Castellano

La nit, arruïnada: discoteques valencianes reclamen 1,5 milions d'euros a l'Estat per "abandonament"

La nit, arruïnada: discoteques valencianes reclamen 1,5 milions d'euros a l'Estat per "abandonament"
  • Entre elles està la coneguda La3 que va tancar fa unes setmanes després de declarar-se en fallida

Una sèrie d'establiments d'oci nocturn associats a la Federació d'Hostaleria de València (Hostaleria València) ha presentat sengles reclamacions de responsabilitat patrimonial contra l'Estat per abocar als seus locals al tancament sense, en conseqüència, aportar cap compensació. En total, la petició és de 1,5 milions d'euros en restitució dels més de nou mesos d'inactivitat imposada per les administracions i per la situació d'abandó a la qual aquestes mateixes han abocat a un sector actualment arruïnat.

En concret han sigut 17 els establiments de la Comunitat Valenciana que s'han unit per presentar, a través del Registre Electrònic General de l'Administració de l'Estat, les reclamacions de responsabilitat patrimonial contra l'Estat Espanyol.

Entre les discoteques que han presentat aquestes reclamacions, associats a l'Associació de Discoteques de València, a l'Hostaleria València i a la patronal estatal SPAIN NIGHTLIFE, es troba la coneguda discoteca La3, que en les últimes setmanes s'ha vist obligada a tancar definitivament a causa de les conseqüències derivades de les restriccions imposades.

Davant la falta d'ajudes i la impossibilitat de resistir la situació, la sala ha clausurat les seues portes definitivament després de 10 anys d'història. Tots els reclamants han pres aquesta mesura obligats per la situació límit.

Cal recordar que l'oci nocturn es va tancar en la seva totalitat el passat 14 de març amb l'estat d'alarma i que, tot i reobrir al juny, es va veure de nou obligat a tancar el 17 d'agost. No ha estat fins el passat 10 de desembre que es va habilitar la seva obertura en format restauració, una solució que, d'altra banda, és inviable econòmicament per a moltes d'aquestes empreses, que acumulen pèrdues milionàries. Cal recordar que l'obertura durant els dies d'estiu va estar subjecta a limitacions estrictes que obligaven a invertir en compra de mobiliari i subministraments higiènics que, finalment, no van servir per a res.

9 mesos sense ajudes

Tot i haver estat més de nou mesos amb els negocis tancats o suportant restriccions desproporcionades i arbitràries, aquestes empreses no han rebut cap pla d'ajudes i, tot i això, s'han vist obligades a seguir pagant impostos, una part de cotitzacions a la Seguretat Social i els lloguers mensuals, provocant tot això l'estrangulament financer de les mateixes i fent-les inviables.

Tal com explica Joaquim Boadas, secretari general de Spain Nightlife, "aquest abandonament total de les empreses d'oci nocturn i de l'hostaleria en general és una irresponsabilitat total de govern, i per aquest motiu i per molts altres que expliquem en les reclamacions de responsabilitat patrimonial és pel que hem decidit reclamar contra l'administració, a la qual assenyalem com a responsable últim de totes les pèrdues sofertes i de les seves conseqüències, la qual haurà de respondre de l'lucre cessant, dany emergent i dany moral quantificat i acreditat en les reclamacions " .

Tota aquest desastre ha derivat en un increment exponencial del nombre de concursos de creditors presentats durant els últims mesos, encara que molts d'ells encara no ho han presentat tot i trobar-se en situació d'insolvència, i això ja que el Govern Central recentment va aprovar una moratòria per seva presentació fins al dia 14 de març de 2021, el que a criteri de Manuel Espinar, president de la Federació d'Hostaleria de València (FEHV) i de la Confederació d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR), "és una mesura tan sols de cara a la galeria que únicament servirà per retardar la mort de les empreses, allargant la seua agonia, ja que el que hauria d'haver fet el Govern és aprovar ajudes econòmiques directes i suspendre el pagament de tributs, cotitzacions a la Seguretat Social i el 100% dels lloguers, ja que la resta de mesures no serveixen per a res sense mesures eficients ".

Per tots aquests motius, les empreses d'oci nocturn reclamants consideren que l'administració ha de compensar-econòmicament pel temps que han estat tancats i, en el cas de les que s'han vist obligades a tancar definitivament, per les conseqüències derivades de la mateixa.

Aquestes 17 reclamacions, que en els pròxims dies es convertiran en moltes més i que s'ampliaran a les respectives comunitats autònomes, s'han canalitzat a través del conveni signat en el seu dia entre la patronal nacional d'oci nocturn SPAIN NIGHTLIFE, i la Plataforma d'Empresaris afectats pel Covid19 (PEACovid-19), plataforma que representa autònoms, pimes i grans empreses de tot Espanya ia la qual s'han sumat empreses de diferents sectors com hostaleria, taxis, comerç, cultura, entre d'altres.

José Luis Benítez, president de SPAIN NIGHTLIFE i portaveu de l'Associació Oci d'Eivissa s'ha mostrat obert a dialogar amb l'Administració i ha defensat que el primer és la salut de les persones però ha recordat a l'Administració que "sense economia no hi ha salut i que si les empreses tanquen a causa de la falta d'ajudes, quan els treballadors es vulguin reincoporar dels ERTES, ja no ho podran fer perquè les empreses hauran desaparegut la qual cosa provocarà un dany irreversible a l'oferta turística del nostre país "

En cas de no prosperar les reclamacions prèvies interposades, es procedirà a presentar el corresponent recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Suprem, ja siga contra la desestimació presumpta o bé contra la resolució expressa que, si s'escau recaigués.

Pujar