatre al carrer i també per a donar una oportunitat als que no hagen sigut seleccionats i se'n vagen amb un gust de boca menys amarg”.

Seguint amb la programació, el festival començarà el dijous 29 d'agost amb el concert de presentació del disc gravat pel guanyador del certamen de l'edició de 2018, Alí Arango, La cita serà a les 20.00 hores en l'Espai de la Música Mestre Vila.

El programa continuarà amb la fase de preselecció, que tindrà lloc els dies 30 i 31 d'agost en l'Espai de la Música a partir de les 10.00 hores. En aquesta fase es triaran els 12 guitarristes, que passaran a les sessions dels dies 2, 3 i 4 de setembre en el Teatre Municipal a les 22.00 hores. Abans de les sessions, el guanyador de l'edició de 2017, Alejandro Córdova, oferirà un concert de presentació del seu disc, l'1 de setembre a les 20.00 hores en l'Espai de la Música. Els assistents al concert rebran com a obsequi el disc de Córdova.

Finalment, i després de les sessions i el Dia Tàrrega, tindrà lloc l'última fase del concurs, que conclourà amb la gran final el divendres 6 de setembre, en el Teatre Municipal a les 22 hores amb aforament limitat i una entrada amb un preu de 15 euros. En la final els concertistes estaran acompanyats per l'Orquestra Simfònica de Castelló, dirigida per Salvador Sebastià.

El jurat estarà presidit pel compositor espanyol establit a Berlín Lorenzo Colom, i compost per la professora i concertista grega Antigoni Goni, la compositora argentina Claudia Montero, el professor i concertista espanyol Francisco Bernier, el professor i concertista italià Paolo Pegoraro, el professor i concertista alemany Thomas Muller Pering i, finalment, el professor i concertista nord-americà Michael Newman.

Pujar