17 de novembre de 2019 17/11/19

Francesc Gisbert guanya el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre

  • Rosa Maria Colom i Canizales triomfen en les categories de juvenil i d’àlbum il•lustrat, respectivament

Ja és públic el nom dels guanyadors dels guardons de literatura juvenil,narrativa infantil i àlbum il·lustrat dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2019. El jurat ha decidit atorgar a Francesc Gisbertel XXIV Premi de Narrativa InfantilVicent Silvestreper l’obra 5 x 5;Rosa Maria Colomha rebutel XXIV Premi Fundació Bancaixa de Narrativa JuvenilperCoppelius;i, finalment, l’artistaCanizalesha obtingut el IV Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Enric Solbes perMonstre Verd.

El jurat del XXIV Premi de Narrativa InfantilVicent Silvestre –dotat per Edicions Bromera amb 3.000 €–, format per Alfred Aranda, Bernat Bataller, Beatriu Cajal, Immaculada Cerdà i Martín Piñol, ha destacat que l’obra«aposta per la novel·la clàssica d’aventures, on l’acció va dosificant-se adequadament per a mantindre l’interés del lector al llarg d’una trama plena de notes d’humor». 5 x 5narra la història d’un grup de xiquets i xiquetes que hauran de resoldre l’enigma que s’amaga al campament on s’estan. Així, es tracta d’una història amb acció, intriga i misteri en què els protagonistes, molt diferents entre si, descobriran el valor de l’amistat i de la cooperació.

Francesc Gisbert (Alcoi, 1976) és un reconegut autor de narrativa infantil i juvenil, amb més de 50 llibres publicats de tots els gèneres. La seua obra ha rebut distincions com el Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, el Premi Barcanova, el Premi Josep M. Folch i Torres o el Premi de Literatura Infantil Carmesina de la Safor, entre altres. També ha publicat novel·les per al públic adult, com ara Els lluitadors, Premi Enric Valor de Novel·la, Un món de bojos, Premi Ciutat de Sagunt o, recentment, Una vida per estimar, Premi Ciutat d'Elx. A més a més, col·labora habitualment en premsa, amb articles de divulgació cultural, i és autor de molts materials didàctics per a l'ensenyament de la llengua.

Coppelius, de Rosa Maria Colom, ha sigut l’obra escollida pel jurat del XXIV Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil ‒format per Vicent Dasí, Ramon Ferrer, Gonçal López-Pampló, Alícia Martí i Fina Masgrau‒,guardó dotat amb 16.000 € per la Fundació Bancaixa. «Coppeliusés una novel·la inusual i sorprenent, que combina un ritme narratiu pausat amb una intriga plena d'homenatges literaris, girs de guió i temes valents, poc habituals en la literatura juvenil».Jan és un xiquet de nou anys que acaba de perdre a sa mare. Tot es torna trist fins que descobreix la seua gran passió: la construcció d’autòmats. Anys després, un misteriós doctor Coppelius reuneix un grup de personatges d'allò més divers perquèentre tots descobrisquenels misteris que amaga aquella extraordinària cita, gràcies a la qual sabrem el destí de Jan.

Rosa Maria Colom (Sóller, Mallorca, 1937) va estudiar Magisteri a la Universitat de les Illes Balears. Com a escriptora, ha rebut nombrosos guardons, com el Premi Guillem Cifre de Colonya amb El mandarí i jo i L'escola secreta de madame Dudú, el Premi Empar de Lanuza amb Ales de papallona, el Premi Ciutat d'Eivissa o el Premi de Narrativa Vila de Benissa, entre altres. A més, ha col·laborat en els reculls Cos i cor d'una vall de poesia i Miscel·lània d'homenatges. A Bromera, ha publicat també La perversa Caputxeta, Creus en els fantasmes?, La veritable història de na Blanca-Blancaneu i Divendres 13.

D’altra banda, el jurat delIV Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna –format per Anna Ballester, Seta Gimeno, Josep Gregori, Diego Gómez i Rosa Mengual– ha decidit atorgar el guardó, dotat amb 6.000 €, a Monstre Verd,de Canizales. Per al jurat, l’obra és «un llibre molt didàctic que reflexiona sobre «les tres R»: Reciclar, Reutilitzar i Reduir». Amb un molt bon ús del color i una paleta cromàtica rica i harmònica, Monstre verd ens explica la història de Sandra, Omar i Ela, tres amics que gaudeixen de la natura fent pícnics i jugant. Tanmateix, després de berenar, sempre s’obliden de recollir les deixalles. Per sort, l’aparició de Monstre Verd els farà adonar-se de la importància de mantindre l’equilibri amb la natura.

Canizales(Cali, Colòmbia, 1972)va estudiar Belles Arts en el seu país natal i animació aEspanya, el seu país de residència des de 1999. La seua trajectòriainclou còmics, llibres infantils, direcció d'art, animació, publicitat i disseny de personatges. Actualment, és professor d'Il·lustració i Disseny Gràfic al'Escola d'Art i Disseny de Palma de Mallorca. A més a més, ha creatnombrosos àlbums il·lustrats pensats per als més menuts. En 2016 va guanyar el Premi Boolino al Millor Àlbum Il·lustrat per El sombrero de Bruno i el Premi Apila Primera Edició per Guapa.

Cal afegir que, en aquesta ocasió, el jurat del Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna ha decidit nomenar finalista l’obraLa cabra Serafina, de Blai Senabre i Anna Font. Es tracta d’un àlbum il·lustrat que actualitza un conte tradicional de la mà del narrador Blai Senabre i de la il·lustradora Anna Font, amb un to i unes il·lustracions modernes, divertides i alhora molt pròximes al món dels menuts.

Tot i que els veredictes es donen a conéixer hui dijous, 31 d’octubre, els guanyadors de les modalitats de juvenil, infantil i àlbum il·lustrat rebran el trofeu dissenyat per Manuel Boix el pròxim 8de novembre, durant el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, juntament amb els guardonats de la resta de categories: el XIV Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ‒el veredicte del qual es va fer públic el passat 25 d’octubre‒, que rebrà Carles Alberola, per Perquè t’estime, que si no...; el XXXI Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament–; el XXV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €–; el XXI Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 8.000€–, i el XIV Premi de Poesia Ibn Hafaja –patrocinat per la UNED amb 5.000 €.

ocultar
Francesc Gisbert guanya el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre
Pujar