elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els artistes podran accedir de manera extraordinària a la prestació de desocupació

Els artistes podran accedir de manera extraordinària a la prestació de desocupació

    El Consell de Ministres ha aprovat hui un Reial decret llei que recull un paquet de mesures destinades a fer costat al sector cultural per a fer front a la situació derivada de la COVID-19 i que suposa una inversió pressupostària del Ministeri de Cultura i Esport de 76,4 milions d'euros, sense tindre en compte l'impacte de les mesures de caràcter fiscal com els incentius al mecenatge o la millora del règim d'incentius a la producció audiovisual en l'impost de societats.

    D'aquesta manera, el Govern compleix el compromís de no deixar a ningú arrere, reforçant al sector cultural per a fer front al procés de desescalada que s'acaba d'iniciar.

    Entre les mesures que regula el Reial decret llei s'habilita un accés extraordinari a la prestació per desocupació per als treballadors de la Cultura, que per la seua intermitencia no havien quedat emparats pels mecanismes de cobertura establits fins hui. D'aquesta manera, per exemple, els artistes podran accedir de manera extraordinària a la prestació de desocupació per un període de fins a 180 dies, segons el període d'ocupació cotitzada l'any anterior, reconeixent així la intermitencia laboral i l'especial vulnerabilitat dels treballadors del sector cultural. Aquesta mesura afecta al 45% dels contractes de treball del sector artístic, que són per obra o servei, és a dir, de caràcter intermitent.

    Per a garantir l'accés de les PIME del sector cultural a la liquiditat i finançament econòmic, el Ministeri de Cultura i Esport injectarà 20 milions d'euros en la societat de garantia recíproca CREA SGR. Una part d'aquesta quantitat, 3.750.000 euros, està destinada a sufragar el cost de la comissió d'obertura dels avals dels préstecs a empreses del sector cultural amb motiu de la crisi de la COVID-19. La resta, 16.250.000 euros, es destina al fons de provisions tècniques. Aquest import suposa mobilitzar realment 780 milions d'euros en crèdits garantits per al sector cultural. Cadascun dels àmbits del sector cultural (llibre, belles arts, arts escèniques, música, cinematografia i audiovisual) accedirà a un mínim de 40 milions d'euros, podent obtindre liquiditat immediata i específica.

    En matèria de subvencions i ajudes públiques per a activitats i projectes culturals, es possibilita l'abonament de les despeses subvencionables realitzades, quan els projectes o activitats no hagen pogut dur-se a terme, totalment o parcialment, a causa de la COVID19. Al seu torn, els professionals del sector artístic podran percebre bestretes i indemnitzacions en cas d'ajornament o cancel·lació de les actuacions contractades amb el sector públic, sempre que els contractes no excedisquen dels 50.000 euros.

    I a l'efecte de contractació s'incorporen diverses, entre les quals cal destacar la previsió general de l'aixecament de la suspensió dels procediments de contractació per a garantir l'interés general i el dels propis licitadors.

    Més de 38 milions en ajudes extraordinàries per a les arts escèniques i la música

    Les ajudes tradicionals de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) no són aplicables en el context actual, atés que l'activitat i la mobilitat seran molt limitades. Per això es destinen 38,2 milions d'euros per a a el sector de les arts escèniques (dansa, teatre, circ i música), que es convocaran en ajudes extraordinàries amb caràcter excepcional que tenen en compte aquesta nova situació. Gestionades pel Ministeri de Cultura a través del INAEM, aquestes ajudes persegueixen donar suport al manteniment de les estructures de les arts escèniques i musicals, així com les activitats escèniques i musicals i els projectes culturals.

    Ajudes a les sales de cinema, estrenes en plataformes i incentius fiscals per a la producció cinematogràfica

    Respecte a la cinematografia i l'audiovisual, s'ha creat un Fons Social Extraordinari derivat de la crisi del coronavirus COVID-19, per import de 13.252.000 euros, per fer costat a l'exhibició cinematogràfica a les sales de cinema. S'espera finançar amb això les despeses que siguen conseqüència de les mesures sanitàries adoptades i despeses destinades a afavorir la visibilitat sobre la reobertura dels cinemes.

    No obstant això, el Reial decret llei aprovat hui recull l'excepció temporal fins al 31 d'agost de 2020, perquè les pel·lícules que es vegen amb problemes per a estrenar en sales quan ho tenien previst, puguen fer-ho a través de proveïdors de serveis de comunicació audiovisual o plataformes, sense que això afecte la seua condició de pel·lícula cinematogràfica.

