elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Augmenta el consum de cocaïna a València i es dispara el de MDMA a Castelló

Augmenta el consum de cocaïna a València i es dispara el de MDMA a Castelló
  • Una anàlisi de les drogues en les aigües fecals explica com es droguen els valencians

Durant la pandèmia diversos ajuntaments van intentar usar les mostres de les aigües fecals per a analitzar en quins barris augmentava més la incidència del covid.

Una anàlisi similar l'encapçala el Centre Europeu per al Monitoratge de les Drogues, que hi ha publicat l'anàlisi d'aigües residuals de quasi un centenar de ciutats europees.

De les analítiques es desprèn, per exemple, que els valencians del cap i casal han augmentat el consum de cocaïna, mentre que ha disminuït el de cànnabis, respecte a les mostres arreplegades l'any anterior.

A Castelló de la Plana, l'altra ciutat valenciana que ha participat en aquest estudi, també baixa el consum de marihuana, però manté el de cocaïna en valors similars.

A nivell europeu, destaca el tipus de droga consumida, ressaltant la cocaïna en el sud d'Europa i les metamfetamines als països de l'est.

La cocaïna es dispara en l'última dècada a València

Si analitzem les dades amb més detall podem comprovar com el consum de cocaïna va descendir fins a 2016, quan va créixer ràpidament fins enguany, més que doblegant els mil·ligrams oposats, de 261 mg per cada mil persones a 724 en 2022. Únicament va haver-hi una aturada en el consum en 2018.


Actualment seria la desena ciutat d'entre les analitzades en la qual més es consumeix, al nivell de Lisboa, Copenhaguen o Lleida. Quant al cànnabis, de 2011 a 2022 s'ha multiplicat per deu el seu consum, encara que des de 2018 ha baixat

A Castelló creix amb força el MDMA

A Castelló destaca el creixement del MDMA, trobat en grans quantitats en les restes que arriben a l'estació depuradora de la ciutat.

I és que l'èxtasi s'ha mantingut des de 2011 a 2021 amb pujades i baixades. Unes dents de serra que s'han disparat aquest 2022, multiplicant-se el consum per cinc en només un any.

Més arrere, si mirem a fa 10 anys, la pujada arriba fins a aconseguir deu vegades més del consumit llavors, dels 6 mg als 23 actuals


Quant al cànnabis, viu una baixada del consum des de 2019 i s'allunya dels valors de 2012, el doble d'elevats.

El consum de cocaïna, d'altra banda, es troba estable, creixent només lleument en l'últim any, encara que si el comparem amb 2018 és més elevat (de 296 a 554 mg).

En canvi de ketamina, amfetamines i mentanfetaminas no s'han trobat restes rellevants a la ciutat enguany.

Pujar