Castellano

L’Horta Sud debat aquest dimecres sobre el model energètic

L’Horta Sud debat aquest dimecres sobre el model energètic
  • La taula, que se celebra en el marc del projecte Serà Horta Sud 2030, presentarà diversos models d’èxit i cercarà acords de millora entre associacions, Mancomunitat, Diputació i Generalitat

MÉS FOTOS
L’Horta Sud debat aquest dimecres sobre el model energètic - (foto 2)
L’Horta Sud debat aquest dimecres sobre el model energètic - (foto 3)

Benetússer serà el municipi amfitrió de la taula de reconstrucció comarcal sobre energia emmarcada en el projecte Serà Horta Sud 2030. En la jornada s’exposaran experiències d’èxit i, posteriorment, tindrà lloc una taula entre representants de les diferents administracions i les associacions, que buscaran assolir consensos per al treball conjunt en la línia de la transició energètica.

El Xalet de la Xapa de Benetússer serà l’espai on es durà a terme, aquest dimecres, la taula de reconstrucció sobre model energètic i transició energètica de l’Horta Sud. Emmarcada en el projecte Serà Horta Sud 2030, impulsat pel teixit associatiu, la Fundació Horta Sud, la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València i Caixa Popular, la taula posarà a debat el model actual i plantejarà alternatives de futur per treballar en la línia de la sostenibilitat.

La jornada començarà a les 11:00h amb la presentació a càrrec de la presidenta de la Mancomunitat Horta Sud i alcaldessa del municipi amfitrió, Eva Sanz, i del director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta. Posteriorment, el consultor especialitzat en canvi de model energètic a les administracions públiques Ángel Ruiz durà a terme una ponència sobre ‘Governança i gestió pressupostària en l’administració’.

A les 11:45h començarà la primera de les dues taules, moderades pel tècnic de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), Pablo Carnero. En aquesta primera, sobre models d’èxit, hi participarà la exresponsable tècnica de Rubí Brilla i actual directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Marta Morera, l’alcalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Josep Claramunt, i el director de la Fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez. En la segona, en canvi, hi participaran representants de les diferents administracions competents i del teixit associatiu, que buscaran arribar a consensos i acords de millora de la comarca partint de les experiències d’èxit. En aquesta taula hi intervindran l’alcalde de Sedaví i vicepresident de la Mancomunitat Horta Sud, Josep Cabanes, la diputada provincial de medi ambient i sostenibilitat i vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, la directora general de canvi climàtic, Celsa Monrós, i el coordinador tècnic d’Aeioluz, Salva Moncayo.

Tothom qui ho desitge podrà assistir a la taula, havent-se d’inscriure prèviament de forma gratuïta a bit.ly/TaulaEnergia, per tal de poder garantir el compliment de les mesures de distància i seguretat.

Un projecte amb dades objectives obertes per a tothom

Serà Horta Sud 2030 destaca, especialment, per l’objectivització dels indicadors alineats amb l’Agenda Urbana. Es tracta d’un projecte que recull, a través de l’observatori comarcal, l’estat de la comarca; una radiografia que permet posteriorment cercar consensos per a la millora en les taules entre les associacions i els diferents nivells de les administracions públiques.

Un altre tret característic del projecte és que les dades de l’observatori parteixen de les aportacions dels propis municipis a la petició de dades concretes. A dia de hui, més de la meitat dels municipis de l’Horta Sud (dotze de vint) han facilitat les dades sol·licitades sobre el seu municipi.

Així mateix, l’observatori es tracta d’una eina oberta a tothom i dinàmica, que s’actualitzarà anualment per poder conéixer, d’aquesta manera, l’evolució dels diferents indicadors, i que es pot trobar a serahortasud.org/observatori.

Pujar