    D'altra banda, per a generar liquiditat en les productores que han rebut ajudes, se'ls avançarà el 50% del pagament de part de l'ajuda atorgada abans que inicien el rodatge i es permetrà que entre les despeses subvencionables s'incloguen aquells directament vinculats amb l'impacte de la crisi. A més, es flexibilitzen els terminis i les obligacions (com l'estrena en un nombre determinat de sales, el pressupost per a promoció o la comunicació d'inici i fi de rodatges, entre altres) a les pel·lícules beneficiàries d'ajudes generals i selectives, tant per a la producció de llargmetratges com de curtmetratges sobre projecte, concedides entre els anys 2016 a 2019.

    S'incrementen els incentius fiscals a la producció cinematogràfica i audiovisual de sèries de ficció, animació o documental, així com als rodatges estrangers. Es podrà deduir-se el 30% del primer milió d'euros la base de deducció i el 25% de l'import restant. Amb això es pretén atraure més produccions i rodatges internacionals, fomentar les coproduccions i augmentar l'activitat de la indústria audiovisual a Espanya.

    Més incentius al mecenatge, 5 milions per a les llibreries i les belles arts

    En l'àmbit del llibre, el Govern crea un sistema extraordinari d'ajudes per a sector del llibre, per un import de 4 milions d'euros, dirigides a llibreries independents, per al manteniment de les seues estructures i de la cadena de subministrament. L'especial fragilitat de les llibreries independents, davant una caiguda dràstica de la seua facturació, per estar tancades des de la declaració de l'estat d'alarma, perjudiquen greument a tot el sector del llibre, la qual cosa afecta el flux d'activitat econòmica de tota la cadena (autors, editors, distribuïdors, traductors...).

    Aquestes noves ajudes se sumen a la reducció de l'IVA de llibres electrònics i premsa digital del 21 al 4%, així com a l'obertura en el dia d'ahir de les llibreries amb el sistema de cita prèvia.

    En relació a les Belles arts, el Reial decret llei incorpora ajudes extraordinàries per valor d'1 milió d'euros per a la promoció de l'art contemporani, i en concret per al desenvolupament de projectes d'innovació digital que fomenten la difusió de les arts visuals, la creació artística, la comunicació, la difusió internacional i l'adquisició d'art contemporani espanyol.

    Els destinataris d'aquestes mesures inclouen als artistes visuals, les galeries d'art, crítics i comissaris, així com la dotació per a compres d'art contemporani espanyol a través de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura i Esport.

    En un altre ordre, el Reial decret llei possibilita també que les entitats de gestió col·lectiva de drets d'autor incrementen el percentatge que destinen a acció assistencial.

    I per a estimular la participació privada en la cultura, s'han incrementat en 5 punts percentuals els incentius fiscals al mecenatge. Així es podrà deduir el 80% dels 150 primers euros invertits en un projecte, i el 35% de la quantitat restant. Aquest últim percentatge de deducció s'eleva al 40%, si en els dos exercicis immediatament anteriors s'hagueren efectuat donacions pel mateix import o superior a favor de la mateixa entitat.

    Igualment, s'han ampliat els terminis per als grans esdeveniments previstos com a Esdeveniments d'Excepcional Interés Públic del Xacobeo 2021, els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio o el V Centenari de la primera circumnavegació de Magallanes i Elcano i s'han incorporat uns altres com el Pla Berlanga, posat en marxa amb motiu del centenari del naixement del cineasta; la Volta al Món a Vela Alacant 2021; la presència d'Espanya com a País Convidat d'Honor en la Fira del Llibre de Frankfurt 2021; el 175 Aniversari de la construcció del Gran *Teatre del *Liceu”; i el Pla de Foment de l'òpera del Teatre Real.

    Pròrroga de beques i ajudes als esportistes

    Finalment, en l'àmbit esportiu, el Reial decret llei prorroga les beques i ajudes a esportistes vinculades a resultats de les competicions, ara suspeses, per a evitar que els beneficiaris es vegen privats d'elles.

    En concret, el text aprovat hui fa referència a:

    • Ajudes a les Federacions Esportives Espanyoles, que inclou les ajudes a esportistes espanyols per resultats esportius.
    • I ajudes per a la protecció social dels esportistes d'alt nivell (DONEN) i el suport als esportistes espanyols que participen en competicions internacionals.
    Pujar