elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament d’Alzira no es mossega la llengua

L’Ajuntament d’Alzira no es mossega la llengua
  • Commemorem el Dia Internacional de la Llengua Materna

MÉS FOTOS
L’Ajuntament d’Alzira no es mossega la llengua - (foto 2)
L’Ajuntament d’Alzira no es mossega la llengua - (foto 3)
L’Ajuntament d’Alzira no es mossega la llengua - (foto 4)

La Regidoria de Cultura, a través del SERVAL (Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià) i la Regidoria d’Educació i Infància amb motiu de la commemoració del 21 de febrer, Dia internacional de la Llengua Materna, han preparat la campanya Jo, en valencià! dirigida a tota la ciutadania, especialment als xiquets i xiquetes i joves, perquè utilitzen, valoren i estimen la nostra llengua.

“Tots els alzirenys i les alzirenyes ens hem de comprometre a potenciar-la i fer-la servir sempre i en totes les nostres relacions personals, socials, laborals… perquè esta és la millor manera d’evitar que es perda.  Des de l’Ajuntament apostem per esta línea d’actuació i manifestem la nostra ferma aposta per a contribuir a la defensa, conservació i ús de la llengua” ha explicat el regidor de Cultura, Alfred Aranda.

Amb el procés de globalització, les llengües amb menor nombre d’usuaris es veuen engolides per unes altres llengües més fortes amb les quals coexistixen. El valencià n’és una i hem de fer el possible perquè es mantinga la seua presència en tots els àmbits. La UNESCO va signar un compromís internacional per promoure el plurilingüisme i la diversitat idiomàtica i evitar així la desaparició de llengües al món.

Per tal d’arribar a l’estudiantat, els 25 centres educatius d’Alzira han rebut un cartell de la campanya Jo, en valencià. 21 de febrer. Dia de la Llengua materna. I també 4000 adhesius amb modismes molt arrelats a la nostra ciutat, com són:  Eres d’Alzira i plores?, Jo no em mossegue la llengua, Xe quin comboi. Estic desficiós. Quina coentor!, Quin poc trellat!, Nyas, coca!, Ja està bé de fer-li l’esqueta. Mal empastre hi ha ací! A ningú que li passe!, Mante, què vols?, Dóna’t aire!, Sí que estem bons!, Més clar, aigua!, Pensat i fet, Jo no tinc pèls en la llengua,  Si en vols més, para el cabàs...

Per una altra part, el dilluns 22 de febrer, de 12 a 13h, Alzira Ràdio emetrà un programa especial sobre el Dia de la Llengua Materna. Hi participaran: Pura Santacreu; catedràtica de valencià, que parlarà sobre els modismes valencians,  els regidors Maria Calvo i Alfred  Aranda, i també els alumnes guanyadors del IV Concurs de redacció en valencià 2020. Què t’agradaria somiar? llegiran els seus relats.

El regidor de Cultura, Alfred Aranda, ha agraït al professorat la seua col·laboració en esta campanya de defensa de l’ús de la llengua materna i s’ha mostrat molt satisfet perquè alguns centres ja s’han animat a treballar amb l’alumnat expressions valencianes i genuïnes a partir d’esta iniciativa del Serval, “entre tots i totes farem créixer aquesta llista que té corda per a llarg”.

Els valencians hem d’assumir que el futur de la nostra llengua està a les nostres mans. Mai, ningú de nosaltres, ha de mossegar-se la llengua i evitar parlar valencià. Confiem, estimem i protegim la nostra llengua i evitem l’empobriment cultural que suposaria la seua desaparició.

Pujar