elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nomdedéu proposa treballar tres dies a la setmana i gaudir de quatre de vacances

Nomdedéu proposa treballar tres dies a la setmana i gaudir de quatre de vacances

  El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha participat en un debat sobre treball en la XI edició de la Setmana de l'Economia d'Alzira, unes jornades que pretenen oferir a l'empresariat i a la ciutadania en general un espai de reflexió sobre estratègies d'ocupació i el futur del treball.

  Durant la seua intervenció en la taula redona 'Ocupació, Precarietat i Finançament Autonòmic', Nomdedéu ha proposat posar en marxa mesures com una jornada reduïda, fins i tot a tres dies. "Es tracta, ha assenyalat, de mesures pròpies del post-capitalisme i el post-treball en el qual estem immersos que a més són compatibles amb les necessitats i reptes associats a la modernitat, com són el canvi climàtic o la conciliació familiar: pilar central d'aquesta nova construcció del futur del treball".

  En aquest sentit, el responsable d'Ocupació del Consell ha encoratjat a generar un futur "en el qual el treball siga un mitjà de vida i no el centre d'aquesta". Així, ha recordat el paper del Consell com a impulsor d'un nou model productiu a la Comunitat Valenciana.

  Nomdedéu ha reconegut que "a pesar que estem treballant bé, i les dades ací ho confirmen amb 2,5% de descens de l'atur en l'últim any, 1,32% d'augment en l'ocupació en el 4° trimestre de 2018 respecte 4° trimestre de 2017 queda un llarg camí de creixement al davant amb reptes com la temporalitat, la bretxa de gènere i la pèrdua de poder adquisitiu".

  Durant la seua intervenció, Enric Nomdedéu ha recordat que la Comunitat Valenciana va rebre 196 milions d'euros en l'any 2018 per part de l'Estat, la qual cosa suposa un augment respecte a 2017 però "continua mantenint-se una bretxa de finançament respecte a la mitjana, que suposa 66,75 euros menys", ha defensat el secretari autonòmic.

  "La nostra comunitat rep de l'Estat 87 euros menys que la mitjana per persona desocupada a Espanya - ha explicat Enric Nomdedéu - i aquestes aportacions es destinen, principalment, a la inserció laboral d'aquestes persones".

  El secretari autonòmic d'Ocupació també ha fet referència a qüestions com la bretxa de gènere o a la conciliació laboral i familiar. "Hem de construir un futur on s'aborden els mals fonamentals del mercat de treball com la bretxa de gènere, que afecta les dones valencianes amb una diferència salarial estable en el 13,5% en el període 2010-2016", ha declarat Nomdedéu.

  Per a Enric Nomdedéu, també és necessari replantejar-se l'esquema treball-productivitat: "Ara treballem més hores que mai, especialment en la Comunitat Valenciana, i la relació entre ocupació i productivitat és més feble que mai". Així, el director general de Labora ha recordat que "als Països Baixos treballen una mitjana de 5 hores i mitja menys a la setmana que a Espanya. En canvi, la seua productivitat per hora efectiva és un 10,1% major que la mitjana espanyola".

  Per aquest motiu, per a Nomdedéu, "tal vegada ha arribat l'hora de debatre obertament sobre l'extensió i la redistribució del treball" perquè "un total de 40 hores de treball a la setmana se'ns presenta com una barrera a la compatibilitat amb la vida privada i familiar. Caldria fer front a la desocupació a través d'una redistribució del treball efectiva".

  "Cal dibuixar un nou horitzó de polítiques públiques socials, de rostre humà, que situe l'ocupació i l'economia al servei de les persones i de la nostra societat", ha conclòs el responsable d'Ocupació.

  La XI Setmana de l'Economia ha sigut organitzada per l'Ajuntament d'Alzira, en col·laboració amb l'Associació Empresarial, i ha reunit al municipi valencià a ponents de reconegut prestigi per a exposar les claus dels nous models de negoci i les tendències empresarials. Durant tota la setmana s'estan realitzant conferències i tallers.

  Pujar