Castellano

Bellreguard homenatjarà a Fernando Seguí Garcia en el 80 aniversari del seu assassinat

Bellreguard homenatjarà a Fernando Seguí Garcia en el 80 aniversari del seu assassinat
  • L’Ajuntament declara el 15 d’agost de 2021 com a Dia Mundial de la Memòria per a recordar al bellreguardí mort al camp de concentració de Gusen i a totes les víctimes del nazisme

El proper 15 d'agost serà a Bellreguard el Dia Local de la Memòria a Bellreguard. Així ho va acordar el ple municipal el dimecres 21 de juliol, aprovant la proposta de resolució presentada per l'alcalde Àlex Ruiz.

La data triada per a celebrar aquest Dia Local de la Memòria remet al dia en el qual moria al camp de concentració de Gusen (Àustria) el bellreguardí Fernando Seguí Garcia, assassinat pel règim nazi el 15 d'agost de l'any 1941.

Fernando Seguí va ser el primer saforenc en arribar al camp de concentració de  Mauthausen, l'any 1940, des d'on seria traslladat en gener del 41 al de Gusen, on moria mesos després.

Amb això, el proper 15 d'agost es compliran 80 anys del seu assassinat. Eixe dia servirà enguany per recordar a Fernando Seguí Garcia, però també a totes les víctimes del nazisme. Igualment, amb l’objectiu "cercar la veritat, de fer justícia i de reparar la dignitat de tantes persones, i de les seues famílies també víctimes, malparades per l'odi", com diu la proposta aprovada pel ple, que va llegir l’alcalde. Entre elles, també Vicenta Seguí Garcia, qui va ser regidora de les Escoles de l'Ajuntament de Bellreguard entre 1938 i 1939, i que fou represaliada i condemnada a una pena de 20 anys de presó per delictes que la pròpia sentència del juí sumaríssim manifesta que no s’havien pogut comprovar.

A més, de l'1 al 31 d'agost de 2021, una pancarta recordarà al balcó de l'Ajuntament la memòria de Fernando Seguí Garcia, i el dia 15 onejaran a mig pal les banderes de la casa consistorial.

Així mateix, el proper 4 de setembre està prevista la inauguració al cementeri municipal d'una escultura encomanda per la Regidoria de Memòria Democràtica a l'artista local Ferran Molió, en homenatge a totes les persones de Bellreguard que lluitaren per la llibertat. L’acte estarà presidit per la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, qui farà entrega del ‘Taulell de la Memòria’ de la Generalitat a la família de Fernando Seguí Garcia.

L’Ajuntament de Bellreguard porta anys treballant per la recuperació de la memòria dels represaliats pel feixisme. En eixa línia, ja en l’any 2018, cinc alumnes i un professor de l’IES Joan Fuster, acompanyats per l’alcalde Àlex Ruiz, van visitar Gusen i Mauthausen amb motiu del 73 aniversari de l’alliberament d’ambdós camps de concentració. Va ser un viatge organitzat per l’Amical de Mauthausen, i dins de la Xarxa Mai Més a la qual pertanyen l’Ajuntament de Bellreguard i l’IES Joan Fuster.

Pujar