25 de gener de 2020 25/1/20

La recuperació de falcilles a Benicarló es presenta en la Conferència Internacional de Tel Aviv

La recuperació de falcilles a Benicarló es presenta en la Conferència Internacional de Tel Aviv - (foto 1)
  • L'experiència de la recuperació de la colònia de falcilles de la plaça dels Telers ha format part de la 5a Conferència Internacional sobre Falcilles que ha tingut lloc a Israel de l'11 al 16 de març

  • Ecologistes en Acció ha presentat els magnífics resultats de nidificació de les 29 caixes niu instal·lades

La colònia de cria de falcilles de la plaça dels Telers que Apnal-Ecologistes en Acció, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benicarló, ha aconseguit recuperar en els últims dos anys, ha format part de la 5a Conferència Internacional sobre Falcilles (The Fifth International Swift Conference) que s'ha dut a terme a Tel Aviv. Concretament, Apnal ha presentat una comunicació sobre l'experiència de recuperació, amb caixes niu, de la colònia de cria de falcilles comuns a Benicarló, una iniciativa que ha donat molts bons resultats i que actualment compta amb un total de 29 caixes niu potencials de ser ocupades per parelles de falcilles.

A la Conferència han assistit experts, estudiosos i simpatitzants per tal de tractar els múltiples problemes relacionats amb les falcilles, com ara la preocupant situació de les poblacions i els problemes relacionats amb el canvi climàtic.

Cal recordar que la recuperació de la població de falcilles a Benicarló va començar a finals de 2015, de la mà d'Apnal-Ecologistes en Acció i la Regidoria de Medi Ambient, que van unir esforços per tal de reconstruir les zones de cria en un edifici que havia estat rehabilitat sense tindre en compte les mesures correctores de conservació dels espais de nidificació de les aus. Ràpidament, es van instal·lar les primeres 14 caixes niu elaborades amb materials reutilitzats per tal de simular les zones de cria. Durant el primer any, el percentatge de cria va ser superior al 70% i en l'actualitat la colònia ja té 29 caixes niu instal·lades.

Des d'Apnal-Ecologistes en Acció es recorda que les falcilles comunes són aus insectívores protegides per la llei. Viatgen en grups i s'instal·len en zones urbanes, preferentment en forats d'edificis, zones de ventilació o façanes. Cada any, d'abril a juny, desenvolupament els seus cicles vitals en pobles i ciutats i consumeixen grans quantitats d'insectes (s'estimen consums mitjans durant aquesta època de 15-20 quilos per falcilla cada any).

Actualment, es calcula que la població flotant de falcilles a Benicarló és de 700 exemplars.

Pujar