elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benicarló implanta un programa de promoció de la salut pioner a la Comunitat Valenciana

Benicarló implanta un programa de promoció de la salut pioner a la Comunitat Valenciana
  MÉS FOTOS
  Benicarló implanta un programa de promoció de la salut pioner a la Comunitat Valenciana - (foto 2)

  Viu Actiu és un nou programa d'assessorament i prescripció d'exercici físic individualitzat que ha posat en marxa l'Ajuntament de Benicarló en col·laboració amb el Centre de Salut i la Conselleria de Sanitat. El programa, orientat a la promoció de la salut, està supervisat per professionals mèdics i de l'esport i representa una iniciativa pionera a la Comunitat Valenciana.

  Quins exercicis poden millorar la nostra salut? Sabem com realitzar-los? Quines pautes hem de seguir a l'hora de practicar-los? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals donarà una resposta professional, pràctica, pautada i supervisada, el nou Programa Municipal d'Exercici Físic i Salut, una iniciativa pionera de l'Ajuntament de Benicarló que dibuixa un nou camí en l'àmbit de la col·laboració dels serveis d'esports dels ajuntaments i els centres de salut a la Comunitat Valenciana.

  La presentació de la nova estratègia de promoció i prevenció de la salut ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, el regidor d'Esports, Carlos Flos, el coordinador del Centre de Salut, Javier Ballester, i el director dels serveis d'atenció primària i infermeria del departament de salut, Enrique Manzano.

  Miralles, que va firmar ahir el conveni marc amb la Conselleria de Sanitat, ha subratllat que «el plantejament és radicalment nou i vol servir de model per a experiències similars a la Comunitat Valenciana». L'alcaldessa ha dit que esta iniciativa «genera un protocol de gestió que per primera vegada implica a l'estament sanitari i als serveis d'esports municipals amb una finalitat comuna: la promoció de la salut». L'objectiu final del programa Viu Actiu és aconseguir que les persones sedentàries realitzen més activitat física, i que aquells que pateixen alguna malaltia crònica milloren el seu estat de salut a través de la pràctica d'exercici físic supervisat per metges i educadors físics professionals.

  El coordinador del Centre de Salut, Javier Ballester, ha detallat que «serà el metge qui decidirà la idoneïtat de què un pacient ingresse en el programa. En el cas que complisca els requisits d'accés, el pacient es derivarà a l'educador físic (llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport), que serà qui desenvoluparà la prescripció de l'exercici, adaptada a cada participant».

  Una vegada els usuaris complisquen els requisits d'accés al programa, els educadors físics realitzaran les valoracions, informes i prescripció del programa per a cada participant. I sobre la seua evolució, informaran periòdicament al metge de capçalera.

  L'Ajuntament de Benicarló contractarà el servei amb l'empresa HJ Fitness, que aportarà els materials i els professionals que duran a terme el projecte. A més, l'Ajuntament, a través del tècnic esportiu municipal, farà d'enllaç amb la Conselleria i el supervisor del programa, tal i com especifica el conveni amb la Conselleria de Sanitat, i aportarà la cessió d'instal·lacions de gestió directa.

  El regidor d'Esports, Carlos Flos, ha dit que els exercicis «es realitzaran de forma individualitzada o grupal en funció de les necessitats i característiques de les persones que s'acullen a participar en el programa». Flos ha explicat també que en el context del programa s'han traçat itineraris i rutes càrdio-saludables tant en la zona urbana com en la perifèria, buscant que els trajectes i longituds de les rutes «s'adeqüen a les diferents tipologies de pacients».

  El servei es durà a terme des del Centre d'Atenció Primària de Benicarló. Els metges i les infermeres derivaran els usuaris a les primeres visites els dimarts i dijous d'11.00 a 13.00 hores. Les persones interessades podran preguntar als seus metges de capçalera al mateix centre o bé posar-se en contacte a través dels telèfons d'informació 964 47 45 05 i 625 58 32 26.

  Pujar